Miért fontos, hogy mindig aktuális cégkivonatot használjunk?

Cégkivonatra nagyon gyakran szükség van, ahhoz azonban, hogy egy cégkivonat aktuális legyen, pénzt kell kiadni érte, mivel az ingyenes cégkivonat szinte biztosan nem aktuális információkat tartalmaz. A gyakori kiadások ellenére nagyon fontos azonban, hogy mindig aktuális cégkivonatot használjunk.

A cégkivonatoknak pont az a feladata, hogy egy vállalkozás aktuális adatait tartalmazza, tanúsítja. Hivatalos ügyintézések esetén emiatt kizárólag 30 napnál nem régebbi cégkivonatokat fogadnak csak el, ezzel lehet biztosítani azt, hogy hatályos adatokat tartalmaz a dokumentum. Az előírt hitelesítési szintekben lehet eltérés az egyes ügyintézések között, de a maximum 30 napra mindenki ügyelni szokott.

Ha nem hivatalos ügyintézésről van szó, akkor is érdemes arra ügyelni, hogy aktuális cégkivonatot használjunk, éppen a fent említett hatályos információk miatt. Ha a saját vállalkozásunk esetén vagyunk kíváncsiak arra, hogy mit tartalmat rólunk a cégjegyzék, akkor elengedhetetlen a lehető legfrissebb cégkivonat beszerzése. Ha másik céget szeretnénk leellenőrizni, akkor pedig minél újabb egy cégkivonat, annál nagyobb az esélye, hogy a jelenleg is hatályos információkat tartalmazza. A hivatalos ügyintézések esetén meghatározott 30 napos határidőhöz hozzájárul az is, hogy általában egyéb dokumentumokat is be kell ilyenkor szerezni, és az ügyintézésre, benyújtásra is kell időt hagyni. Személyes ügyintézés, cégkivonat beszerzés esetén azonban lehet pl. egy szerződéskötés előtt 10 perccel is hiteles cégkivonatot igényelni, hogy biztosan aktuális legyen a dokumentum tartalma.