Utazási tanácsok

Utazz másképp - olcsó európai körutazás

Utazni sokféleképpen lehet. Stoppal, autóval, repülővel... vagy vonattal. Most, a nyár közeledtével megnézzük merre is visznek a sínek Európában. Néhány hasznos adat és információ vállalkozó kedvűeknek. Induljon a kaland, a kötöttségek nélküli túra...

Úgy érzed, hogy valami másra vágysz, távoli helyekre, sajátos tempóra - mindezt olcsón és kényelmesen? Akkor érdemes megnézned az InterRail weboldalát, a vasúti bérletek korhatár nélkül érvényesek harminc európai országban. Nyugat-Európa vasúthálózata nemcsak színvonalban, hanem gyorsaságban is kezdi felvenni a versenyt a légiközlekedéssel. Emellett olcsóbb, rugalmasabb és sokszor jobban illeszkedik az igényekhez. Keresztül-kasul beutazhatod az öreg kontinenst és közben annyit időzhetsz egy-egy városban, amennyit csak kedved tartja. Utazhatsz éjjel-nappal, gyorsan vagy épp lassan, és akár egyszerűen eljuthatsz festői tájakra, vagy eldugott kis falvakba.

A bérlet megvásárlása előtt érdemes átgondolni, hogy mennyi időt szánsz az utazásra, három nap alatt bejárod az országot vagy akár egy hónapot is elidőznél valahol.

Kétféle bérlettípus közül választhatsz: az InterRail Global bérlet, illetve az InterRail egyországos bérlet. Az utóbbi nyilván akkor igazán kedvező, ha egyetlen ország nevezetességeit szeretnéd felfedezni. A Global bérlet azonban 30 ország vasútvonalaira, valamint egyes magánvasutakra is érvényes a választott kocsiosztályon. Az érvénytartam is többféle konstrukcióval választható: felnőtt, gyermek, senior és ifjúsági kategória szerint.

európai körutazás

Így csökkentsd még a költségeket

Ahhoz, hogy utazásunk költségeit csökkentsük, érdemes a szállásra szánt összegből is faragni. Ha vonatok éjszakai járatain hálókocsis vagy fekvőhelyes elhelyezést választunk, kényelmes és komfortos utazás mellett időt is spórolhatunk akár, sőt kipihenten érkezünk az általunk választott célállomásra.

Érdemes megnézni a kétfajta bérlettípust is közelebbről: folyamatos és rugalmas. A folyamatos, ahogy a nevéből is adódik, 15, 22 illetve egy hónapig folyamatosan érvényes, amely időtartam alatt korlátlanul felhasználható. A rugalmas bérlettel azonban csak meghatározott számú nap utazható (öt vagy tíz) az érvényessége alatt. Ezért célszerű az utazást még itthonról, előre megtervezni.

Spórolhatunk továbbá a napokkal is utazásunk alatt. Ha olyan éjszakai járatot választunk, amely este hét óra után indul és csak másnap hajnali négy óra után érkezik meg a célállomásra megszakítás vagy átszállás nélkül, akkor elég a bérleten a másnapi dátumot feltüntetni. Ugyanez vonatkozik az éjszakai hajóutakra is: ha a komp este hét után fut ki és hajnali négy után ér a túlpartra ismét faraghattál költségeiden.

európai körutazás

A bérlet előnyei és hátrányai

Az InterRail bérleteit az európai vasúttársaságok által alapított, utrechti székhelyű Eurail Group GIE árulja. A bérletet forintért vagy euróért is meg lehet vásárolni a MÁV-START erre kijelölt nemzetközi pénztáraiban. Az értékesítő helyek listája, valamint a bérletekkel kapcsolatos bővebb információk a MÁV-START Zrt. honlapján, a nemzetközi ajánlatok alatt tekinthetők meg.

Fontos tudni azonban, hogy a bérlet Magyarországon nem érvényes, jegyet kell váltani a határig, amelyhez a megvásárolt InterRail bérlet mellé 50%-os kedvezményt kapsz. Ugyanez érvényes a hazaútra is. A bérletek elsősorban az alapszolgáltatást nyújtó, nappal közlekedő vonatkora érvényes, de számos országban már bármilyen vonaton szabadon felhasználható. Az InterRail bérlet segítségével kedvezményesen válthatunk különböző pót- és helyjegyeket, valamint foglalhatunk fekhelyet az éjszaka közlekedő járatokra is. Számos járatra azonban további kiegészítő díjakat kell fizetni, mivel azok az átlagosnál több extrát nyújtanak: a rendkívül magas utazási sebesség, a vezeték nélküli internet, vagy a fekvőhelyes- és a hálókocsi.

Családostul a síneken

Már nem csak a fiatalok kedvelt utazási eszköze a vonat, gyakran veszik igénybe gyerekes családok is ezt az utazási formát. Az InterRail a kezdetekkor (története egészen 1972-ig nyúlik vissza) kifejezetten a fiatalokat célozta meg programjával: a jegyek igénybevételének felső korhatára a 21 év volt és 21 országban lehetett felhasználni „zónánként”. Mára ez teljesen megváltozott. Megszűnt a korhatár, 30 országot fed le a program és a zónajegyek helyét egy országra vagy 30 európai országra szóló bérletek vették át. A kedvezmények között pedig egyes busz- és kompjáratok, illetve szállodai foglalások is szerepelnek. Az InterRail bérleteivel egyes magánvasútvonalak is ingyen bejárhatóak, ami azért lényeges, mert Nyugat-Európában az utóbbi időben egyre nagyobb számban jelennek meg a főként mellékvonalakat üzemeltető magánvasutak is.

Tavaly a Global bérletet váltó turisták hatvan százaléka még 26 év alatti fiatal volt, az utóbbi években azonban családok és nyugdíjasok is előnyben részesítik ezt a típusú utazási formát kihasználva a bérlet adta lehetőségeket. Az ifjúsági bérlet 12 és 26 éves kor között vehető igénybe, és csak másodosztályra váltható. A felnőtt- és a nyugdíjas bérletekben már megjelenik az első osztály is, mint lehetőség. A 4 éves kor alatti gyermekek utazása ingyenes, a 4 és 12 éves kor közötti gyerekeknek pedig a felnőtt bérlet árának feléért váltható kedvezményes bérlet. A nyugdíjas bérlet 60 éves kor fölött vehető igénybe.

európai körutazás

Az InterRail bérlethez további kedvezmények és szolgáltatások is járnak, amelyről nem érdemes megfeledkezni. Célravezető még az utazás megkezdése előtt a mobilra letölteni a RailTeam menetrend-alkalmazását, valamint Trustive mobilhozzáférést igényelni, amivel 20 százalék kedvezmény jár a wifi-hozzáféréshez több mint 300 hotspoton. Emellett számos autóbuszvonalon lehet a bérlet megváltásával ingyen vagy kedvezménnyel utazni. Ugyanilyen kedvezmény vagy ingyenesség jár egyes európai hajójáratokra is. Számos hotelben vagy szállodában szállhatunk meg olcsóbban, valamint múzeumok belépőiből és lounge-bárok fogyasztási költségeiből is faraghatunk a bérlet felmutatásával.

Figyelj jól a bérleted kitöltésére, hiszen a nem kitöltött vagy hibásan vezetett bérleteket visszautasíthatják és a teljes áru menetjegyet fizettethetik ki cserébe veled.

európai körutazás

A MÁV-Start tavaly 762 InterRail bérletet értékesített, a vásárlók 60 százaléka 26 év alatti fiatal volt. Magyarországra 5 ezer külföldi látogatott InterRail bérlettel. Európában az InterRail bérletek forgalma tavaly 6 százalékkal növekedett és elérte a 220 ezret.

Az InterRail rendszer jelenlegi elfogadó országai a következők: Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Cseh Köztársaság, Dánia, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Luxemburg, Macedónia, Magyarország, Montenegró, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Törökország.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.