Utazási tanácsok

Utazz másképp - Couchsurfing

Cikksorozatunk olyan lehetőségeket mutat be, melyeket sokan egyáltalán nem ismernek, pedig remek alternatíva egy út felpezsdítésére vagy egyszerűsítésére. Egy város alaposabb megismerése, gyorsabb utazás vagy olcsóbb szállás? Reméljük sikerül könnyebbé, kényelmesebbé és tartalmasabbá tennünk az utazásotokat.

Mi az a Couchsurfing?

A Couchsurfing egy nemzetközi kezdeményezés, melynek lényege, hogy ha van otthon egy üres vendégszobánk, kanapénk vagy akár csak némi szabad helyünk a földön, azt felajánljuk utazóknak szállásként. Cserébe mi is élhetünk ugyanezzel a lehetőséggel, azaz aludhatunk valaki kanapéján/függőágyában/padlóján stb. mikor utazunk.

Miért jó?

1. Ingyenes

Bizony, a Couchsurfing egyik alapszabálya, hogy nem kérhetünk pénzt, azért mert valaki nálunk alszik és természetesen mi is ingyen szállunk meg másoknál. Mindez persze nem jelenti azt, hogy szigorúan tilos ajándékot adni vagy meghívni házigazdánkat egy italra – sőt! –, de pénzt nem kérhetünk és tőlünk sem kérhetnek.

2. Egy helyivel laksz

Elmenni egy hotelbe/hostelbe jó dolog és kényelmes is, de azzal jár, hogy az útikönyvre, a netre vagy a recepciósra vagyunk hagyatkozva szinte mindenben. Mit érdemes megnézni; hogyan jutunk el oda; milyen aktuális programok vannak; hogyan találjuk meg a kevésbé turista helyeket... stb. Egy rakás olyan kérdés, amit valaki, aki az adott településen lakik valószínűleg fog tudni, de legalábbis tud benne segíteni.

3. Couchsurfing programok

Azon túl, hogy segít ingyen szállást találni, a Couchsurfing egy nagyon aktív, színes közösség rengeteg programmal. Heti találkozók, táncestek, városjárások és egyéb olyan események szerveződnek az oldal berkein belül, amiket az átutazóknak kifejezetten érdemes meglátogatniuk. Arról nem is beszélve, hogy egy helyi CS közösség mennyit segíthet a beilleszkedésben annak, aki valamivel hosszabb ideig szeretne az adott helyen tartózkodni!

4. Világszerte működik

Észak-Koreát és még egy-két kevésbé turista-barát pontot leszámítva a Couchsurfing az egész bolygót lefedi, és tényleg találhatunk szállást bárhol Új-Zélandtól Alaszkáig vagy Chilétől Japánig.

5. Vendégül látni jó

Sokan elsősorban az ingyenes szállás lehetőségét látják az oldalban, de a cikk írójának több tapasztaltabb CS-es is egyöntetűen állította, hogy vendégül látni jobb. Érthető, hiszen ilyenkor nemcsak segítünk egy embertársunknak, de a saját szemünkön keresztül mutathatjuk be azt a települést ahol élünk. A „mi is tanulhatunk belőle”, „barátságok szövődhetnek” és hasonló közhelyeket nem szeretnénk ellőni, de olvassunk a sorok között...

Pazar! Mit kell tennem?

Ha tetszik az ötlet, nem kell mást tennünk, mint felmenni a Couchsurfing honlapjára és létrehoznunk saját profilunkat. Ezt érdemes minél alaposabban kitöltenünk, illetve elolvasnunk az oldal ajánlásait a vendéglátás; az utazás illetve az egész rendszer működése kapcsán, mert az ottani tanácsok sokat lendíthetnek couchsurfer pályafutásunkon.

Hogyan működik?

A folyamat úgy néz ki, hogy ha már tudjuk, hogy mikor szeretnénk menni és hova, akkor elkezdhetünk keresgélni a célállomásunkon éppen elérhető „host”-ok között. Ha találunk valakit, aki szimpatikus, annak küldünk egy „Couchsurfing request”-et, amiben leírjuk, hogy kik vagyunk, mikor szeretnénk jönni és miért pont nála szeretnénk lakni. Nem probléma ha az első alkalmakkor negatív válaszokat kapunk, ez általában egy lassabb procedúra, de a lényeg, hogy megéri.

De ez biztonságos?

A Couchsurfing egy nagyon fontos eleme és a biztonságunk záloga, hogy hagyhatunk egymásnak értékeléseket. Ezek pozitívak, semlegesek vagy negatívak lehetnek, attól függően, hogy mit gondolunk a másikról és a lényeg, hogy bárki elolvashatja őket. Így tehát ha host keresése közben találunk valakit, aki elsőre nagyon szimpatikus, de az értékelésnél többen is panaszkodnak rá, gondoljuk át még egyszer, hogy akarunk-e neki írni és természetesen ugyanez igaz fordítva, pozitív előjellel is. Kezdőknek javasolt, hogy előbb szerezzenek be néhány jó értékelést és csak azután kezdjenek utazni, mert ezek nélkül nagyon nehéz host-ot találni.

Rengeteg dolog van még a Couchsurfing kapcsán, amit érdemes lenne leírni, de a fent felvázoltak átadják az egész koncepció lényegét. Legyünk tehát jó fejek és fogadjunk utazókat illetve használjuk ki a lehetőséget és legyünk mi is helyiekkel útjaink során. Garantáltan érdekes élmény lesz!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.