Top10

10 ingyenes látnivaló, amit érdemes megnézned Londonban

Ha valaki Londonban jár, vagy éppen lakott is Anglia valamely területén, nem újdonság számára, hogy az árakat átszámolva a legtöbb kulturális program (alkalmi kiállításra, színházba szóló jegy) messze a magyar árak felett jár. Szerencsére, mivel a legtöbb múzeum ingyenes, és a számos szabadtéri látnivaló közül válogathatunk, nem kell attól félnünk, hogy minden egyes alkalommal a zsebünkbe kell nyúlnunk. Az alábbiakban a város 10 legérdekesebbnek számító ingyenes látványosságát szedtük össze nektek.

British Museum

British Museum
© William Warby

A világhírű múzeum a történelem előtti idők alkotásaival kezdve mutatja be az egyes korok munkáit egészen napjainkig. A leghíresebb látnivalók a rosette-i kő, de találunk itt egyiptomi múmiákat és számos ókori görög szobrot. A Great Russel Street-en található, naponta 10 órától 17.30-ig látogatható (kivéve pénteken, ekkor 20.30 nyitva tart).

Trafalgar tér

Trafalgar tér
© wikimedia.org

London egyik leghíresebb tere szintén „alapvető” látnivaló, itt áll többek között Nelson admirális szobra. A tér egyik érdekessége, hogy a negyedik oszloptalpon nem állandó szobor található, ezt másfél évente cserélik újabb és újabb kortárs alkotásokra: jelenleg a 2013 júliusában felavatott Kakas áll itt.

National Gallery

National Gallery
© Elliot Brown

A National Gallery a Trafalgar téren található, mellette pedig a National Portait Gallery- t is megtaláljuk. Az előbbi egy hatalmas festménygyűjtemény, melynek többek között ezt a 30, leghíresebb képét is megcsodálhatjuk személyesen. Hétköznaponként 10-től este 6-ig látogatható.

Borough Market

Borough Market
© Jessica Spengler

Mindenképp érdemes kilátogatnunk a hétköznap 10-től 17 óráig nyitva tartó Borough Marketre, mely London egyik legrégebbi ételpiaca: az angliai termelőktől származó alapanyagokból első osztályú, kiváló minőségű helyi különlegességeket próbálhatunk ki. A legtöbb pultnál ingyenes kóstolóval kedveskednek a piacon nézelődőknek, mellyel ha a gyomrunkat nem is, kíváncsiságunkat kielégíthetjük. Ha úgy döntenénk, itt ebédelünk, egy adag étel ára 5 font körül van, amellyel bőségesen jól is lakhatunk.

Victoria és Albert Museum

Victoria és Albert Museum
© wikimedia.org

A Royal Albert Hall és az Albert Memorial közelében található „V & A” múzeumban ókori keleti kultúrák művészeti alkotásaitól kezdve napjaink dizájn- és formatervezési munkáiig mindenféle található. Szobrok, festmények, bútorok, ruhaköltemények a legváltozatosabb korokból és számos interaktív kiállítási elem, amikkel itt megismerkedhetünk. A kiállítottakon túl érdemes megnéznünk a múzeum különösen hangulatos belső kertjét is. A múzeum 10 órától 17. 45-ig tart nyitva.

Tower Bridge

Tower Bridge
© Angel Torres

A Tower Híd London ikonikus látnivalói közé tartozik. Az idén 120 éves, neogótikus építmény különlegessége a felnyitható középső rész. Ha a híd felvonására vagyunk kíváncsiak, ennek időpontjairól itt érdemes tájékozódni. A helyszínen lehetőség van a tornyokba is ellátogatni, illetve a Tower Híd történetét bemutató kiállítást megnézni, bár ez nem ingyenes, 9 font a felnőtteknek szóló belépőjegy.

Tate Modern

Tate Modern
© Simone Graziano Panetto

Nevéből sejthetően e múzeum a modern művészeti alkotásokat mutatja be. Az időszakos kiállításokat leszámítva ingyenes a belépés, és az állandó tárlatot végignézve több híres festő, például Picasso, Dalí, illetve Matisse ismerős képeivel találkozhatunk. A múzeumot hétköznaponként 10-től 18 óráig látogathatjuk.

Buckingham Palace & Victoria Monument

Tate Modern
© David Baron

Bár a palotába csak ritkán van lehetőség bemenni (esetenként, ha a királynő házon kívül tartózkodik), kívülről mindenképp érdemes megnézni az uralkodói család rezidenciájául szolgáló épületet. Ha az uralkodó otthon van, a palotára kitett királyi lobogóval jelzik, és 11.30-kor veszi kezdetét az őrségváltási ceremónia. Erre rengeteg turista kíváncsi, így ha érdekel, érdemes jóval a kezdete előtt a kerítés közelébe férkőzni.

Westminster-Székesegyház

Westminster-Székesegyház
© wikimedia.org

A Westminster-Székesegyház Anglia és Wales legnagyobb katolikus temploma, nem keverendő össze a Westminster-apátsággal. A 20. század elejére elkészült templom neobizánci stílusa és mozaik díszítőelemei teszik egyedivé.

St. James’s Park

St. James’s Park
© AESanfacon

A Buckingham palota közvetlen szomszédságában elterülő 23 hektáros park számos londoni rendezvénynek ad otthont. A helyet persze nem csupán amiatt érdemes meglátogatni: a közepén található tó a St James’s Park Lake, benne két apró sziget, gyönyörű növényvilággal, emellett pedig többféle állat, például pelikán, mókus is él és várja a simogatást errefelé.

+1: Camden Town

St. James’s Park

A London belső kerületeinek északi részében fekvő Camden Town étel- és bolhapiaca, valamint bohém hangulata és éjszakai élete miatt vált híressé. A kanálisok, a színes, különféle hatalmas „tárgyakkal” díszített homlokzatok már önmagukban egyedi látványt tartogatnak, a hatalmas kiterjedésű, bizarr szobrokkal és építészeti megoldásokkal teli piac pedig akkor is maradandó élményt nyújt, ha vásárlás nélkül járjuk be a területet.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.