Utazási tanácsok

Egyedül utazol? 5 nagyszerű tipp kezdőknek!

Ismered a „home alone” érzést? Nem szeretsz másokhoz alkalmazkodni vagy csak dúl benned a felfedezési vágy? Gondolkodtál már azon, hogy egyedül fedezed fel a világot? Ha igen, van pár remek ötletünk egyedül utazóknak, amikre nem is gondolnál.

Mindenekelőtt a legfontosabb dolog ilyen esetben, a saját biztonságunk. Erre odafigyelni nem olyan nehéz és a végén tényleg megéri. Ilyenkor magadat is fel kell fedezned, kitalálni ki is vagy valójában, amikor senki sem néz, mondja Janice Waugh, a Solo Traveller blog szerkesztője és a Solo Traveller’s Handbook szerzője.

egyedül utazás
© Mario Mancuso

1. Ragaszkodj a komfort zónádhoz

Nem tudod, hol kezd az első utadat? Kezd, egy olyan helyen ahol ismered a nyelvet, legalább alapszinten, így nem leszel annyira elveszett. Ha több nyelven is beszélsz, akkor válaszd azt a területet ahol a legjobban meg tudod értetni magad. Esetleg fedezd fel a szomszédos országok egyikét mielőtt még nemzetközi repülőterekre keveredsz egyedül. Emellett fontolóra vehetsz egy hosszú hétvégét, motelben, wellness központban valami közelebbi helyen.

2. Kerüld a nagy szállodaláncokat, ismerkedj inkább a helyiekkel

A kisebb szállások jóval több közösségi élményt ígérhetnek, ezáltal jobban megismerheted az ottani kultúrát is. Akár egy kisebb lakást vagy apartmant is bérelhetsz, így jobban megismerkedhetsz a helyi vállalkozásokkal, üzletekkel, éttermekkel. A felfedezést napi rutinná is teheted, ha ugyanabba a pékségbe térsz be harapnivalóért, ugyanabban a kisboltban vásárolsz be és ugyanazon a helyen kortyolod el a reggeli kávédat. Téged is jobban megismernek és te is több élménnyel gazdagodsz, ha ismered a szokásokat. Ha nem mindennapi élményt keresel, próbálkozz a couchsurfing-gel, mellyel a költségeken is spórolsz.

3. Ismerkedj vacsoraidőben

A legmagányosabbnak talán ilyenkor érezheti magát az ember. Ezt elkerülendő, próbáljunk ki egy bárt vagy lapozzunk fel egy útikönyvet és keressünk nagy asztalos falatozókat. Sok helyen léteznek, olyan kávéházak ahol finomabbnál finomabb ételkülönlegességeket kóstolhatunk, térjünk be az egyikbe.

egyedül utazás
© La Citta Vita

4. Mondj nemet az egyágyas felárra

Sok helyen megfizettetik, ha egyedül érkezünk, például a férőhelyet a szálláson. Viszont jó hírrel is tudunk szolgálni, hiszen az egyedül utazók tábora egyre erősödik, így a cégek is rákényszerültek a modellváltásra, hogy a piaci igényeket kielégítsék. Léteznek olyan helyek is ahol azonos nemű partnerrel osztanak be, vagy teljesen elhagyják a szobáért kiszabott felárat. Vannak már olyan oldalak is, melyek az egyedül utazókra és kalandtúrákra szakosodtak, például a SoloMate, a GTravel és az Intrepid.

5. Csináld, amit a helybéliek

Miután megérkeztél, csinálj napi túrákat, járj nyitott szemmel, esetleg csatlakozz kirándulásokhoz a Vayable-n, ahol helyiek szerveznek túrákat az érdeklődőknek, így egyszerűen kapcsolatba léphetnek egymással és jobban belekóstolhatnak az ország valódi ízébe. Ajánljuk a Meetup nevű oldalt is, ahol azonos érdeklődésű emberek, csoportok találhatnak egymásra és közösen tanulhatnak olaszul vagy akár wakeboardozhatnak is együtt.

Legvégül pár jó tanács annak ki nem visz magával partnert:

Legyünk mindig körültekintőek és óvatosak. Utazás előtt ismerkedjünk meg a célország veszélyeivel és kerüljük a nem ajánlott helyeket. Mindig legyen nálunk legalább annyi pénz, hogy hazajussunk. Törekedjünk saját biztonságunkra.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.