Top10

A Hadrianus-falon túl is van élet a Brit-szigeten!

Szerencsét próbálnál az Egyesült Királyságban, de megrémiszt London nagysága, drágasága és a tömeg? Esetleg még izgalmasabb, különlegesebb vidékre vágysz, mint Anglia? Akkor Skóciát neked találták ki! 

Adunk néhány tippet, hogy bebizonyítsuk: a Hadrianus-falon túl is van élet a Brit-szigeten!

1. Főváros az Északi-tenger partján

A félmilliós Edinburgh a középkori bájával, sikátoraival és lépcsőivel elsőre elbűvöl mindenkit. Nyaranta a város a világ legnagyobb összművészeti fesztiváljának ad otthont, ahol a fizetős mellett ingyenes programokon, például stand-up comedy-ken szórakozhatunk a több száz helyszín egyikén. Ha pedig a munka miatt aggódnánk: a skót főváros London után Britannia legfontosabb pénzügyi - és banki központja, és néhány szoftver - és játékfejlesztő cég székhelye is itt van.

2. Zöld és izolált

Ha magányra vágynánk, nem kell a világ végéig repülnünk. A híres Skót-felföldön vagy a szigeteken valóban olyan érzésünk lehet, hogy teljesen egyedül vagyunk valahol a térkép szélén. Minden völgyből a viharos skót történelem mesél nekünk egy epizódot. A több mint 790 szigetből pedig kedvünkre válogathatunk, és köztük olyanokra is ellátogathatunk, ahol gépkocsi-közlekedés sincs, vagy olyan több mint 2000 négyzetkilométeresre, amin egy darab fa sem nőtt. Ráadásul Skócia Európa azon kevés helyei közé tartozik, ahol a vadkempingezés is engedélyezett.

3. Kísértetek

Szinte nincs olyan város, ahol ne lenne egy vár vagy kastély, sokuk rendkívül épen vészelte át az elmúlt évszázadok viszontagságait. A várfalak között fogvatartottak boszorkányokat, lázadó hercegeket, vagy épp a XX. század végéig laktanyaként szolgálták a Royal Armyt. És arra is mérget vehetünk, hogy mindegyikben minimum egy hajdani lakó próbálja elijeszteni az illetlen betolakodókat!

4. Kulináris élmények

Töltsünk bár 4 napot vagy 4 évet valahol, a szokásos kérdés naponta legalább egyszer biztos felmerül: mit együnk? 

Az Egyesült Királyság nem éppen arról híres, hogy sok fogással hozzájárult volna a gasztronómia nagykönyvéhez. Azonban ha nem is a legegészségesebb konyha a skót, a magyar hurkára némileg hajazó haggis (amihez még verset is írtak), vagy a palacsinta-tésztába tekert sült Mars-csoki biztosan válasz lesz a fenti kérdésre. A finnyásabbaknak vígasz lehet, hogy Edinburgh a brit főváros után az ország második legszínesebb étterempalettáját kínálja, Skócia pedig több tucat Michelin-csillagos étteremmel büszkélkedhet.

5. Diáknak lenni

Bár oly sok szterotípia kering a skótok fukarságáról, ez a viszony nem áll fenn az oktatásra és kutatásra fordított fontok tekintetében; Skócia több egyeteme Európa legjobbjai között van. Sőt annyira nem skótok a felsőoktatásban, hogy az első diploma megszerzését a helyi költségvetésből állják minden itt tanulni vágyó EU-állampolgárnak! A képzéskínálat minden igényt kielégít.

6. Mozi és könyvek

James Bond is a Glen Coe völgyébe vonult vissza a Skyfall-ban, de a leghíresebb varázsló tanonc kalandjai is itt kezdődtek: Edinburgh-ban élt J.K. Rowling mikor befejezte az első regényét, de a filmsorozat egy részét is Skóciában forgatták. A főváros az ENSZ első irodalmi városa lett 2004-ben, és a világ legnagyobb literális művészének szentelt emlékműve is itt található. Ha szeretünk olvasni, Skócia a mi helyünk!

7. Folyékony kenyér tőzeggel füstölve

Bár a legtöbb skót fiatal a vodka-narancs kombóra esküszik, a whisky annyira része a helyi kultúrának mint nekünk a pálinka! Minden lepárló a saját tőzegét és vízforrását tartja legnagyobb kincsének, és ezek kombinációja széles ízskálát nyújt a kóstoláshoz. Egy-egy lepárló-túra után nem lesz nehéz megtalálni a kedvencünket.

8. Labdák és labdák

A nem igazán kalóriabarát konyha mellett a skótok nemzeti örökségük részeként tekintenek a golfra, aminek eredete a XV.századra nyúlik vissza, a világ első golfpályájának tekintett St. Andrews-i "Öreg pálya" pedig már-már zarándokhelynek számít a sportág szerelmeseinek. De több ismert angolszász labdajáték közül az egyértelmű favorit országszerte a rugby. A brit olimpiai versenyzők közül pedig számos skót ért el kimagasló eredményt a kerékpározásban, vagy épp a curlingben.

9. A kaledóniai genius loci

Hogy mire számíthatunk Skóciában? Sokat mond a Cambridge-i Egyetem 2015-ös kutatása, melyben sokadszorra nyert bizonyságot a tény: a legbarátságosabb, legtársaságibb emberek Birtannia-szerte Skóciában élnek! A fura dialektusban beszélő, marcona külsejű helyiek érző és melegszívű embereket takarnak, akik nagyon könnyen maguk közé fogadják a messziről jött idegent s teszik otthonossá Skóciát minden ideérkező számára.

+1. Férfiak szoknyában

Amíg nem látjuk, nem hisszük el, aztán pár hét után megszokjuk, hogy a kilt nem tréfa-dolog, és az erősebbik nem képviselői a 21.században is élő hagyományként felöltik ünnepi alkalmakkor, vagy épp hétvégi estéken. A “skót szoknya” dukálhat egy péntek esti pubozáshoz vagy színházlátogatáshoz épp úgy mint egy keresztelőhöz.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.