Utazási tanácsok

Ki korán kel… Öt ok arra, hogy korán kelj utazásaid alatt!

Nem vagyok koránkelő típus, imádom az éjszakákat, és sokkal könyebben vagyok fenn sokáig, mintsem korán keljek. Kivétel ez alól mikor útra kelek, ilyenkor mindig megfogadom, hogy a lehető legkorábban próbálok meg kifolyni az ágyból. Vannak pillanatok, melyeket csak reggel tudsz elkapni, megélni.

Napfelkelte

Amikor a nap előbújik a horizonton mindenki előkapja a fényképezőgépét vagy a telefonját, hogy elkapja a pillanatot, sajnos mind hiába. Úgy tűnik mindenkinek van egy narancsos színekben ragyogó napfelkeltés képe, amit megoszt a világgal, de közel sem olyan gyönyörűek mint élőben.

Kelj fel korán, és legyen a tiéd a legszebb naplementék egyike! Egészen biztos, hogy a korai kelés sem fog megviselni annyira, ha a világ egyik különleges pontján ér a napfelkelte. Egyik legkedvesebb élményem, mikor Izraelben hajnali háromkor egy órás séta után felértünk a tengerparttól nem messzi sziklafal csúcsára, és onnan néztük végig, ahogy a nap előbújik. Bármennyire nehéznek tűnik elsőre, a korai kelés jó alkalom, hogy minél hamarabb elkezd felfedezni a környéket!

utazás reggel© Anthony

A nap legfontosabb étkezése: a reggeli

Az egyik legfontosabb dolog számomra utazás közben az, hogy egy jókat egyek. Rengeteg mindent tanulhatunk egy vidékről, ha megkóstoljuk ételkülönlegességeiket. A reggeli mindenhol más, Franciaországban egy finom croissanttal kezdik a napot, mígy Japánban egy miso leves is része a tradicionális reggeli menünek, az angol reggeliről pedig nyilván mindenki hallott már - tojás, bacon, kolbász, bab... Nincs is jobb egy napsütéses teraszon kora reggel, finom étellel kezdeni a napot!

utazás reggel© Radny

Kevesebb turista

Mindenki igyekszik elkerülni a tömeget, mikor utazik, és a legkönnyebb mód erre egyértelmű: érj oda először! A túracsoportok jellemzően tíz-tizenegy óra körül indulnak felfedező körútjukra, így ha te már nyitáskor a múzeum ajtajában állsz, megérdemelt jutalmad nem marad el: nem kell kerülgetned az emberhadakat, és még arra is van idő, hogy visszatérj egy-egy kiállított darabhoz.

utazás reggel© Prayitno / Thank you for (9 millions +) views

Ébredj együtt a várossal!

Bármilyen helyre is látogatsz el, reggel egy új és izgalmas oldalát pillanthatod meg. A munkába igyekvők között megpillanthatod azokat, akik talán le se feküdtek az éjjel, miközben valaki kitartóan rója reggeli köreit a parkban. A reggeli napfényben az egész város egy finomabb, nyugodtabb oldalát mutatja.

utazás reggel© brln

Korán kelni egészséges!

Egy korai ébredés után egy kiadós reggelit követő nagy séta a városban megalapozza a napodat. Ha egy jó reggelivel indítottad a napot, kevesebb esély van rá, hogy később elcsábítson valamilyen gyorsételt kínáló utcai árus. A városfelfedező séta pedig felér egy edzéssel, amit a későn kelők bizony kihagynak! Természetesen ha korán kelsz, hamarabb elfáradsz, és valószínűleg sokkal emberibb időben kerülsz ágyba, ami szintén nagyon egészséges. A kései vacsoráktól nagyon elnehezülsz, a szervezet pedig nehezebben tudja megemészteni, sőt még rosszat is álmodhatsz!

Több mindenre lesz időd

Ez igencsak egyértelmű, de nagyon fontos. Az utazás remek alkalom arra, hogy kikapcsolódj, és új élményekkel gazdagodj, viszont ha átalszod a napot, sokkal kevesebb lehetőséged lesz felfedezni a környéket. Ha korán kelsz, a város körforgásának részévé válhatsz: látod a reggel munkába igyekvőket, akár egy gyors ebédre csatlakozhatsz valakihez, és egy jó kis esti programmal zárhatod a napot.

utazás reggel© brln

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.