Utazási tanácsok

Költségvetés kisokos kezdő világjáróknak - Top 5 spórolási tipp

Már eldöntötted, hogy ebben az évben nálad az utazásé lesz a főszerep? Tervet készíteni nagyon hasznos, amitől természetesen el lehet térni, de mindenképp ad egy kiváló alapot az induláshoz. Ahhoz, hogy tisztában légy az utazás körül felmerülő költségekkel, érdemes átgondolni mire és mennyit költenél majd.

A következőkben 5 hasznos tippet osztunk meg veletek, ami alapján majd könnyebben átláthatjátok, mennyi pénzre is lesz szükségetek. Ha az alábbiakat végiggondoljátok, máris hatalmas összegeket spórolhattok!

utazási költségek© Mitra

Döntsd el, hogy hova, mennyi időre és kivel szeretnél utazni

Az már önmagában remek, ha rugalmas vagy az adott városban/országban töltött napok számát illetően, mert így a repjegyen rengeteget spórolhatsz, ugyanakkor érdemes legalább körübelüli időtartamokat meghatározni. Ez különösen akkor fontos, ha olyan országokat, városokat szemeltél ki, ahol nagy különbségek vannak az árak között. Ráadásul az utazás is többletköltséget is jelenthet, ha ezt átgondolod, legalább lesz némi fogalmad arról, mennyire érdemes továbbállni, esetleg visszatérni valahová.

utazási költségek© Juanedc

2. Milyen az utazási stílusod?

Nagyon fontos tisztáznod magadban, hogy mire is vágysz egy utazás során. Ha együtt utazol valakivel, igyekezz olyasvalakit választani, akivel hasonlóan gondolkoztok, és egy ritmusban mozogtok. Arról, hogy miért is jó egyedül, vagy valakivel együtt utazni, már korábban írtunk itt és itt.

Indulás előtt tedd fel a következő kérdéseket magadnak!

 • Mindig a legolcsóbb lehetőséget választod, vagy vannak minimális elvárásaid a szállást illetően?
 • Kényelmesen érzed magad egy nagy közös hálószobában, ahol idegenekkel kell együtt töltened az éjszakát, vagy inkább privát szobára vágysz?
 • Szívesen főzöl magadnak? Ha igen, akkor mennyire sűrűn tervezed az utazás során?
 • Feltalálod magadat egyedül, vagy inkább vezetett túrákra mennél tapasztalt túravezetőkkel?
 • Mennyire tervezel kimozdulni éjszaka? Gyakran tervezel bulizni és iszogatni?

3. Gondold végig a nagyobb kiadásokat!

Vannak olyan dolgok, amiken nem nagyon lehet spórolni, de ha jól csoportosítod a pénzt, könnyen megvalósíthatóak. Ilyen például a búvárkodás, vagy ha megmásznád a Machu Picchut, de a repjegy/vonatjegy/buszjagy megvásárlása is ide sorolható.

utazási költségek© Bhindd

4. Vásárolj útikönyvet!

Minden esetben a legújabb kiadást válaszd az útikönyvekből! Jó kiindulópont, segít képbe kerülni a helyi viszonyokkal. Így könnyedén összehasonlíthatod egy-egy országon és városon belül az árakat. Ne csak az országokat vesd össze, mert drasztikus különbségek lehetnek egy országban két város közt is!

5. Számíts a váratlan helyzetekre!

Minél több ideje utazol, annál nagyobb az esélye annak, hogy az eredeti terved változik. Mindenképp szánj egy 5-15% többletet az ilyen esetekre, hogy biztonságban érezd magad, és nyugodtan kalandozz.

utazási költségek© Milo

+1 - Segítünk, hogy pontosan mikre érdemes figyelned

Az alábbi kategóriákat figyelembe véve egy teljes költségvetést össze tudsz állítani magadnak.

Utazás

Ide tartozik minden kiadás, ami ahhoz szükséges, hogy A-ból B-be eljuss. Ez történhet busszal, taxival, komppal, repülővel, tevével…Elképzelhető, hogy az adott országba való belépéshez vízum szükséges, vagy a határon bizonyos összeget kell fizetni.

Szállás

Ez elég egyértelmű: a szállás költsége, minden egyes napra a kiszemelt országban.

Étel-ital

Ide tartoznak a szupermaketekben tett vásárlások, bármely kávézóban elfogyasztott fekete, és az utolsó kukoricacső is, amit a tengerparton vásárolsz a helyi lakosoktól. Természetesen minden alkoholos és alkoholmentes italt is ide számolunk.

Szórakozás, kikapcsolódás

A vezetett túrák, belépők különböző parkokba, múzeumkokba vagy bármilyen sport tevékenység (például biciklibérlés).

Egyéb

Tömegközlekedés, kommunikációval kapcsolatos kiadások (jó ötlet például egy kártyafüggetlen okostelefont beszerezni, illetve minden országban egy feltöltős sim-kártyát vásárolni), illetve egyéb kellékek, mint dezodor, naptej, gyógyszerek, stb...

Ha tudtok még hasznos spórolós tippeket utazáshoz, írjátok meg kommentben!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.