Utazási tanácsok

Lemondtak a munkájukról, hogy utazhassanak - a kalandok és ami mögöttük van

„Az utazás nem csak fagylaltból, napsütésből és gyönyörű tájakból áll. De nem ám! Mióta útnak indultunk, 135 WC-t tisztítottunk ki, 250 kilónyi tehéntrágyát terítettünk szét, 60 méternyi utat betonoztunk le, és 59 ágyat vetettünk be.” Ezt eredményezte egy fiatal házaspár döntése, akik feladták korábbi életüket, munkájukat, és izgalmas, féléves utazásba kezdtek.

Gondoltál már arra, mi áll valójában a sok fotó mögött, amit a világutazók kalandozásaik során készítenek? A képeken mosolygó embereket, ételeket és élményeket látunk, de ez még nem jelenti azt, hogy semmi nehézség nem adódik az utazás során. Ezt még tetézheti az, ha valaki a világ bejárása miatt még az addigi biztos megélhetést jelentő munkáját is feladja.

Most felsorolunk néhány olyan tényezőt, ami megnehezítheti az elsőre gondtalannak és varázslatosnak tűnő nagy kalandot.

1. Az egészség az első – de egy hosszú utazás során is?

Ma sokan úgy döntenek, hogy belevágnak olyan utazási formákba, amelyek során alig költenek valamire, de cserébe minél több várost és országot járnak be.

Azonban sok utazó elfelejti, hogy nem mindig a spórolás a legjobb döntés, főleg akkor, ha az egészség rovására is megy az anyagi helyzeten való szüntelen görcsölés.

Lehet, hogy néha érdemesebb inkább egy-egy rövidebb utazást tervezni, ami tele van olyan élményekkel, amelyek bár nem olcsók, mégis emlékezetesek maradnak. Biztos, hogy egy remek helyről csak annyira szeretnénk emlékezni, melyik volt a legolcsóbb helyi konzerv? A bevezetésben említett blogot vezető páros például hónapokig lekváron és kekszen élt, ráadásul a hátuknak sem tett jót, hogy egész nap nehéz hátizsákokkal meneteltek, ugyanis nem foglaltak előre szállást minden meglátogatott országban. Továbbá, az sem segített a helyzeten, hogy naponta csak kb. 5 órát tudtak aludni.

utazás© Moyan Brenn

Tanulságok:

 • Időt kell szakítani a pihenésre – ha belegondolunk, így még pénzt is lehet spórolni, mert addig sem költjük a pénzt, amíg alszunk...
 • Keressünk egy helyet, ahol ideiglenesen elhelyezhetjük a csomagokat.
 • Ne utasítsunk vissza néhány finom, drágább falatot! Lehet, hogy 10 nappal rövidebb lesz az utazás, de így legalább nem fogyunk le drasztikusan az utazás során, ráadásul később otthon is elkészíthetjük a megismert ételeket. Csak így van értelme egy másik kultúra megismerésének!

2. Nem könnyű a folyamatos megoldáskeresés!

Problémák mindig felmerülhetnek - még a legelbűvölőbb tengerparton is. Képzeljük el a helyzetet: ezen az úton, ha társasággal utazunk, magunkon kívül másért is felelősek vagyunk, az otthon maradóktól pedig már nem számíthatunk biztos anyagi utánpótlásra. Agyunk ezért gyakran egy percre sem állhat le.

„Egyértelműen rá voltunk kényszerítve a fokozott kreatív gondolkodásra, hosszú tervezgetős beszélgetésekre, és persze a heves zokogások leküzdésére is” – mesélték a kalandorok. Ez azt jelenti, hogy hozzá kell szokni az állandó alkalmazkodáshoz, rugalmas hozzáálláshoz.

Mindez egy állandó, ide-oda csapongó gondolkodásmódot is eredményez, ami feszültséget okozhat. Sokan szeretnék kihasználni, hogy végre rengeteg idejük van önmagukra, ezért szeretnék az időt produktívan tölteni, és minél több helyet végiglátogatni. Mások inkább az utazás pihentető, kikapcsoló voltát szeretnék élvezni. Viszont aki ilyen jelentős útra indul, gyakran mindkét véglettel találkozik; úgy tűnik, egyszerűen túl sok idő jut gondolkodásra, és a csapongásra. A fáradtság és a rengeteg élmény miatt nehéz lehet eldönteni, mégis melyik ötlet legyen az irányadó.

Ennél talán még fontosabb, hogy az utazó folyamatosan döntéshelyzetekkel találkozik. El kell döntenie, hol keressen szállást, milyen útvonalat és utazási módszert válasszon, hol van biztonságban, merjen-e inni a helyi vízből, mit egyen, és így tovább. Az utazás praktikus oldalának megtervezése adja a legtöbb gondolkodnivalót, ami megmagyarázhatja a gyakori fáradtságérzetet.

Tanulságok:

 • Érdemes még az út kezdete előtt kitűzni a legfőbb célokat: inkább pihenésre vagy aktív kirándulásra szánjuk az időt?
 • Ha belefér az időbe, tervezzünk be intenzívebb és passzívabb, klasszikus pihentető szakaszokat is. Ezt is jó előre megtervezni (ha nem vagy “sodródjunk az árral’ típusú ember), hogy ne útközben alakuljon ki káosz a fejünkben.
 • Mérjük fel előre, hogy melyik országban milyen veszélyek leselkednek ránk, és próbáljunk meg megoldási stratégiákat kidolgozni. Kivételek az előre nem látható esetek, de ezek nélkül mégis milyen vicces történeteket mesélnénk otthon? Na ugye!

3. Aki az utazásig nem élt fizikailag is tevékeny életet, sok meglepetéssel szembesülhet

Egy-egy út során bármilyen feladatot el kell tudni végezni, ha a helyzet úgy kívánja, illetve számolni kell az esetleges alváshiánnyal vagy túlzott megerőltetéssel is. Szükség van állóképességre, kitartásra, és még ki tudja, hány alapvető jellemzőre. Ha úgy gondoljuk, hogy ezeket már mind elsajátítottuk, akkor viszont már indulhat is az utazás: felfedezni a vidéket, evezni, futni-mászni, sportolni, nem beszélve a mentális töltekezés lehetőségéről.

Tanulságok:

 • Mindenki máshogy tudja elérni a számára ideális állóképességet, ezért előnyös kiismerni saját állapotunkat és igényeinket. Nem mindenki bír minden nap edzeni vagy egy túra közben minden nap rengeteg kilométert megtenni. Első a tervezés!
 • Ahogy arról már az előbb is szó esett, a hosszas cipekedés is nagy kihívás, de hogyan lehet erre felkészülni? Még indulás előtt jó kísérletezni a súlyokkal, és edzhetjük külön azokat az izmokat is, amelyek a segítik a szállítást.
 • Egy kis futás nem árt minden este a nagy út megkezdése előtt… vagy egy kis falmászás a hegymászást imitálva?

utazás© Moyen Brenn

4. Mi lesz az otthoniakkal és a jövővel?

Bár ez nem érinti közvetlenül az utazás menetét, mégis felmerülhet bennünk a kérdés: Mi történik akkor, ha nem jól tervezek és elköltöm az összes összegyűjtött pénzemet? Adott esetben, hogyan tudom segíteni az otthon maradt szeretteimet, barátaimat?

Egy állás feladása nem csak azt jelenti, hogy félretett pénzünkből felfedezzük a világot. Persze volt már erre példa, de azért az esetek többségében nem ez a jellemző. Azt is eredményezi, hogy nagy részét feléljük, és nem feltétlenül marad tőkénk a mindennapi élet folytatásához. Ki garantálja, hogy ha hazatértünk utána azonnal találunk új munkát? Hogyan lehetünk biztosak abban, hogy az út során elköltött összeget a családunk nem tudná jobban hasznosítani? Hiszen váratlan eset nemcsak a sivatagban vagy a hófödte csúcson, hanem családunk hétköznapjaiban is történhet.

Egy biztos: ha utazás közben folyton ezeken a kérdéseken töprengünk, nem jelent majd túl sok élvezetet a nagy kaland. Az út megkezdése előtt érdemes magunkban végiggondolni ezeket a dilemmákat, hogy aztán tiszta fejjel vághassunk neki az útnak. A bűntudat nem a legjobb útitárs!

Tanulságok:

 • Ha mindenképp ilyen hosszú és költséges útra vállalkozunk, különítsünk el egy vésztartalékot, amit semmiképpen nem költünk el. Valószínűleg minden kalandor hagy egy kisebb-nagyobb összeget vészhelyzet esetére.
 • Folyamatosan próbáljunk képben lenni az otthon hagyottak helyzetét illetően, hisz a hatékony pihenést segíti, ha tudjuk, otthon minden rendben. Viszont képesnek kell lennünk arra, hogy ha valamilyen, a szeretteinkenket ért esemény történik, tudjunk a távolból is reagálni. Ez különböző módszerekkel megoldható, és jó, ha van otthon olyan ismerősünk, akit megbízhatunk bármilyen intézkedéssel, feladattal.

Mindebből az látszik, hogy egy ilyen típusú utazásra születni kell, vagy legalábbis alaposan felkészülni, hiszen nem mindenkiben lobog ugyanolyan erősségű felfedezővágy. Ugyanakkor az utazás fortélyai is elsajátíthatók - a kulcs a türelem, hisz minden nagyobb formátumú dologra, így az utazásra is készülni, gyakorolni kell. Viszont ha az ember személyisége nem passzol ehhez az életformához (pl. nem tud elég gyorsan vagy rugalmasan reagálni, szinte állandóan panaszkodik, vagy mindennek a sötét oldalát látja, stb.), akkor ezt a vállalkozást jó kétszer is átgondolni.

Persze nem muszáj ragaszkodni a hosszú körutakhoz. Egyszerűen csak üljünk le, írjuk össze, hová szeretnénk életünk során eljutni, és tervezzünk be több rövidebb, de annál emlékezetesebb utazást. Így mindig lesznek új úti- és életcéljaink, mindig tudunk mire spórolni és várni, ráadásul lehetnek olyan országok és élmények, amelyekre meg kell érni.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.