Gasztrokalauz

Amerikai gasztrokalauz: Öt népszerű desszert, amelyet itthon aligha találsz meg

Amerika gasztronómiáját emlegetve nem létezik olyan ember, akinek ne támadnának azonnal asszociációi, s ne látná lelki szemei előtt a hatalmas hamburgereket, a McDonald’s féle sült krumplit, a csupa csokis browniet és a klasszikus vastag palacsintát. Amellett, hogy egy amerikai film elengedhetetlen kellékei, – érdemes megfigyelni kedvenc sorozatunk szereplőinek a reggelét, mely általában juharsziruppal nyakon öntött pancakkel és kávéval indul – manapság hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

A brownie és a cheesecake szinte már az összes étteremben elérhető a desszertlistán, de receptekben sincs hiány az interneten, úgyhogy itthon is könnyedén elkészíthetjük a finomságokat. A klasszikus és jól ismert sütik mellett azonban számos egyéb, tíz ujjat megnyalós édesség is akad, amelyről fogadjunk, hogy nem hallottál, ha még nem jártál az USA-ban!

1. Funnel cake

amerikai édesség© Jen

Ha beleharapunk ebbe a porcukros csodába, valószínűleg a nagymama által készített csörögefánk fog elsőre eszünkbe jutni. Nem is csoda, hiszen ez annak a továbbfejlesztett amerikai verziója. A klasszikus recept szerint csak porcukrot hintenek rá, de kérhetjük csokoládé öntettel, oreoval, friss gyümölcsökkel, tejszínhabosan és eperdzsemmel is. Észak-Amerikában találkozhatunk vele leggyakrabban utcai vásárokon, vidámparkokban, tengerparti üdülőhelyeken árulják kis bódékban, pont, mint nálunk a lángost. Az édesség gyökerei egyébként Németországba nyúlnak vissza.

2. Cinnamon roll

amerikai édesség© Calvin Hodgaon

Ha szó szerint fordítjuk fahéjas tekercset jelent, de mégsem egyezik az itthoni fahéjas csigával. Az USA-ban kapható cinnamon roll – vagy más néven cinnamon bun - sokkal édesebb, (ki gondolta volna?) és puhább az általunk megszokottnál. Észak-Amerikában előszeretettel fogyasztják reggeliként, hiszen olyan tömény és laktató, hogy önálló fogásként is megállja a helyét. Eredetileg Észak-Európából származik (az európai verziónak viszont egészen más az ízvilága), Svédországban október 4-én külön ünnepet is tartanak a tiszteletére. A pekándiós változatot ajánlom leginkább, melyet lehetőség szerint fagyival fogyassz, mert nagyon gejl és ragacsos, így viszont garantáltan imádni fogod!

3. Frozen banana

amerikai édesség© gell.rosarion

Se több, se kevesebb. A következő nyalánkság szépsége az egyszerűségében rejlik, amelyet bármikor otthon is elkészíthetsz egy szempillantás alatt. Ez gyakorlatilag egy pálcikára tűzött fagyasztott banán csokival bevonva. Ha megfigyeled, pont úgy néz ki, mint a jól ismert kaktusz jégkrém csokis változata. Kiváló hűsítő egy tikkasztó nyári napon. Nem is olyan meglepő tehát, hogy Kaliforniát tartják szülőhazájának. Szülőatyja (akit a fagyasztott banán királyának neveznek az amerikaiak) Don Phillips, 1940-ben nyitotta meg standját Balboa-szigeten, ahol csokoládéba mártott gyümölcsével nem várt sikert aratott. Az ötlet annyira inspirálóan hatott a közönségre, hogy huszonhárom évvel később egy másik vállalkozó szellemű Bob Teller nevezetű férfi is nyitott a szigeten egy ugyanolyan boltot (a másik üzlettel éppen szemben), habár eredeti terve egészen más irányultságú volt (biztonsági övek gyártásával szeretett volna foglalkozni). Phillips halála után ő vette át az üzletet és egyre nagyobb választékot kínált különféle színes bevonatok kombinálásával. Ma már találkozhatunk mogyoróssal, karamellással, cukorkással, M&M’s-essel és sok-sok más variációval is.

4. Caramel and candy apple

amerikai édesség© Arlane Hunter

Ha már gyümölcsből készített nyalókáknál tartunk, vétek lenne nem megemlíteni a karamellával bevont és a cukorral borított almát. Hasonlóságuk ellenére egészen más ősöktől származnak és eltérő történelmi háttérrel rendelkeznek. A candy apple 1908 karácsonyán látta meg a napvilágot Newarkban, amikor William W. Kolb üzlettulajdonos kísérletezgető kedvében volt, így fahéjas cukorkájának népszerűsítése érdekében megolvasztotta azokat, s almát mártott beléjük, majd 5 centért próbálta eladni. A kísérlet sikerrel zárult, hamarosan cirkuszok és cukorkaüzletek belefogtak az árusításukba. A haminc évvel fiatalabb karamellás alma létrejötte ugyancsak a véletlen műve. A Kraft Foods egyik dolgozója szülte meg ezt a nagyszerű ötletet, tíz évvel később pedig Vito Raimondi automata gépeinek köszönhetően rohamosan meggyorsult gyártásuk. Ebből is megszámlálhatatlan variációt találhatunk a cukorkaboltokban: taffy (mogyorós-karamellás), jelly apple (ez a hagyományos cukrosnál puhább, cseresznyés ízű), csokis, és amit csak el tudsz képzelni. Bizonyos helyeken akár a saját ízlésed szerint is előállíthatod a személyre szabott almádat, határ a csillagos ég!

5. Marshmallow Fluff

amerikai édesség© Andrew Filer

És íme, elérkeztünk listánk legbizarrabb, legédesebb, legőrültebb csodájához, az olvasztott mályvacukorhoz. Az amerikai gyerkőcök nagy kedvence, a szülők és takarítónők rémálma. Hogy miért? Ragad! Ha hozzáérsz, nincs menekvés, egyre ragacsosabb leszel. Ha pedig összefogja a ruhádat, a mosógép az egyetlen megoldás, mert, hogy szalvétával már nem szeded le, az is biztos. Ennek ellenére, illetve ezzel együtt is imádják. Fogyasztása egyszerű, vagy pohárból kanalazzák vagy kenyérre kenik magában, vagy mogyoróvajjal kombinálva (fluffernutter szendvics). Állagra olyan, mint a nutella, de hófehér, ízre pedig tömény cukor, semmi más. Az eddig felsoroltak közül ehhez a legkönnyebb hozzájutni az Államokban, szinte az összes üzletben megtalálod kb. 5 dolláros áron.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.