Utazási tanácsok

Európa legjobb sípályái - II. rész

Decemberben hazánkban is megkezdődött a síszezon, nyitnak lassan a hazai pályák és egyre többen lépik át a határt a legjobb lejtőket keresve. Sorozatunk első részében már megismerkedhettetek Ausztria és Franciaország legjobbjaival, következzenek az olasz és a svájci síterepek. Lécre és deszkára fel, nézzük hol lehet a legjobbakat csúszni!

Ausztria, Franciaország, Olaszország, Svájc. A profi síelők között örök vita, hogy melyik ország, melyik pályája a legjobb, illetve az is fontos szempont, hogy léccel vagy snowboarddal siklunk. Nem állítottunk fel sorrendet és nem tértünk ki ennyire a részletekre, inkább összeszedtük a legjobb lehetőségeket, amik a profiknak és a kikapcsolódást kereső turistáknak is egyaránt ideálisak lehetnek. Következzen a lista, amelyen természetesen helyet kapott pár Best of Alps (az Alpok 12 legpatinásabb üdülőhelyének szövetsége) tag is. Sorozatunk második részében Olaszország és Svájc legjobb pályáival ismerkedhettek meg.

OLASZORSZÁG

Val Gardena

síelés© Jonathan

A legszebb hüttékkel rendelkező pályarendszert 3 település alkotja: St. Christina, St. Ulrich és Wolkenstein. Val Gardena gyakran ad helyet síversenyeknek és világkupáknak is, emellett kipróbálhatjuk a világon egyedülálló síélményt adó Sella Ronda “körsízést” is, amely 4 különböző sícentrumot köt össze. A sípályák hossza összesen 175 km, amelynek túlnyomó többségét (105 km) piros szakaszok alkotják. Az egyik legjobb olaszországi csúszásért mindössze 836 km-ert kell megtennünk.

Cortina d’Ampezzo

síelés© Gian

A római és a milánói elit kedvenc téli játszótere a Dolomitoknál fekvő, ugyancsak Best of Alps tag, Cortina. A látogatók többsége ráérősen síelget, de a profiknak elérhetőek a már említett Sella Ronda és a Dolomiti Superski lejtői. A síparadicsomban rendeztek már Téli Olimpiát, forgattak James Bond filmet, és olyan luxuscikkek vásárolhatóak, mint a Bulgari, Gucci, Benetton. A trendi kávézókban akár egy-egy sztárral is összefuthatunk, kipróbálhatjuk a helikopteres síelést és 6 helyi disco biztosítja az esti bulihangulatot. A 2013-as év legjobb olasz síterepének választott várostól 732 km választ el minket.

SVÁJC

Zermatt

síelés© Doc

3900 méteres magasságával, a svájci síközpont egyike a világ legmagasabban fekvő síterületeinek. Gleccserén egész évben csúszhatunk, a többi pályát pedig szezonban használhatjuk. A Best of Alps tagsággal rendelkező Zermatt, szoros kapcsolatban áll az olaszországi Breuil-Cervinia síterülettel, amellyel közösen alkotják a 360 km-es Zermatt International pályarendszert. A központ autómentes övezet, így a közlekedést fogaskerekűvel és kabinos felvonókkal oldhatjuk meg. Leghosszabb pályája 17 km hosszú, a szintkülönbség pedig 2200 méter. A falu gyönyörű környezetben fekszik, vörösfenyők ölelik körül, alpesi rózsák színesítik és a romantikus hegyi tavakban nyáron fürdeni is lehet. 1177 km-ert már a festői táj miatt is érdemes megtenni itthonról.

St. Moritz

síelés© Chris

Szintén Best of Alps tag és az egyik legnagyobb előnye a pályának, hogy 322 napon keresztül csak napsütésben van részünk. Legmagasabb pontja 3000 méter felett van, összesen pedig 162.8 km áll a rendelkezésünkre a siklásra. A terület igazi ékszerdobozka és a világ egyik legrégebbi üdülőhelyének számít. A terepet már az idei szezonban érdemes tesztelni, viszont a fő attrakció 2017-ben lesz, ugyanis itt rendezik meg az Alpesi Sí Világbajnokságot. 913 km pedig nincs is annyira messze.

4 völgy - Les Quatre Vallées

síelés© Leo

Igazából 5 síterep (Verbier, La Tzoumaz, Nendaz, Veysonnaz, Thyon) alkotja a világ egyik legnagyobb sícentrumát a 4 völgyet. Verbier szinte kizárólag faházakból áll, van egy 3300 méteres gleccsere és a profi freeride-osok kedvencének számít. A város minden évben helyet ad az egyik legnépszerűbb freeride versenynek, a Nissan Xtreme Verbier by Swatch-nak is. Svájc legnagyobb síparadicsoma 1240 km-re fekszik Budapesttől.

Gstaad

síelés© Daniel

Aki pólóban szeretne síelni az Gstaad-ban megteheti, hiszen nyáron is megmarad a hó a gleccsereknél, viszont a hőmérséklet pont ideális marad. A világhírű luxusüdülő sok, izgalmas programot és lehetőséget nyújt a látogatóknak, hiszen van snowpark, airboard, éjszakai sí, túrák lámaháton, siklóernyőzés, snowkiting, hó-golf és a mozgássérültekre is gondoltak. A síterület 220 km-es, a magassága pedig 1000 és 3000 méter között alakul. A területre csak 1200 km megtétele után juthatunk el hazánkból.

Listánk összeállításában a Sielők.hu, Az Utazó, Independent, EuropeanBestDestinations, Ousideonline, Telegraph, Skiresort.info és a CNTraveler volt a segítséünkre.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.