Utazási tanácsok

Európa legjobb sípályái

Decemberben hazánkban is megkezdődött a síszezon, a legtöbb hazai pálya már megnyitotta kapuit és egyre többen lépik át a határt is a legjobb lejtőket keresve. Cikkünkben a kalandoroknak próbálunk segíteni, hogy könnyebben megtalálják a számukra ideális terepeket Európában. Lécre és deszkára fel, nézzük hol lehet a legjobbakat csúszni!

Ausztria, Franciaország, Olaszország, Svájc. A profi síelők között örök vita, hogy melyik ország, melyik pályája a legjobb, illetve az is fontos szempont, hogy léccel vagy snowboarddal siklunk. Nem állítottunk fel sorrendet és nem tértünk ki ennyire a részletekre, inkább összeszedtük a legjobb lehetőségeket, amik a profiknak és a kikapcsolódást kereső turistáknak is egyaránt ideálisak lehetnek. Következzen a lista, amelyen természetesen helyet kapott pár Best of Alps (az Alpok 12 legpatinásabb üdülőhelyének szövetsége) tag is. Sorozatunk ezen első részében Ausztria és Franciaország legjobb pályáival ismerkedhettek meg.

AUSZTRIA

St. Anton

síelés© Colin

Az Arlbergben fekvő pálya egyike a világ legnagyobb, legszebb és legjobb síparadicsomának, így nem véletlenül Best of Alps tag. A szórakozási lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen a 280 km-es pályarendszerben, hiszen van itt családi-, verseny- és carvingpálya, funpark snowboardosoknak, ugratók, korlátok, lovasszán és akár 2800 méterig kapaszkodhatunk fel a hegyen. Aki teheti, mindenképp látogasson el legalább egyszer a Budapesttől 820 km-re fekvő, 84 felvonóval üzemelő pályákomplexumba.

Kitzbühel

síelés© PFNKIS

2015 legjobb síterepének válaszotta a Skiresort.info a legendás, és ugyancsak Best of Alps tagsággal rendelkező pályát. A tiroli komplexum a felső tízezer kedvelt helyszíne, ahol keresztezi egymást a tradíció és a kifinomultság, hiszen a rusztikus panziók mellett, jól megférnek a designer butikok is. Kitzbühelben 170 km-en csúszhatunk lélegzetelállító pályákon és festői útvonalakon túrázhatunk, ráadásul, ha mindez nem lenne elég, itt rendezik a Snow Polo világkupát is. Erőssége még, hogy díjnyertes étteremben ehetünk és 8 híres síiskolában tanulhatjuk meg a siklás rejtelmeit. Az élményért 620 km-ert kell utazni.

Saalbach

síelés© Leo

A legjobb sílifttel rendelkező pályának választották, ami nem is véletlen, hiszen egy rendkívül jól megtervezett “síhinta” liftrendszeren juthatunk A-ból Z-be. A Saalbach - Hinterglemm - Leogang - Fieberbrunn pályarendszer, Ausztria legnagyobb összefüggő síterülete, a maga 300 km-es útvonaljával (ebből 30 km kezeletlen). A pihenésre számító családoknak van egy rossz hírünk, ugyanis Saalbach leginkább a pezsgő éjszaka életéről és aprés-ski (síelés utáni) szórakozóhelyeiről ismert. A sokszínű sícirkuszban mindenki megtalálhatja a helyét, hiszen van freeride pálya, éjszakai sípálya, mountain bike túraútvonal és megdönthetjük a 2020 méteres csúcsot, ahol a közeli Kitzbühel-i alpokban is gyönyörködhetünk. Mindezért, összesen 630 km-t kell megtennünk a fővárosunkból.

Ischgl

síelés© Leo

A gondosan kiépített hóágyú rendszerének is köszönhetően Ischgl, az Alpok egyik leghóbiztosabb üdülőhelye, ahol novemberben és áprilisban olyan előadók adnak ingyenes koncertet, mint Rihanna, Pink vagy Elton John. A teljes síterület 238 km hosszú és összekapcsolódik a vám- és adómentes bevásárlóközpontjairól híres, svájci Samnaunnal. Van funpark, jelöletlen freeride pálya és félcső is. Tőlünk kicsit messzebb, 826 km-re található.

Sölden

síelés© Leo

Az Ötz-völgyben elnyúló síterület ismerős lehet a James Bond filmek kedvelőinek is, hiszen itt forgatták a Spectre pár jelenetét. Lejtőinek többsége az erdőhatár felett található, de ami igazán különlegessé teszi az osztrákok egyik legjobb sípályáját, azok a következők: Ausztria leghosszabb lesiklópályája (13 km) és legnagyobb síelhető gleccser felülete (20 nkm), a síterepet és a gleccservidéket összekötő Golden Gate híd, 3000 méter feletti magasság, megvilágított síalagút, “lebegő” és körpanorámás kilátó, Big3 rally, hófalu. Sölden mindképp megéri a 800 km-es utazást.

FRANCIAORSZÁG

3 völgy - Trois Vallées

síelés© Leo

A Síelők.hu olvasóinak véleménye alapján, Európa legjobb síterepe, a francia 3 völgy, azaz Trois Vallées. Az elismerést nem véletlenül kapta, hiszen a sírégió a világ legnagyobb, teljes egészében összefüggő pályarendszerével büszkélkedhet, ami pontosan 600 kilométernyi sípályát jelent. A 3 völgy kicsit csalóka, hiszen valójában 4 része van: Courchevel, Meribel, Les Menuires, Val Thorens. A legmagasabb pontja a Cime de Caron csúcs, a maga 3200 méterével. A hatalmas síterepen a síelők, a snowboard-osok és a sífutók is egyaránt megtalálhatják a számukra ideális pályákat. A völgyek 1335 km-re vannak Budapesttől.

Val d'Isere - Tignes

síelés© Edward

A világ egyik legszebb síterepe és az 1992-es albertville-i téli olimpia egyik helyszíne. Két egymás mellett fekvő üdülőhely osztozik a 300 km-es síterületen, amelynek legmagasabb pontja a tignes-i 3456 méteres csúcs. A terület leghíresebb pályája a világkupáknak is helyet adó, Rocher de Bellevard alatti olimpia pálya, továbbá Val d'Isere rendelkezik a legnagyobb mesterséges hóágyú rendszerrel Európában. A sípályák majdnem kétharmada kék és zöld, így a kezdők is gyorsan megszerezhetik a kellő gyakorlatot. A pályarendszer nyáron akár autóval is megközelíthető a 2770 m-en lévő Col de l'Iseran-on átkelve, ekkor 200 km-errel közelebb, 1161 km-re van a helyszín.

La Grave

síelés© Kent

Az Outsideonline tavalyi első helyezettje, a magyarok egyik kedvence, a La Grave. A terep csak profi, szűzhavas, kezeletlen sípályákon rutinosan mozgó, haladó sízőknek, snowboardosoknak és freeride-osoknak ajánlott. A terület veszélyességét jelzi, hogy a lavinamentő eszközök kötelező tartozéknak számítanak és túravezető nélkül csak a helyiek indulnak útnak. Igazi freeride paradicsomnak mondható a hely, nem véletlenül rendezik meg itt évente, Európa leghíresebb freeride versenyét a Derby de la Meije-t, ahol tetszőleges útvonalon száguldanak le 3550 méterről egészen 1400 méterig a versenyzők. A terület leghíresebb pályái a Les 2 Alpes sícentrumban találhatóak. 1232 km-ert kell utaznunk az adrenalinért.

Avoriaz

síelés© Taquiman

A Trois Vallées után, a világ második legnagyobb összefüggő (Les Portes du Soleil - "a Nap kapuja" névre keresztelt) pályarendszerével büszkélkedhet. A város emellett arról is híres, hogy itt volt a legelső, sípardicsomnak nevezhető komplexum, ahol az apartmanok építésénél figyelembe vették a környezetbe illeszthetőséget. A város továbbá autómentes terület, a közlekedés lovasszánokkal vagy gyalogosan történik. Ha profik vagyunk, érdemes felkeresni a legendás helyi siratófalat, a Mur de Chavanette a svájci oldalon. A hely 2 órányira van Genftől, a francia és svájci határ mentén, tőlünk 1240 km-re.

Listánk összeállításában a Sielők.hu, Az Utazó, Independent, EuropeanBestDestinations, Ousideonline, Telegraph, Skiresort.info és a CNTraveler volt a segítséünkre.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.