Különleges korcsolyapályák a világ körül

Sokan még Budapesten belül sem tudják eldönteni, melyik műjégpályát vagy természetes jégfelületet válasszák, ha siklani szeretnének egyet-kettőt a téli szezonban, már ha épp elég hideg van, hogy befagyjanak a tavaink. Viszont érdemes körülnézni az interneten, hiszen számos (olcsóbb-drágább) pálya várja a lelkes korcsolyázókat. Mi most világviszonylatban mutatjuk meg, hová érdemes elsiklani, ha különleges helyszíneken szerenénk csúszkálni.

1. Kanada, Ottawa, Rideau pálya

korcsolya© freezelight

A kanadaiak egyik kedvenc korcsolyapályája méltán nyitja a sort, hiszen 7,8 km-es hosszával még a világrekordok közé is bekerült. Felülete akkora, hogy 90 olimpiai jégpálya férne el rajta, így itt nem kell attól tartanunk, hogy a tömegtől nem férünk majd el kényelmesen. Hatalmas méretei ellenére rendszeresen karbantartják, és partjain különféle szolgáltatások teszik emlékezetessé a sportolást, vagy a bravúros elesések sorozatát.

A csatornát egyébként még a 19. században nyitották, és azóta is fontos szerepet tölt be a Ottawa életében, így biztonságos felületet szolgáltat a korcsolyázóknak. Aki pedig a szomszédos Kingston városát is szeretné meglátogatni, egyszerűen elkorcsolyázhat odáig, hiszen a pálya összeköti a két várost. Korcsolyázással tehát még útiköltséget is spórolhatunk!

2. Hollandia, FlevOnice

korcsolya© Flevonice

A kanálisok és kis csatornák gazdáit, a hollandokat sem kell félteni, ha korcsolyapályák építéséről van szó. Nem mindennapi élmény kipróbálni az 5 km-es FlevOnice-t, amit romantikus, kanyargós csatornácskák egymásutánja alkot. Az országban a jeges szórakozáshoz általában szerencse kell, mert csak megfellő időjárási körülmények között használható a legtöbb pálya, de a modern csoda-rinket egy hűtőberendezésnek köszönhetően az év kb. 100 napján használhatják az érdeklődők.

3. Ausztrália, Bondi Beach

korcsolya© BondiWinterMagic

Ha szakítanánk a szokásokkal, és inkább júniusban vagy júliusban húznánk korcsolyacipőt, akkor Ausztrália a megfelelő úti cél. Ha mindezt még egy kis tengerparti érzéssel is megfűszereznénk, akkor egyenesen Bondi Beach-ig kell repülni, ahol kialakították ezt a különleges korcsolyapályát.

A pálya üzemeltetői leginkább a korcsolyaoktatást választották profilul, ami nem is csoda: a helyiek valószínűleg nem korcsolya-, sokkal inkább szörftudásukról híresek.Aki nem szeretne lemaradni, jobb, ha figyelembe veszi, hogy a pálya – valószínűleg a nem megfelelő körülmények miatt – szűk egy hónapig tart nyitva június és július között.

4. Lengyelország, Namyslow

korcsolya© XTRAICE Synthetic Ice Rinks

Aki szintén valami szokatlanra vágyik, de azért a téli hangulatról sem szeretne lemondani, látogasson el erre a lengyel pályára, ami nemcsak azért különleges, mert egy hangulatos, ódon házakkal körbezárt téren alakították ki, hanem mert szintetikus anyagból készült. Vajon ezen is olyan érzés csúszni, mint az általunk már megszokott pályákon?

5. Svédország, Östergötland és Södermanland

korcsolya© Patrick Strandberg

Autentikus, igazi északi hangulatban korcsolyázhat, aki felutazik északra, és kiválasztja valamelyik természetes pályát. Egy-egy szervezet még környezettudatos korcsolyatúrákat is szervez erre, ügyelve arra, hogy hol a legbiztonságosabb a jégfelület. Különösen vonzónak tűnik az éjszakai, a csillagos ég alatt rendezett jeges kirándulás, főképp, ha figyelembe vesszük, hogy a szervezők a távokat mindig a jelentkezők tudásához és állóképességéhez igazítják. A túrák általában 4 naposak.

Természetesen még nagyon sok korcsolyapálya várja szerte a világon a csúszni vágyókat, ám a fenti helyek kevésbé ismertek, annak ellenére, hogy mindegyik büszkélkedhet valamilyen különleges tulajdonsággal. Aki nem utazna a világ túlsó végére egy jó korcsolyázásért, itthon felkeresheti a legújabb létesítményeket: új pálya nyílt például Győrben és Miskolcon is.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.