Utazási tanácsok

Így fognak kirabolni a nyaralásodon

Ahhoz, hogy a címben szereplő mondat rád ne legyen igaz, érdemes betartanod pár alapvető szabályt a külföldi és itthoni utazásaid során egyaránt. Cikkünkben olyan tippeket adunk, amivel elkerülhetitek, hogy legértékesebb tárgyaitok illetéktelen kezekbe kerülhessenek utazásaitok során. Watch out for your stuff!

kiraboltak külföldön© corporatetravelsafety

Pickpocket, thief, watch out, pay attention

Ha ezeket a szavakat látjuk egy figyelmeztető táblán, akkor nagy rá az esély, hogy a helyszínen valaki épp a táskánkat figyeli. Európa legtöbb nagyvárosában megszokott jelenség (sajnos), hogy a turisták életét, zsebesek, rablók, fosztogatók keserítik meg. Az ilyen esetek száma egyre inkább emelkedik, és főleg a nyári időszakban csúcsosodik ki. Európa legveszélyesebb városainak listája nem nagyon változott az elmúlt években. Nézzük, hogy a Tripadvisor és a TheSavvyBackpacker listái alapján melyek ezek:

 1. Barcelona
 2. Róma
 3. Prága
 4. Madrid
 5. Párizs
 6. Firenze
 7. Amszterdam
 8. Athén
 9. Lisszabon
 10. London

Ki fog kifosztani?

A zsebesek jellemzően csoportban mozognak és jórészt 15-23 éves srácok, bár az utóbbi időben egyre fiatalodik a korosztály, így az sem meglepő, ha egy 10 éves kölyöknél köt ki a pénztárcánk. Sőt egyre több fiatal lány él meg lopásból. A zsebesek többsége utcagyerek (fiatal kora miatt nem büntethető, nincsenek iratai stb.), viszont vannak erőszakos, többszörösen büntetett előéletű elkövetők is, valamint olyanok is, akikről nem mondaná meg az ember, hogy ebből él.

kiraboltak külföldön© sudor

Hol fognak legvalószínűbben kifosztani?

Turistalátványosságok környékén

Képeket készítünk, gyönyörködünk a kilátásban, élvezzük az utcai előadók műsorát, közben pedig egy óvatos kéz épp a táskánkat nyitja ki. Az olyan látványosságok, mint a párizsi Eiffel-torony, a római Trevi-kút, a prágai Károly-híd és a London Eye, mind olyan helyszínek, ahol a zsebtolvajok előszeretettel időznek.

“A London Eye alatt nézte a család egy bűvész produkcióját. Én tettem egy kört hátha jobban látom a mutatványt, majd visszamentem a szüleimhez. Láttam, hogy egy furcsa kinézetű ember elég közel áll édesanyámhoz. Odamentem, szólni akartam, de meglátott és már el is tűnt a tömegben. Anyukám ekkor vette észre, hogy a táskája már félig ki volt húzva, a pénztárcája természetesen legfelül volt.” - mesél a londoni élményeiről Dávid.

A következő helyszín, a tömegközlekedés

Magától értetődik, hiszen sok ember kis helyen zsúfolódik össze, nyílt terepet biztosítva ezzel a tolvajoknak. Főleg a forgalmas metrómegállóknál csoportosulnak és várják az ideális áldozatukat.

Ugyanúgy mint hazánkban, külföldön is megvannak a tipikus helyek, ahol könnyen ellophatják pénzünket, telefonunkat, iratainkat. Ilyenek a kávézók, strandok, pályaudvarok és múzeumok is.

“Mairselles-ben a tengerparton néztük a tüzijátékot, amikor hirtelen egy kiáltást és egy csattanást hallottunk. Mindenki egyszerre nézett egy letepert, csuklyás kamaszra, akinek az egyik kezét már bilincselték, a másikban pedig egy Prada táska volt. A kiáltás egy nőé volt, akinek valószínűleg kitépték a kezéből a táskát, szerencsére a helyi álruhás rendőrök azonnal közbeavatkoztak.” - osztja meg velünk Fanni a franciaországi élményeit.

A szállásunkon sincsenek biztonságban a tárgyaink

Sokan gondolják úgy, hogy értékeiket inkább a szálláson hagyják, viszont arra is érdemes felkészülni, hogy ott sincs semmi biztonságban. A besurranó tolvajok csak a megfelelő időpontra várnak, és ahogy szabaddá válik a ház, kényelmesen körbenézhetnek, hiszen mi úgyis túrázunk, vagy a várost járjuk majd. Ennek az egyik legveszélyesebb módja, amikor maga a tulaj működik együtt a betörőkkel.

“Szlovákiában síeltünk a családdal, reggel magunkhoz vettük a fontosabb dolgokat és a szokásos módon bezártuk az apartmant, beriasztottunk. Mivel ez volt az utolsó előtti napunk ott, így az egész napot végig síeltük, majd este, pár forraltbor után tértünk csak vissza. Nagy döbbenetünkre az ajtó fel volt feszítve, a riasztó sem szólt. Eltűnt 2 laptop, egy komplett snowboard felszerelés és az otthagyott készpénz. Hogyan jutottak be? Rejtély…” - Carl és családjának története Dóvalból.

Hogyan fognak kifosztani? Íme pár trükk:

Ha célponttá válsz, rengeteg eszköz van a tolvajok kezében, hogy megkárosítsanak. Az egyik legnépszerűbb módszer a hiszékenységünkre alapoz. Például, ha Párizsban egy csapat francia lány süketnémáknak/vakoknak/gyerekeknek gyűjt, akkor figyeljünk arra, hogy a csoport egyik tagja se hagyja el a látómezőnket, mert ellenkező esetben hátizsákunk tartalma bánhatja a dolgot. Emellett, a térképes figyelemelterelés hasonló és népszerű módszer. Koncentrálunk a térképre és a zsebeink közben kiürülnek

A londoni metrón bevett szokás, hogy 4-5 gyerek száll fel a zsúfolt kocsikra, majd az ajtók becsukása előtt visznek amit tudnak. Utolsó pillanatban leugranak és az áldozat már nem tehet semmit.

Akik drága fényképezőkre utaznak, azok előszeretettel használják a fotós trükköt. Ők előzékenyen felajánlják, hogy készítenek a családról képet, majd amikor elég távol kerültek a célponttól, elkezdenek sprintelni. Egy olasz kis utcában pedig pillanatok alatt eltűnnek.

Mozgólépcsőn pillanatok alatt lehet káoszt csinálni, így hátizsákunkat inkább a mellkasunkon hordjuk, hiszen cuccaink pillanatok alatt átrepülhetnek a másik irányban haladó, lépcsőn figyelő bűntárshoz.

ATM-es készpénzfelvételnél rendkívül óvatosnak kell lennünk, főleg ha egyedül vagyunk. Ha nem figyelünk, pillanatok alatt körbevehetnek minket és leemelhetik a legmagasabb felvehető összeget a számlánkról.

”Egyik haveromnak egy jólöltözött, elegáns úr próbált segíteni a jegykiadó automatánál Párizsban. Felajánlotta neki, hogy kártyával kifizeti az 5 napos jegyet, hiszen külföldi kártyával nem fog működni, ő meg majd készpénzben odaadja neki. Kifizette kártyával, aztán a srác odaadta készpénzben. A csalásra sajnos csak később jött rá. 1 eurós, egyirányú gyermek napijegyet kapott (ami hasonlóan néz ki, mint az 5 napos bérlet) és 30 eurót fizetett.” jegyzi meg a Párizsban élő Roberto.

kiraboltak külföldön© la-sonrisa-de-mona-lisa

Mikor NEM leszek célpont és hogyan kerülhetem el?

Láttál már eltévedt turistát, hatalmas térképpel, utcaneveket keresve? Ő például egy potenciális célpont. Persze ez egy elég sztereotip kép, de ahhoz hogy ne kerüljünk ilyen helyzetbe nézzük pár szabályt:

 • Figyelj a részletekre! A figyelmünket ne tereljék el. Amennyiben megoldható, a körülöttünk állók minden tagja legyen a látómezőnkben! Ha egy térképet lóbálnak előttünk, figyeljünk a “segítségkérő” kezére is!
 • Védd ki! Eltévedtél? Keress egy sarkot, dőlj neki háttal, ellenőrizd a térképedet. Ha ez sem segít nézz körbe, hogy van-e a közeledben megbízhatónak tűnő egyén.
 • Légy felkészült! Egy hosszú buszos utazásra készülsz? Tedd magad alá a csomagodat, tekerd a lábadra a hátizsákod pántját és tarts elérhető közelségben mindent amit tudsz.
 • No phone! A metróajtók, buszajtók közelében és nagy tömegben ne nyomkodd a telefont! Keress nyugisabb helyet!
 • Képet csak profival! Képet szeretnénk magunkról? Keressünk turistának tűnő, de hasonló, vagy drága fényképezőgéppel rendelkező ismeretlent, hiszen ő jó eséllyel nem fog lelépni a gépünkkel.
 • Ne bízz senkiben! Valaki felajánlja a segítségét, vagy túl közvetlenül viselkedik? Helyzetfüggő, de először légy óvatos és bizalmatlan mindenkivel.
 • Család és idősebbek! Segítség kell? Hozzájuk fordulj, hiszen ők rendelkeznek a legkisebb kockázattal!
 • Biztosítás! Ha mégis megtörténik a baj, rendelkezzünk legalább biztosítással. Bár kárpótolni nem kárpótol teljesen, de mégis jobb mint a semmi!
Veled is történt már hasonló? Van pár bevált tipped a megelőzésre? Oszd meg velünk kommentben!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.