Ezeket tartsd észben, ha Izraelbe mennél nyaralni

Ha nyaralást terveztél Izraelbe, és hallottál a késelésekről vagy az utasokkal teli busz felrobbantásáról, akkor sajnos jogosan az aggodalmaskodhatsz. Bár az ország tele van látnivalókkal, érdemes jól megfontolni a látogatást. Ebben a cikkünkben szemrevételezzük az Izraelben kialakult törékeny helyzetet, illetve azt, ahogy ezt az ottani magyarok látják.

A jeruzsálemi Templom-hegy lett a feszültség központja

A Templom-hegy egy igen fontos turisztikai látványosság, csakúgy, mint maga Jeruzsálem, most viszont egy egészen más dolog miatt is jelentőssé vált.

Jeruzsálemet három vallás is szent helynek tekinti: a keresztény, a zsidó és az iszlám. Az utóbbi kettő ellentétéből jött létre a palesztinok és az izraeliek közötti eddigi két intifáda, vagyis palesztin felkelés. Biztonságpolitikai szakértők szerint úton van a harmadik, de ezt egészen 2015 őszéig sem Izrael, sem Palesztina vezetői nem mondták ki egyértelműen, most viszont a Hamász megtette.

Izrael utazás© askii

Az első két intifáda előzményei viszonylag egyértelműek voltak, ráadásul a harcok körülírható területeken zajlottak. Nem úgy mostanában.

Az első intifáda okát az adta, hogy egy izraeli kamionsofőr belerohant egy palesztin munkásokat szállító gépkocsiba, mindez a Gázai övezet északi részén történt. Ennek következményeként 4 palesztin életét vesztette, de a mai napig nem tudjuk, hogy szándékos cselekedet vezetett ehhez vagy baleset.

A második felkelés oka már kicsivel közelebb áll a politikához. Egészen pontosan az történt, hogy a megrekedt béketárgyalásokkal párhuzamosan az akkor ellenzéki Ariel Sharon felment a Templom-hegyre és kijelentette, hogy Izrael soha nem fog lemondani a hegyről.

De miért fontos a Templom-hegy?

Azért mert a muszlim és a zsidó vallásnak is szent helye. A zsidóknak azért, mert a hagyomány szerint itt állt Salamon király, később pedig Heródes temploma, aminek az udvarát a mai Siratófal határolta. A zsidók ma kizárólag a Siratófal külső részén imádkozhatnak.

Izrael utazás© israeltourism

Magán a hegyen pedig két mecset áll, az al-Aksza és a Sziklamecset, ez utóbbi csak a magyar neve szerint mecset, igazából nyilvános muszlim istentiszteleteket nem tartanak benne.

Akkor hol a baj?

Ott, hogy bár Izrael minden hivatalos közleményében tagadja, hogy meg akarnák változtatni a Templom-hegy jogállását, a palesztinok ennek pont az ellenkezőjét gondolják. További probléma, hogy a palesztinok nem nézik jó szemmel, hogy zsidó családok telepednek le palesztin területeken. Ez a két dolog nevezhető meg leginkább a mostani terrorcselekmények okaiként.

A konfliktus izraeli magyarok szemével

József évek óta Izraelben él, szerinte most érezhető igazán a feszültség és az óvatosság.

„A támadások egész Izraelben bárhol megtörténhetnek, a legváratlanabb helyeken. Eleinte napi öt-hat volt, mostanra ez kezd lecsendesedni.”

Érdekesen hangzik, de ő pont emiatt nem gondolja, hogy készülőben lenne egy újabb intifáda, ugyanis a korábbi felkelésekben volt rendszer, ebben nincs. Szerinte az is különbség, hogy az izraeli hatóságok most csak ártalmatlanítják a támadókat, de nem ölik meg őket, így tompítva a helyzet élén.

Anna egyik kollégáját egy autóból megdobták egy kővel, eltört a bordája. „A vicc az, hogy ő palesztin, nem is izraeli” – mondja Anna, aki szerint egyébként szintén nem intifádáról van szó.

András 15 éve él Berseba közelében, szerinte attól még nem lesz intifáda, hogy sokakat megkéselnek. Szerinte a mostani állapot rosszabb és jobb is, rosszabb, mert kiszámíthatatlanok a támadások, de jobb, mert egy késelővel szemben könnyebb védekezni, mint például egy bombával szemben.

Izrael utazás© Amir Farshad Ebrahimi

Csaba 10 éve Tel-Avivban él, ő azt mondja, hogy

„A helyzetet jól kezelik az izraeliek, szerintem ennél jobban nem fajul el a konfliktus.”

A helyiekben egyébként lehet, hogy nagyobb a félelem, mint a külföldiekben. Csabának mesélte egy izraeli lány, hogy azért mellé ült a buszon, mert rajta látszott, hogy külföldi.

„A téma többször feljön a környezetemben. Sokan aggódnak. Fura, hogy a korábbi fegyveres harcokkor ugyanezek az emberek unottan húzódtak biztonságosabb helyre, most meg aggódnak”- mondta Csaba.

Eszter 14 éve él Izraelben, ő azt állítja, hogy nem annyira rossz a helyzet, mint amilyennek a média lefesti, de aki egy kicsit is fél, az inkább ne utazzon oda.

A terror margójára

A terror lényege pont a kiszámíthatatlanság és az, hogy olyan támadások történnek, amelyekre nem lehet igazán felkészülni, lásd: késelések, utcai robbantások, Molotov-koktélos akciók. Lehet, hogy egyre kevesebb támadás történik, de ez sovány vigasz az atrocitások áldozatainak. Arról nem beszélve, hogy a terror hatékonysága nem kifejezetten a konkrét támadásokban rejlik, hanem a támadások közötti ideges-feszült hangulat kialakításában. Kérdés, hogy erre Izrael mikor és mit fog lépni.

(via 444, Index)

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.