Utazási tanácsok

Utazz egyedül, hogy megismerhesd önmagad

Caroline Amerikában él és már 25 éves korára sikerült elhelyezkednie egy remek munkahelyen, mint marketinges és PR szakértő. Valami mégis hiányzott az életéből, nem érezte jól magát a bőrében, ezért úgy döntött elindul felfedezni a világot. Egyedül. De miért is olyan jó egyedül utazni? A következőkben arról olvashattok, miért is volt meghatározó élmény az a tíz hét, amit Caroline egyedül töltött, miközben felfedezte Európát. Ha nektek is megjön a kedvetek egy kis környezetváltozáshoz, ne habozzatok belevágni.

“Három hónappal ezelőtt eldöntöttem: egyedül vágok neki a nagy utazásnak és vállalom a magányos vándorként felmerülő nehézségeket. Mérföldkőhöz értem az életemben, betöltöttem a huszonötöt, magamba néztem és sok mindennel nem voltam elégedett. Rájöttem, hogy elegem van ebből az önbizalomhiányból, az egyetemi szerelmi csalódások emlékeiből, a szürke hétköznapokból. Új impulzusokra van szükségem, hogy újra kreatívan tudjak gondolkozni.

Döntöttem: vállalom a kihívást és boldogabb ember leszek.

Kiléptem a mókuskerékből, otthagytam a teljes munkaidős állásomat, az összes holmimat a szüleim pincéjébe tettem, majd foglaltam egy jegyet Európába. Csak oda.

Minden bizalmamat a spórolt pénzembe és a kölcsöneimbe vetettem. Egy hatalmas teletömött túrazsákkal indultam el, majd a repétren a gép indulása előtt mantrázni kezdtem magamban: “Ez most tényleg megtörténik. Egyedül utazol, ahogy mindig is szeretted volna. Meghatározó élménye lesz az életednek. Erős, független nő vagy. Menni fog.”

Hihetetlen rettegés tört rám.

Tíz hét, tíz ország, repülő, vonat és hajóutak sokasága, hostelek zsibongása, sok-sok kanapészörf és lépések milliói után elmondhatom: sokkal tisztább fejjel gondolkozom, megnőtt az önbizalmam, összességében sokkal boldogabb és elégedett vagyok az életemmel és magammal. Ha egyedül utazol, rögtön más megvilágításba látod a dolgokat. Minden a helyére kerül és rájössz, hogy igenis képes vagy fantasztikus dolgokat véghezvinni.

egyedül utazás© Yiannis Theologos Michellis

Íme néhány tipp azoknak, akik vállalják a nagy kalandot, és egyedül ugranak fejest a nem mindennapi élményekbe.

Talán a legnehezebb: tanuld meg értékelni a magányt!

A legnehezebb kapcsolatom az utazás során magammal volt. Kezdetben túl izgatott voltam, hogy egyedül maradjak a gondolataimmal. Egy érzelmi hullámvasúton utaztam folyamatosan. Az egyik pillanatban teljes extázisban pörögtem, a másikban pedig minden kétségessé vált. Ennyi egyedül töltött idő után naplót kezdtem vezetni arról, amit gondoltam és éreztem. Ahogy szembenéztem az érzéseimmel rájöttem, hogy mi tesz napról-napra boldogabbá, rendszereztem a napjaimat, hogy minél élvezetesebb legyen az eltöltött idő. Természetesen éltem szociális életet, könnyen ismerkedtem hála az Airbnb-nek és a hosteleknek, ahol rengeteg hozzám hasonló utazóval találkoztam. A legjobbak mégis azok a pillanatok voltak, amikor egyedül császkáltam a városban, átadtam magam a gondolataimnak és elvesztem a kis utcák forgatagában, hogy végül egy kávézó teraszán kössek ki.

Megtanulsz megbízni másokban

Egyedül utazó nőként szinte elkerülhetetlenek az ijesztő pillanatok. Előfordult, hogy furcsa Airbnb vendéglátók elvárták, hogy aludjak velük, vagy mikor a hostelben töltött éjszaka során a teljesen részeg szobatársamat egyszerűen képtelen voltam kitenni az ágyamból... Ezek mind olyan dolgok, amire próbálok nem gondolni, hisz az út során nagyrészt teljes biztonságban éreztem magam, és megtanultam bízni másokban.

Rengeteg olyan izgalmas emberrel fogsz találkozni, akik hisznek benned és a döntéseid helyességében, annak ellenére, hogy még éppen csak megismerkedtetek. Ahogy belépsz a szállásod ajtaján, úgy érzed majd, hogy része vagy egy nagy családnak. Hihetetlen önbizalommal fogsz bemutatkozni bárkinek, egy rövid beszélgetést kezdeményezni, vagy akár segítséget kérni egy teljesen ismeretlentől. Mindenkinek van egy története, amit érdemes meghallgatni, csupa jó és izgalmas ember van körülötted.

egyedül utazás© Georgie Pauwels

Hallgass a megérzéseidre!

Hiszek a megérzésekben, azt gondolom ez az egyik legfontosabb dolog, amit utazás közben figyelembe kell venni. Rengeteg olyan szituáció volt, amikor a megérzéseim vezettek rá a helyes döntésekre. Volt pár olyan eset, mikor rosszul éreztem magam egy szálláshelyen és továbbáltam, éjszakák mikor jobbnak láttam maradni valahol, mintsem egyedül hazasétálni. Kerültem az olyan embereket, akiknek rossz energiái voltak. Ha nem érzed magad biztonságban, lépj tovább és ne hezitálj. Ne hallgass azokra, akik kellemetlenkednek veled és megpróbálnak elbizonytalanítani. Bízz a megérzéseidben, mindig légy résen!

Értékeld az egyszerűséget a mindennapokban

Nincs értelme kiöltözni az utazásra: öltözz az időjárásnak megfelelően! Meglátod milyen felszabadító érzés. Öltözz az időjárásnak és saját magadnak, hogy kényelmesen érezd magad, miközben olyan ruhadarabokat használsz fel, amiket szeretsz és amiben jól érzed magad. Néhány alapdarabbal remek kombinációkat lehet összehozni. Képes voltam összerakni egy túrazsák méretű gardróbot, amivel Norvégián keresztül Portugáliáig jutottam. Elhagytam a sminket napközben, ezt a bőröm is meghálálta, és jobban is éreztem magam úgy, hogy nincs rajtam egy maszk. Ne feledd, a kevesebb néha több!

egyedül utazás© Peter

Lassíts, relaxálj, légy jelen

Nem fogok hazudni, nem könnyű átállni a 8 órás munkaidőről arra, hogy én osztom be az időmet, nekem kell eldönteni, hogy töltsem el hasznosan a rámtört szabadságot. Hirtelen úgy éreztem nincsenek céljaim, a napi rutin idegesítővé vált. Napjaink felgyorsult tempójában - különösen egy nagyvárosban - úgy tűnik, folyamatosan azon gondolkodunk, mi fog legközelebb történni, és sosem lehetünk elégedettek. Kicsit visszavettem ebből a tempóból, és megtanultam értékelni az adott pillanatot. Nem azon agyaltam, hogy mi lesz a következő lépésem, hanem igazán jelen voltam mindenütt.

Rájöttem, rengeteg olyan lehetőség van melyek nem felelnek meg annak a társadalmi konstrukciónak amit eddig követtem. Igyekeztem elhagyni a folyamatos nyugtalanságot, az érzést, hogy valamit tennem, terveznem kell. Annak ellenére, hogy nem volt igazi tervem, sokkal magabiztosabbnak éreztem magam.

Fedezz fel!

Egyik nap nagyon rámtört a melankólia, amikor azon gondolkodtam, hogy nemsokára vissza kell térnem a hétköznapokba. Annyi mindent tapasztaltam meg az út során. Mi lesz, ha elveszítem, ha visszatérek a régi kerékvágásba?

Az egyik hostelben megismert utazótól tanultam valami nagyon fontosat: az utazás egy nagy kaland, ahol felfedezel új helyeket, megismersz új embereket... de miért is kellene ezt abbahagynod, ha egyszer hazatérsz?

Belegondoltam, és rájöttem: hány olyan fontos túraútvonal, múzeum van körülöttem, ahová még soha nem jutottam el, pedig simán meglett volna rá a lehetőségem. Az utazás végeztével a kalandnak és a felfedezésnek nem kell befejeződnie. Rajtad áll, hogy folytatódik-e az új élmények felhalmozása.”

forrás: cooldownblog.com

+1 Tipp: Mindenképp nézd meg a magyar világutazókkal készített interjúnkat!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.