Utazási tanácsok

7 alig ismert európai város, ahova kötelező elutaznod!

Ha azt mondod a barátaidnak, hogy elutazol a hétvégén Párizsba, akkor mindenki tudja, hogy pár nap múlva a Louvre vagy az Eiffel-torony előtt fogsz szelfizni. De ha azzal állsz elő, hogy ellátogatsz Toruńba, akkor azt sem tudják, hogy melyik országba készülsz. A mai cikkünkben bemutatunk 7 európai várost, amikről nagy valószínűséggel még nem hallottál, pedig bizony megérdemlik a figyelmet.

1. Toruń (Lengyelország)

Toruń épületei a 13. században olyan alapokat és falakat kaptak, amiknek köszönhetően még ma is gyönyörködhetünk bennük. A Német Lovagrend 1230-31-ben a kis lengyel falu mellé várat épített, a vár köré áthelyeződött növekvő település 1233-ban városi jogokat kapott, ez a mai óváros területe. Toruń teljes mértékben megőrizte a középkori hangulatát, aki ezt szereti, annak kötelező ide ellátogatni. A szóban forgó vár egyébként a világörökség része, de a mai belvárosi területek is igazán különlegesek.

európai városok© Kamil Porembinski

2. Český Krumlov (Csehország)

A narancssárga tetők városa a 15. századra igazi reneszánsz várossá nőtte ki magát, ezt a jellegét sikeresen meg is őrizte. A vártorony minden fotós kedvenc célpontja, hasonló nevezetességnek számít, mint nálunk a soproni Tűztorony. Továbbá egészen egyedülálló látványosság a barokk kastélyszínház, hozzá hasonlóból csak néhány van a világon.

európai városok© Santa

3. Bled (Szlovénia)

Maga a város nem nőtt kifejezetten nagyra, mindössze tízezren lakják, de látnivalók vannak bőven. Ott van például a Nagyboldogasszony templom, ami a tó közepén lévő apró szigeten található, csónakkal lehet csak megközelíteni. A Bledet körülvevő hegyek ideálisak túrázáshoz, a Trigláv Nemzeti Parkot nem szabad kihagyni. A rutinosabbak a nemzeti park magasabban fekvő pontjait is könnyen meg tudják közelíteni, az itt található menedékházak pedig hangulatos pihenőként szolgálhatnak.

európai városok© Vincente

4. Bayonne (Franciaország)

Az Atlanti-óceán közelében fekvő Bayonne igazi kulináris paradicsom. A legjobb minőségű libamájra és konyakra készüljetek. A város kevert kultúráját főként a baszkok adják, sőt, a 15. században angol fennhatóság alá került, így ők is befolyásolták a kultúra alakulását. Fő látnivalók a Baszk és Bayonne Történeti Múzeum és a Szent Mária katedrális.

európai városok© Alejo

5. Bansko (Bulgária)

Ide leginkább télen érdemes elutazni amennyiben tudsz síelni, vagy ha azt nem is, de szeretsz esni-kelni. Külön öröm, hogy egy osztrák vagy svájci kiruccanás töredékéért tudsz festői környezetben síelni és megszállni.

európai városok© lizzzka_l4u

6. Albarracín (Spanyolország)

Összesen csupán ezren laknak ebben a kisvárosban, ami nem véletlen, hiszen elég nehéz megközelíteni: 1200 méter magasan fekszik, de megéri a fáradtságot. A jellegzetes kőépületeiről és fa erkélyeiről könnyű felismerni. Nehéz kiemelni bármelyik nevezetességét, de talán nem is kell, hisz viszonylag könnyű bejárni az egész várost.

európai városok© Toni Rodrigo

7. Haapsalu (Észtország)

Ez az Észtország nyugati részén elterülő város híres a tenger- és melegvizes fürdőiről, sőt, az itteni iszapot szintén használják gyógyításra, mindezeknek köszönhetően fejlett egészségturizmus épült ki Haapsaluban. Mint a legtöbb észak-európai város, ez is rendkívül letisztult és nyugodt hangulatú, 

európai városok© wikipedia

(via szeretlekmagyarorszag.hu)

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.