Utazási tanácsok

5 dolog, amiért érdemes hostelben megszállni

Manapság már ezerféle lehetőség közül válogathatunk, mikor szálláshely után keresgélünk, a hagyományos hotelek mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvend a couchsurfing és az airbnb is. Azonban aki tart tőle, hogy egy idegen otthonában szálljon meg, viszont mégis olcsóbb, közvetlenebb és kötetlenebb alternatívát szeretne mint egy hotel, annak még mindig a hostel a legcélszerűbb választás.

Összeszedtük nektek öt pontban, hogy miért érdemes hostelben megszállni!

1. Egyedi tippeket kaphatsz a város felfedezéséhez

Egy hostel személyzete általában igazán személyes tanácsokat tud adni arról, mit érdemes kipróbálni az adott városban, melyik program vagy nevezetesség kihagyhatatlan, és hogy melyikre nem kell feltétlenül annyi időt szánnod, ahogy az útikönyved írja. Mivel jó eséllyel az ott dolgozók abban a városban élték le életük nagy részét, szánj rá időt, hogy elbeszélgess velük, így első kézből kaphatsz hasznos tippeket!

hostel szállás© Unsplash

2. Sok új embert ismerhetsz meg

Ez az utazással kapcsolatban már-már unalomig ismételt mondat egy hostelben valóban értelmet nyer: itt a közös helyiségek nem olyanok, mint egy hotel lobbija, és a közös konyha, a nappali, esetleg egy kósza gitár az egyik vendégnél mind jól össze tudja hozni az embereket, hogy aztán másnap esetleg már együtt vágjatok neki a városnak. Pluszpont, ha a hostel maga is aktívan segíti az ismerkedést, és közös esti programokat szervez a vendégeknek, ennek szálláskereséskor érdemes jobban utánanézni!

3. Új kultúrákkal találkozhatsz

Lerombolhatsz néhány előítéletet, vagy éppen megbizonyosodhatsz róla, hogy a sztereotípia nem hiába sztereotípia. Bármelyik is legyen, mindenképpen fontos tapasztalatokkal gazdagodhatsz!

hostel szállás© Unsplash

4. Az ára miatt

A hotellel ellentétben a hostel nem privát szobát árul, hanem csak ágyat, így sokkal pénztárcakímélőbb megoldás. Szezontól függően 10-20 €-tól már lesz helyed, ahol éjszaka álomra hajthatod a fejed. Szintén csak jól járhatsz vele, ha szálláshelyed saját bárt is üzemeltet, hiszen sokszor biztosítanak kedvezményeket a saját vendégeiknek. Érdemes tudni, hogy nyáron átlagosan magasabbak a költségek, ősszel viszont csökkennek az árak: tehát ha átgondoltan választod meg az utazás időpontját, azzal is sokat takaríthatsz meg.

5. Az esetleges kényelmetlenség miatt

Ez valószínűleg meglehetősen furán hangzik, hiszen bőven lehet horrorsztorikat is hallani a sokágyas hostelek világából, de fogd fel másképp: ha egyszer-kétszer megfordulsz egy tíz-tizenkét ágyas szobában, sokat tanulhatsz a türelemről és a toleranciáról...

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.