Utazási tanácsok

5 ok, amiért jobb egyedül utazni

Utazni általában nem szoktunk egyedül, sőt, szinte semmit nem csinálunk egyedül. Nem merünk egyedül kávézni a kedvenc cukrászdánkban, nem merünk egyedül moziba menni vagy étteremben vacsorázni, mert félünk attól, hogy megbélyegeznek. Egy korábbi cikkünkben a kezdő magányos utazók kaptak hasznos tippeket, most pedig bemutatjuk nektek, hogy mégis miért jó egyedül utazni.

1. Sose tudhatod, kivel hoz össze a sors

Amikor az ember magában járja az ismeretlent, hajlamos sokkal többet beszélgetni a helyiekkel, és akár felhagyni néhány napra a tervekkel és arra sodródni, amerre éppen viszi az ár. A Solo Traveler blog szerzője, Janice így kapott meghívást Lhasaban egy többnyire férfiak által látogatott teaházba, Udaipurban pedig egy jószívű motoros felvette őt és körbejárhatta a város tavait. Arról nem is beszélve, hogy mennyi új információt kaphatsz a helyiektől; olyanokat, amik az útikönyvekben nem szerepelnek.

A sodródással még együtt jár egy érdekes dolog, az, hogy egyre kevésbé fogsz turistaként viselkedni, szépen lassan asszimilálódsz. Ehhez mérten a helyiek is kevésbé fognak turistaként tekinteni rád.

2. Eszem-iszom

Ha szereted kipróbálni a helyi különlegességeket, akkor nem lesz szükséged útitársra. Képzeld el azt a helyzetet, amikor te szívesen megkóstolnád a sült marhaszívet vagy a bárányagyvelős szendvicset, a többiek pedig keresik a legközelebbi KFC-t vagy bármit, ami ismerős ízekkel kecsegtet. Ha viszont egyedül vagy, akkor a helyiektől megkérdezheted, mit javasolnak, te pedig fejest ugrasz a kuriózumokba.

utazás egyedül© Nic Fillingham

3. Senkihez nem kell igazodni

Nyugodtan kergetheted a saját elképzeléseidet! Akkor kelsz és fekszel, amikor jól esik, és oda látogatsz el a városban, ahova szeretnél. Ha érdekel a gőzmozdonymúzeum, akkor megnézed. Ha szeretnél este mexikói módra, sok tequilával és csinos fiatalokkal salsázni, akkor sem tart vissza senki. Röviden: szabad vagy.

4. Ami Las Vegasban történik, az ott is marad

Emlékszel még arra az éjszakára, amit a mexikói srácokkal átbuliztál? Ha nem, akkor sincs nagy gond, mert más sem. Semmilyen ciki vagy kevésbé publikus eseményről nem tudnak az ismerőseid és ez így is marad. Ez persze nem azt jelenti, hogy határok nélkül bulizhatsz, mindent csak felelősen!

5. A magány elmúlik

Egyedül könnyebben megismered magad, hamarabb felfedezed a saját határaidat, és ha szeretnéd, le is döntheted őket. Viszont eközben hiányozhat a társaság. El fog jönni a pont, hogy hiányolni fogod a közös nevetést, viccelődést, az együtt átbulizott éjszakákat, meg egyáltalán azt, hogy minden élményt megossz valakivel. Jó hír azonban, hogy ez az érzés elmúlik. Rutinos utazók szerint az a legjobb megoldás, ha nem harcolsz a magány ellen, hanem befogadod.

utazás egyedül© Farhad Sadykov

Tanácsok egyedül utazóknak

Nem mindig fenékig tejfel egyedül járni-kelni a világban, íme néhány jó tanács:
 • Mérd fel a teherbírásod és ennek függvényében (is) pakolj be az útra, a legjobb, ha összeírod, hogy miket tettél el, így elveszíteni sem fogsz semmit.
 • Rendszeresen jelezd az otthoniaknak, hogy életben vagy és számolj be a további terveidről!
 • Tarts magadnál másolatokat a személyes irataidról!
 • Írd le egy papírra a szállásod címét és lehetőleg ne veszítsd el!
 • Városban mindig maradj emberek között!
 • A telefonod legyen kéznél, legyen nálad töltő, az se hátrány, ha rendelkezel GPS-szel és letöltöd a város térképét.
 • Egyszerre soha ne vegyél ki sok pénzt!
 • Bízz az ösztöneidben, ha úgy érzed, hogy valami nincs rendjén, akkor dönts a távozás mellett!
 • Ha túrázni mész, mindenképpen mondd el valakinek, hogy pontosan milyen útvonalon fogsz haladni és ne térj el ettől, legyen nálad egy jó kés és kötelek. Aki látta a 127 órát, az tudja, mire gondolok.

(via bbc.com, solotravelerblog.com)

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.