Gasztrokalauz

Európai Gasztrokalauz - London

Mindig gondosan utánanézel az utazás előtt a szállásnak, a közlekedésnek és az időjárásnak? A városnézés minden percét megtervezed? Ne feledkezz meg úti célod gasztronómiai csodáiról sem, amivel megédesítheted és felejthetetlenné teheted a nyaralásodat. Következő sorozatunkban 5 európai nagyváros kulináris élvezeteihez nyújtunk ínycsiklandozó útmutatást, hogy ne kelljen napokig McDonald’s és Starbucks szendvicseken élned. Gasztronómiai kalandozásunk első állomása: London.

London igazi nyüzsgő világváros, ahol garantáltan senki sem fog unatkozni. És szerencsére éhen halni sem. Bárhová megyünk, London tele van jobbnál-jobb éttermekkel, pubokkal és piacokkal, ahol különböző népek konyhaművészetének ezernyi fogásával találkozhatunk.

Emiatt viszont könnyű abba a hibába esni, hogy elsiklunk az angol ételkülönlegességek felett és inkább az olasz, török vagy japán éttermek felé vesszük az irányt. De ne becsüljük le az angol konyhát, legalább a következő pár ételnek adjuk egy esélyt!

Reggeli: English Breakfast

english breakfast

A tradicionális angol reggeli hozzátartozik a londoni életérzéshez. A mennyei paradicsomos bab a ropogós angol szalonnával, tojással és kolbászkákkal méltó kezdése lehet egy városnézős napnak. Tény, hogy nem a legalakformálóbb étel, viszont annyira tartalmas, hogy adott esetben még az ebédet is ki lehet váltani vele. A királyi reggelit mindenképp koronázzuk meg egy jó teával, szigorúan tejjel.

Külföldre mennék tipp: Terry's Cafe

Ebéd: English Pie

english pie

A sós angol pite a brit konyha egyik legkiemelkedőbb találmánya. A töltött tésztában olyan ízorgia rejlik, amit sokáig emlegetni fogunk. Rengeteg fajtája van - húsos, halas, zöldséges, sajtos - így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő csemegét. Ami pedig még pompásabbá teszi a pitéket, az nem más, mint a sűrű gravy, vagyis a mennyei, sötétbarna színű angol mártás. Ennél az ételnél azonban különösen fontos megemlíteni, hogy nem érdemes a fagyasztott boltit választani, mert össze sem lehet hasonlítani a minőségét az éttermivel.

Külföldre mennék tipp: Pieminister

Napközben: Szendvics és süti

angol szendvics süti

A londoniak életviteléből adódóan rengeteg kávézó és gyorsétterem van a városban, amik szerencsére nem csak a rohanó üzletemberek igényeit elégítik ki, de a nyughatatlan turistákét is. Például a „Pret A Manger” vagy „Eat” éttermek - amik kifejezetten finom és egészséges szendvicseket, salátákat kínálnak- szinte minden utcasarkon megtalálhatóak. Ezek a helyek nem a beülős vendégekre rendezkedtek be, így érdemes elvitelre kérni a menüt és a legközelebbi parkban elheveredve elfogyasztani, amit ráadásul így olcsóbban adnak. Természetesen az édes szájúaknak sem kell aggódniuk, a Patisserie Valerie cukrászdalánc és a cupcake standok igazi sütemény költeményekkel várnak titeket.

Külföldre mennék tipp: Cinnabon

Vacsora: Fish and Chips

angol fish and chips

Londonban több mint 255 millió adag Fish and Chips-et adnak el évente, így ez a pofonegyszerű étel jogosan nevezhető az egyik legnépszerűbb brit finomságnak. A panírozott halhoz minden pubban könnyedén hozzájuthatunk, ahol legtöbbször krémes, mentás zölborsópürét is kapunk hozzá. Ha nincs kedvünk vagy időnk beülni valahova, street food formában is élvezhetjük az aranybarnára sült bundát és a tökéletes sült krumplit.

Külföldre mennék tipp: Poppies

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.