A kihagyhatatlan úti cél: Izland

Talán mindenki hallott arról, hogy a szigetországban milyen barátságtalan éghajlat tud időnként uralkodni, de az ott szerzett élmények mindenért kárpótolnak. Most megnézzük, milyen programokat érdemes számításba venni, ha Izlandra visz az utad!

Túrázás

Ez az, amit soha, de soha nem szabad kihagyni, ha Izlandra mész! Valóságos paradicsomba csöppensz, ha magasabbról tekintesz Izlandra.

A sziget nagy részét 400 méter átlagmagasságú hegyekborítják, ráadásul a színüket tekintve igen változatosak. Az egyik leghíresebb túraútvonal a Laugavegur, ez Izland délnyugati részén terül el 55km hosszúságban. Nagyjából 2-4 nap alatt teljesíthető ez a távolság, az útba eső hegyi kunyhókban meg lehet pihenni.

Sarki fény

Ez az a jelenség, aminek a jelentőségét és a szépségét nem lehet unalomig hajtogatni. Bár előfordulhat, hogy egy városból is látható, mindenképpen érdemes de a fényszennyezés bizony tud rontani az élményen. Ha tovább szeretnétek növelni annak az esélyét, hogy láttok Aurora Borealist, akkor ajánlott késő ősz és kora tavasz közé tervezni a látogatást.

Izland utazás© Beverly & Pack

Blue Lagoon – izlandi spa

Izlandon bizony lehet kifejezetten meleg (37-39 fokos) természetes vízben fürdeni. A geotermikus energiának köszönhetően nem kell jeges tavakban megmártózni, persze a bátrak és egészségesek abban is úszhatnak egyet. A Blue Lagoon nevű spa Izland délnyugati részén található, kb. 50 perces autóútra Reykjavíktól. Érdemes korán jegyet foglalni, mert nagyon népszerű helyről van szó, a befogadóképessége viszont nem végtelen.

Izland utazás© clry2

Állatvilág

Ha tudsz lovagolni, akkor az izlandi pónit javaslom, de ha nem, akkor is. Kis termetük ellenére óriási kitartás és erő szorult beléjük, ráadásul szelídek és legfőképpen aranyosak! Érdekesség, hogy az izlandi nyelvben több mint 100 szót használnak az izlandi pónira, függően a szőrük színétől és mintájuktól.

Izland utazás© Winston Mcleod

A Reykjanes-félszigeten, Snæfellsnes-félszigeten és a Vestmannaeyjar szigetcsoport sokféle madárnak nyújt otthont, többek között lundáknak, alkáknak, szuláknak és számos sirályfajnak.

Izland utazás© Ulrich

Ha annyira nem kedvelitek a madarakat és pónikat, akkor jöhetnek a bálnák. A legjobb időpont a bálnalesre április és szeptember közé tehető, ekkor több mint 20 bálnafajt is láthattok a sziget körül, a kék bálnától kezdve az orkáig.

Izland utazás© Gregory „Slobirdr” Smith

Fesztiválok

Megszámlálhatatlan mennyiségű és témájú fesztivált tartanak egész évben, bőséggel akadnak események, amiket a zenének, a hagyományoknak vagy a sportnak szentelnek.

Júniusban szokás tartani Izland legrégebbi fesztiválját, a Vikingfesztivált. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy autentikus legyen a rendezvény, így biztosan sok szakállas, magas, szőke és izmos férfit lehet ilyenkor látni – máris első helyre került a bakancslistámon. De nem csak ők a legfőbb attrakció, fontos szerepe van a hajók, az íjászat, a harci zene és a csaták bemutatásának, illetve lehet vásárolni különböző kézműves ékszereket és díszeket.

Izland utazás© Helgi

A Kultúra Éjszakáját minden évben augusztus 23-án tartják, ekkor Reykjavík múzeumai, színházai, boltjai 24 órán át nyitva tartanak, koncertek, vásárok, kiállítások nyílnak városszerte és mindenki ünnepel. A fesztiválon való részvétel ingyenes, jelmondata pedig a „Gyere csak!”, ami tökéletesen reprezentálja az izlandi vendégszeretetet.

A Nagy Hal Nap Delvík városában kerül megrendezésre. Vagy augusztus első, vagy második szombatján tartják. Különlegessége, hogy nincs belépő és ingyen lehet fogyasztani. Tulajdonképpen az egésznek az a célja, hogy összegyűljön egy csomó ember és jól érezzék magukat, nem mellesleg pedig mindenkit megismertetnek a halételekkel.

Vatnajökull Nemzeti Park

Európa legnagyobb nemzeti parkjáról beszélünk, Izland 14%-át elfoglalja, egészen pontosan 13.920 km2 –es területet fed le. Nevét a Vatnajökull gleccserről kapta, amit egyébként szervezett túrák keretében meg is lehet mászni, de a kevésbé bátraknak is jut a szórakozásból: ők bejárhatják a gleccser belsejében húzódó jégbarlangokat.

Izland utazás© Serge

via visiticeland.com

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.