Top10

10 ok, amiért Hollandia a legjobb hely a világon!

Egy korábbi cikkemben nyomon követhettétek, ahogy Svédországnak szerelmet vallok, most eljött az idő, hogy helyet kapjon egy másik kedvencem: Hollandia, azon belül is Amszterdam. Van rá sansz, hogy elfogult leszek, de nézzétek el nekem.

Nagyon sok mindenért lehet szeretni Hollandiát: abszolút élhető ország, a közbiztonság kiemelkedően jó, gazdag, modern, és akkor is megtalálod a számításaidat, ha pörgésre vagy nyugalomra vágysz.

Az alábbiakban részletesen kifejtem, hogy miért alakult ki mély románc köztem és e piciny ország között.

1. Pattanj bringára!

Szegény Hollandia nem nőtt nagyra, területe mindössze 41 526 km², tehát kisebb, mint Magyarország fele. Viszont pont a kis távolságok és a barátságos domborzat miatt alkalmas arra, hogy bárhová biciklivel menj. Emellett természetesen mindenhol találsz kerékpárutakat, úgyhogy biztonságosan tudsz közlekedni két keréken.

Amszterdam top10© Andrew Nash

2. Víz, víz, víz!

Több helyen láthatsz egészen nagy csatornarendszereket, a városokban óriási népszerűségnek örvend a hajózás, a falvakban pedig nem ritka, hogy bicikli helyett csónakkal járnak át egymáshoz az emberek.

Amszterdam top10© Piotr Ilowiecki

3. Sajtok

Hollandiában a legkülönbözőbb típusú sajtokkal futhatsz össze és mindet érdemes kipróbálni. Pirítós, vaj, sajt, alma, szőlő és egy pohár bor. Akárki akármit mond, ilyen az ideális vacsora.

Amszterdam top10© Sergio Calleja

4. Úszó virágpiac

Amszterdamban található a világ egyetlen vízen úszó virágpiaca, a piac minden standja egy-egy hajón helyezkedik el. Egész évben nyitva van és a tulipántól kezdve a nárciszig bármit megtalálsz, karácsonykor még a fenyőfát is meg tudod venni itt.

Amszterdam top10© Kristina Pavlo Boyko

5. Kultúra, múzeumok

Amszterdamban milliónyi múzeumba ellátogathatsz, nehéz bármelyiket kiemelni, de a Van Gogh Múzeum, a Rijksmuseum (a hollandok Nemzeti Múzeuma) és a NEMO feltétlen említésre méltóak. Utóbbi a tudományok iránt lelkesedőknek igazi aranybánya, a gyerekeket óriási szappanbuborékokkal és kémiai kísérletekkel szórakoztatják, a felnőttek pedig gyilkosságokat oldhatnak meg a legkorszerűbb eszközökkel vagy különféle elektronikai cikkeket szerelhetnek szét. Mellesleg az épület maga sem utolsó látvány, lent láthatjátok.

Amszterdam top10© Sonny Abesamis

6. Amszterdam állatkertje

Az Artis Royal Zoo nevű állatkert több mint 200 fafajnak és több mint 900 állatfajnak ad otthont. Érdemes kiemelni az Artisban található akváriumot, ahol a mélytengeri halakon át a korallokig mindent meg lehet csodálni, illetve az 1000 m2 –es lepkeházat, ahol többezer lepke repked.

Amszterdam top10© Ryan Somma

7. A Vondelpark

Ha már nagyon eleged van a művelődésből, akkor elbringázhatsz a Vondelparkba, ahol lazíthatsz egy jót. Több kávézóra és étteremre lelhetsz, fontosabb ezek közül a Blauwe Theehuis, vagyis Kék Teaház. Régebben tényleg teaház volt, ma már viszont különböző eseményeknek lehet a helyszíne, többek között fesztiváloknak vagy esküvőknek. A park közepén pedig van egy rózsakert, feltétlen szaglásszatok körbe, ha arra jártok!

Amszterdam top10© martin_vmorris

8. Hollandia kulináris elemei

Stroopwafel, pannekoeken, hasábburgonya, sör. Kötelező kellékek. A stroopwafel hasonlít az általunk ismert gofrira, de mégsem egészen az. Két darab vékony, édes ostyalap közé adagolt karamelláról van szó. A pannekoeken a hollandok palacsintája, többnyire gyümölcsökkel eszik, de a pikánsabb palacsinták sajttal vagy hússal is felszolgálásra kerülhetnek. A sült krumplit igazából ugyanúgy készítik el, a különlegességét inkább a szószok adják. Aki emlékszik a Ponyvaregényre, az tudja, hogy szokták majonézzel is enni.

Amszterdam top10© Franklin Heijnen

9. Szabadság és fegyelem

Mindenki hallott már a Vöröslámpás Negyedről és arról, hogy Hollandiában legális a marihuána-fogyasztás. De sem örömlányokra, sem fűre nem lehet korlátlanul és akármilyen körülmények között szert tenni. A prostitúció szigorúan a Vöröslámpás Negyedre korlátozódik, a marihuána és a hasis eladása pedig a coffee shopokra, fogyasztani pedig otthon és a már említett coffee shopokban lehet.

Az egészben talán nem is az a legizgalmasabb, hogy mindezt legálisan végezheted, hanem amit reprezentál: az általános toleranciát, amit egyrészt nagyra értékelek, másrészt pedig hiányzik.

Amszterdam top10© Oleksandr Kravchuk

10. Gezelligheid, a holland hangulat

Ennek a szónak nem igazán van magyar megfelelője, de ha huzamosabb ideig vagy Hollandiában, akkor megtanítják neked, de magadtól is érezni fogod. Ez az egy szó magába foglalja az egész ország hangulatát és azt, amit a lakói mindennél jobban díjaznak: kényelem, melegség, befogadás, nyugalom.

Ha lehetne házasságot kötni egy országgal, én bizony feleségül mennék Hollandiához.

Amennyiben kedvet kaptál ahhoz, hogy Hollandiában dolgozz, ITT találsz útmutatást a hivatalos ügyekre vonatkozóan.

(via huffingtonpost.com)

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.