Top10

10+1 dolog, amiért érdemes nyáron Svédországba látogatni

Nem biztos, hogy a nyár az első, ami eszünkbe jut, ha Svédországra gondolunk, pedig bizony ott is van nyár. Most megnézzük, hogy a szívem nagyobbik csücskét elnyerő ország mit kínál az egyenlőség és a számtalan umlaut mellett.

1. Csobbanj egyet Malmöben!

Hihetetlen, de Svédországnak van homokos tengerpartja, mégpedig Malmöben. A 2,5 km hosszú partot természetesen zöld veszi körül, egymás után több stég nyúlik be a vízbe, a közelben elhelyezkedő Västra Hamnen pedig csak úgy pezseg az élettől. A legjobb az egészben pedig az, hogy Malmö központjától pár perc alatt el tudunk bringázni a partra.

svéd nyaralás© News Oresund

2. Nyaralj egy sommarstugaban!

A sommarstuga a svédek nyári lakja, ami egy iszonyatosan cuki házikó! Svédek és turisták egyaránt szoktak nyaralni ezekben a mini faházakban, a legnépszerűbb helyek Småland, Skåne és Öland tartományokban találhatók.

svéd nyaralás© Oslonatt

3. Irány Gotland!

Gotland az a sziget, ahova nyárra fél Stockholm áttelepól. Visby középkori hangulatú városa miatt érdemes is. Itt találkozik a régi és a modern Svédország: kőből épült városfal, macskaköves utak, éttermek, kávézók és kis boltok fogadnak. Ha pedig ellátogatunk a vízpartra, akkor láthatunk különféle mészkőképződményeket.

svéd nyaralás© Peter Lübeck

4. Svéd fesztiválok

A legnépszerűbb fesztivált, és egyben Európa legnagyobb zenei és filmfesztiválját, a WOW-ot augusztusban rendezik Slottsskogenben. Érdekesség, hogy 2012 óta kizárólag vegetáriánus ételeket lehet itt venni, ezzel 20%-kal mérséklődött a fesztivál ökológiai lábnyoma.

svéd nyaralás© Göteborg Co

5. A legendás svéd szigetvilág

Svédországban több tízezer tó és sziget van, ezeket könnyen körbeutazhatod hajóval, vagy akár kajakozni is elmehetsz felfedezni a csodaszép tájat. Stockholm városa 14 szigetre épült, a város körül található szigetvilág pedig egyedülálló Svédországban.

svéd nyaralás© Bengt Nyman

6. Stockholm

A városban rengeteg helyen építettek ki standokat – 30 hivatalosan működő strand van, de ennél sokkal több olyan partrész létezik, ahol szabad fürdeni. Az egyik ilyen például a Mälaren-tónál található. Ha már nagyon elegetek van a vízből, akkor ellátogathattok a Skinnarviksberget-re, ahonnan egyrészt nagyszerű kilátás nyílik Stockholmra, másrészt pedig ideális helyszín egy piknikre.

svéd nyaralás© Stockgrafie

7. Áfonyaszedés és népzene Dalarnában

Dalarna tartománya híres a piros faházairól, a zöld erdőkről és a falovaikról, de említésre méltó a Falunban található rézbánya is. Ha a hagyományos nyári vigalomra és a svéd népzenére vagy kíváncsi, akkor Dalarna a te helyed, és ha már ott vagy, akkor érdemes elmenni egy közeli erdőbe, ahol finom áfonyát szedhetsz magadnak.

svéd nyaralás© Craig Moreyr

8. Bolhapiacok

A loppist (bolhapiac) senkinek nem szabad kihagyni, mert a svéd vidéki életnek a szerves része. A várostól kicsit eltávolodva elég sanszos, hogy bele is botlasz néhányba, ahol a kincsektől kezdve a szemétig bármit megtalálsz.

svéd nyaralás© News Oresund

9. Kirándulás a Höga Kustenen

Höga Kusten a világörökség része, nem véletlenül. Ez a dimbes-dombos terület a magasan fekvő szigeteivel, meredek vízpartokkal és a mély öbleivel tökéletes helyszínt biztosít egy túrázáshoz. Mindezek mellett Höga Kustenből származik a híres-hírhedt surströmming is, az erjesztett hering. A nagyon bátrak kipróbálhatják, de ne tessék meglepődni, ha a szaga után elmegy a kedvetek attól, hogy megegyétek.

svéd nyaralás© Geological Survey of Sweden

10. Napsütés éjfélkor

Minél északabbra látogatsz, annál világosabbak a nyári éjszakák, ha pedig a Sarkkörön túlra utazol, akkor akár éjfélkor is olyan érzésed lehet, mintha épp most sötétedne. Május 25. és július 19. között egyáltalán nem megy le a Nap, vagyis 56 napon keresztül folyamatosan világos van.

svéd nyaralás© Allire Caulfield

+1 Svéd fiúk és lányok

Szőke haj, kék szem, férfiaknál 180 centiméteres átlagmagasság, nőknél pedig az átlagos kosárméret a D. Mintha a vikingek azon ügyködtek volna, hogy megteremtsék a tökéletes embereket. Sikerült, gratulálunk!

via sweden.se

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.