Utazási tanácsok

Így tölts el egy napot Tajpejben pénz nélkül

Egy csodálatos világ körüli utazásnak köszönhetően félúton, Tajvanban kellett várakoznom 18 órát a csatlakozásra. Ezalatt a reptéren sikerült egy szuper lehetőségre találnom, ugyanis kiderült, a hozzám hasonló szerencsés átszállók egy ingyenes körutazáson vehetnek részt a fővárosban, Tajpejben. Élményeim alapján írtam nektek egy rövid összefoglalót, hogy tudjátok milyen lehetőségeitek vannak, ha ti is arra járnátok egy nagy kaland során!

Az ingyenes túrának az a „hátulütője”, hogy el is kell jutni Tajpejbe, aminek azonban igen borsos ára van. Az idegenvezetés csak azoknak az átszállásra váró utasoknak a kiváltsága és a legnagyobb öröme egyben, akiknek 8-24 órát kell várni a következő járatra, ami végül elrepít a célállomásra.

Tajvan

Első lépésként rögtön a leszállást követően: ne lepődj meg, hogy a reptéren dolgozók 98%-a nem beszél angolul ezért ne is keresd se az információs pultot, se a bevándorlási irodát, csak rögtön a kijáratot, majd a Tourist Service Center-t (reggel 7:30-kor nyit) az érkezőben. Itt találkozol az első emberrel, aki biztosan beszél angolul és elkéri az adataidat regisztráció céljából a túrához. A második angolul beszélő ember pedig az idegenvezető lesz, akivel eltöltöd a rákövetkező 5 órát.

A félnapos kaland igénybe vehető délelőtt 8:00-13:00 és délután 13:30-18:30 között, két különböző program lehetőséggel, azonban az átszálláskor csak egy idegenvezetésen lehet részt venni. Ha szerencsésen a haza utad is Tajpejen keresztül vezet, akkor mindenképpen használd ki mindkét alkalmat!

A délelőtti program főként Tajpej külvárosában zajlik.

Bár kicsit piszkos és kellemetlen szagú a környék, jó alkalom arra, hogy megismerjük az ott élő emberek attitűdjét és az ázsiai kultúrát. Millió robogó száguld az utakon, vagy épp parkol járdákon, tereken - egy pillanatra sincs megállás.

A túra első állomása a gyönyörű és lenyűgöző Sansia & Zushih templom, ahol a vallási szokások rejtelmeiről hallhatunk előadást. Füstölők, gyertyák, imádkozó idős hölgyek, urak üldögélnek mindenfelé. Kis érdekesség: a közeli iskolákból rendszerint a tanárok órákat tartanak a templomban az alsó tagozatos kis diákoknak, hogy jobban megértsék a vallással illetve történelemmel kapcsolatos történeteket.

Tajvan

Ezután következik a délelőtti túra legizgalmasabb helyszíne a piac. Több hosszabb, rövidebb, kisebb és nagyobb utcán keresztül árusok sorakoznak, amíg csak a szem ellát. Ezeken az utcákon nyáron a napsütéses, párás, fülledt 40 fokban sokan nagy színes esernyőkkel sétálnak, hogy megvédjék magukat az UV sugárzástól. Megint mások biciklivel vagy robogóval furikáznak. Az elengedhetetlen szmog maszk pedig minden harmadik emberen megfigyelhető.

Az árusok hosszú, széles asztalokon árulják portékáikat, mint például: zöldség, gyümölcs, fűszerek, különböző húsok (marhahús, disznó fej, fekete csirke tyúkláb, egészben nagy kacsa és pulyka, nyersen, grillezve, fellógatva). De az alsóneműtől a pólókon át az evőeszközökig minden megtalálható. A legérdekesebb az, hogy mindez egy árusnál egy asztalon található egymás mellett. Nem éppen európai gyomornak van kitalálva, de mindenképp megéri kattintgatni a fényképezőgépet.

Tajvan

A piactól nem messze végezetül egy kis „porcelán paradicsom” vár ránk. Egy kis múzeum a tajvani porcelán történetéről, sok színes vázával és egyéb kiállítási darabbal.

A délutáni túra már Tajpej belvárosába viszi el a turistákat, ami egy 30-40 perces buszozást jelent a reptérről.

A busz jó nagy túrát tesz, így a körbevezetés során sok szép nevezetesség mellett elhaladunk, de csak két fő látnivalónál van lehetőség a kiszállásra: Chiang Kai-Shek emlékcsarnoknál illetve a Tajpej 101 épületnél.

A Chiang Kai-Shek emlékcsarnokhoz mindig úgy érkezik a csoport, hogy megcsodálhassa az őrségváltást. Ez egy 10-15 perces előadás és rengeteg látogató jár erre, így megéri egy biztos pontot találni, ahonnan jó a rálátás az eseményre.

Tajvan © LH Wong

Végül pedig jöhet a Tajpej 101, amely jelenleg a világ negyedik legmagasabb épülete. 509 méter magas, 1999-től 2004-ig építették. A toronyházat végül 2004. december 31-én adták át, tűzijáték kíséretében, ebben az évben hivatalosan a világ legmagasabb épülete volt. Az toronyház belsejében az első öt emeleten bevásárlóközpont található, több száz világmárka üzletével, valamint éttermekkel. A hatodik emelettől már irodák vannak a felhőkarcolóban. Érdekesség: minden bejáratnál van kézfertőtlenítő kis gépezet, amit kötelezően használni kell.

Tajvan © My Day

Bár a 18 órás várakozás borzalmasan hangzik, hosszú unalmas percekkel és órákkal, de ebből az a bizonyos “röpke” 5 órás nagyszerű idegenvezetés feltölt lelkileg és olyan élmény dús, amiért megéri Tajpejben átszállni. Egy “falat” kis ázsiai csoda. Szívesen ajánlom minden arra járónak!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.