Ismerd meg Ausztráliát!

Beutaznád a kenguruk földjét, de nem tudod, hogyan kezdj bele? Most mutatunk nektek jó pár olyan tudnivalót, amit érdemes megjegyezni indulás előtt!

Ausztrália közel 8 millió négyzetkilométer, egy egyetlen olyan ország, amely egyben egy önálló kontinens is, így nem csoda, ha valaki útvesztőbe keveredik a felfedezése közben. A Buzzfeed segítségével most viszont megmutatjuk, hogyan teheted te is hatékonyabbá az utazásodat, segítünk eligazodni a kenguruk földjén.

Ha Ausztráliát akarjuk átszelni, de nem akarunk autót bérelni, válasszuk a vonatos utazást, amellyel 3 nap alatt kényelmesen átvághatunk a világ legkisebb kontinensén. Amennyiben sietünk és nincs ennyi időnk, a belföldi repülőjáratok segítségével, már 5 óra alatt átérhetünk a nyugati parttól a keletire.

Ausztrália utazás

Még indulás előtt érdemes megtervezni az utazásunkat, ha Ausztrália minden fontos részletét meg szeretnénk nézni. Sok természeti látványosság az ország belsejében található, ezért erre mindenképp érdemes egy látogatást tenni.

Ausztrália utazás

Érdemes felkészülnünk arra, hogy Ausztrália legnagyobb része sivatagos terület, a legbelső területeken - ami az ország közel 80%-át teszi ki - a teljes lakosság csupán 3%-a él. Így ha túrázni támad kedvünk, alaposan tanulmányozzuk át azt, hogy célpontunk az ország mely területén van, mert könnyen belecsöppenhetünk egy több órás sivatagi túrába úgy, hogy egy lélekkel sem találkozunk közben. A bennszülöttek, vagyis a aboriginal népesség a belső területeken a lakosság 20%-át teszik ki, míg a külső, sűrűbben lakott területeken csupán 2-3% a bennszülöttek aránya a teljes népesség belül.

Ausztrália utazás

Utazásod során nem csak emberekkel fogsz találkozni, ez a kontinens rendkívül egyedi és változatos állat populációval rendelkezik. Pár hasznos infót elárulunk azokról az állatokról, amelyekkel valószínűleg te is találkozni fogsz:

 • Ausztrália jelképét, a kengurut óvatosan közelítsük meg hajnalban, szürkületben és este, hiszen ekkor a legaktívabbak. Egy feldühödött vörös óriáskenguruval pedig senki sem szívesen találkozna.
 • Dingókkal főleg este, napnyugta és napfelkelte idején találkozhatunk. Napközben a hűvösebb, bokros területeken hűsölnek, ám este a vadászaté lesz a főszerep. A dingók sok kárt okoztak már a birka állományokban, ezért egy 3.307 mérföldes kerítést is épült, hogy jobban elkülönítsék a területüket. Ez amúgy a világ 2. leghosszabb egybefüggő, ember alkotta építménye a Kínai Nagy Fal után.
 • Az egypúpú tevék viszonylag békés állatok, akik nem zavarnak sok vizet, de olykor az autóutak közepén heverészve érzik jól magukat. Jó tudni, hogy Ausztráliának van a legnagyobb vadon élő teve populációja a világon, hozzávetőlegesen 750 ezer barangol a vadonban, pedig nem is őshonos állatról beszélünk, az európaiak telepítette be őket a gyarmatbirodalmak idején.
 • A napozó varánuszok ugyanúgy beletartoznak az ausztráliai mindennapok képébe, mint a kenguruk. Ha nem idegesítik fel őket, nem igazán foglalkoznak az emberrel, persze csak kellő távolságból érdemes szemlélni őket. Az ausztrál sárkánygyíkok hossza elérheti a 2 métert is, a legkisebbek viszont csupán 20 centi körül vannak.

Ausztrália utazás

Mielőtt átszeled a kontinenst, érdemes leellenőrizni, hogy minden szükséges eszközzel rendelkezel-e. Fontos a négykerék meghajtású autó, a műholdas telefon, a térkép, az elemek és aksik, az iránytű, a tele benzines kanna, a víz (napi 5 liter/fő), világító eszközök, az elsősegély csomag és persze némi készpénz. Tehát mielőtt megindulsz túrázni az országon belül, ezeket semmiképp ne hagyd otthon, illetve feltétlenül szerezd be a landolás után.

Ausztrália utazás

Ausztráliát nem lehet pár nap alatt felfedezni, ha tudsz, legalább 2 hetet maradj, amúgy sem érné meg rövidebb időre ide látogatni, hisz egyetlen retúr repjegy minimum 300.000 forintba kerül. Hatalmas élmény átszelni a vadont, megnézni a nemzeti parkokat, tanulmányozni az helyi állatvilágot, ami az Európában megszokottól nagyon eltérő. Tervezd meg az utat, készülj fel minden lehetőségre, vidd magaddal a fontos dolgokat és Ausztrália olyan élményt ad, amivel máshol nem találkozhatsz.

Ha pedig Ausztráliába szeretnél új életet kezdeni, vagy csak érdekel milyen lehet arrafelé az élet, akkor mindenképpen olvasd el Ildi történetét, aki már 2 éve él a kenguruk földjén családjával.

Grafikák forrása: Buzzfeed

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.