Európa különleges kastélyainak nyomában

Tavasszal az utazási irodák és egyéb szervezetek sok általuk szervezett utazás neve elé odabiggyesztik a „kör-” előtagot. Így hallhatunk gasztronómiai, városnéző és fürdőkörútról. A kínálatban gyakran szerepel olyan túra is, amely során híres kastélyokat járhatunk végig – tavasszal ez ideális program, hiszen a kastélyokat és várakat nagy nyári melegben vagy télen csak nehéz körülmények között nézhetnénk meg. Cikkünkben olyan kastélyokat mutatunk be, amelyeket a szervezett körutakkal valószínűleg sohasem látogatnál meg. Segítünk megszervezni saját különleges kastélytúrádat!

Cardiff – a sárkánykastély

Európa egyik legrejtélyesebb kastélya az Egyesült Királyságban, Wales „fővárosában” található. Magát a kastélyparkot valami különleges, éteri hangulat járja be, ennek talán az lehet az oka, hogy a vár és az erődítmény közel 2000 éves történelemmel büszkélkedhet, így az építmény külalakját és történetét olyan híres népcsoportok és családok formálták, mint a rómaiak, normanok, és a legendás Bute család. Az utolsó Bute a 20. században Cardiffnak ajándékozta a területet, amely ma a város egyik leglátogatottabb turistacsalogatója.

A kastély az Egyesült Királyság egyik ékköve, a szakértők egyenesen viktoriánus gótikus fantázia-kastélyként emlegetik, vélhetően azért, mert termeiben különféle anyagok, stílusok és díszítések keverednek. Az egyik teremben üvegfestmények, a másikban díszes fafaragványok ejtik ámulatba az odalátogatókat.

Nem is csoda, hogy az éppen regnáló walesi herceg, Károly is kedveli ezt a helyet. Ha vele nem is valószínű, hogy összefutunk, érdemes utánanézni az aktuális egyéb programlehetőségeknek. A kastély üzemeltetői gyakran rendeznek római-antik hétvégét, előadásokat és gyerekeknek szóló workshopokat. Az érdeklődők időnként megtekinthetik az egyébként lezártan tartott termeket, de akár Wales hivatalos jelképével, a sárkánnyal is közelebbről megismerkedhetnek.

Caerphilly – a ferde tornyok szülőföldjén

Aki szereti a harcedzett erődítményeket, iktassa be a szintén Wales területén fekvő, 13. századi Caerphilly-i várat is. Mindezt persze csak akkor érdemes megtenni, ha elsősorban nem a brit nagyvárosokra vagyunk kíváncsiak, hanem hajlandók vagyunk bevenni a tervünkbe egy-két tipikus helyi kisváros meglátogatását is.

A vár hűen tükrözi a középkori brit építkezés szokásait: az építmény körüli vizesárok, az azon átívelő csapóhíd és a vaskos várfalak mind a korban elengedhetetlen védelmi felkészültségről árulkodnak. A kastély lakói között olyan híres uralkodók említhetők, mint II. Edward, és fontos szerepet játszott az 1642-ben kezdődő brit polgárháborúban is.

A vár különlegessége az azonnal szembeötlő torony, vagy inkább csak toronymaradvány, mely 30 fokos szögben dől. Nem kell tehát Pisáig utazni annak, aki ferde tornyokat nézne meg! Az erődítmény egyébként nemcsak a megdőlt tornyokat tekintve különleges. Caerphilly-ben építettek először koncentrikus védelmi rendszert, ami aztán az egész országban elterjedt. Ezen kívül a Dr Who-sorozat rajongói számára is kötelező idelátogatni, itt vették fel ugyanis a film néhány epizódját. Aki inkább élő programok iránt érdeklődik, vegyen részt múltidéző előadásokon és ismerje meg a kastély több száz éves történelmét korhű előadások keretében.

Fountainebleau - uralkodók nyomában

Csupán néhány órát kell utazni körutunk következő állomásáig, Franciaországig. Fontainebleau neve bár sokaknak ismerős lehet, gyakran mégsem tudjuk valamilyen konkrét eseményhez kötni, hacsak nem hobbink a történelem. Ez nem is csoda, hiszen a várban olyan sok híres esemény történt, hogy mindent megjegyezni korántsem egyszerű. Élt itt a Napkirály és Napóleon is, szóval nem kell Versailles-ig utaznia annak, aki egy kis pompát és gazdagságot szeretne látni, hiszen a két uralkodó híres restaurálási szokásáról és kastélyszeretetéről.

Éppen ezért hatalmas élményt nyújt egy olyan kastély végigjárása, ahol annyi ármány és intrika között éltek a francia nemesek. A közel 1500 gazdagon díszített teremben, magánkápolnában és színházteremben könnyű eltévedni, a túra fáradságát pedig kipihenhetjük a hatalmas angol és francia parkban vagy a csónakázótó partján. A túrát a reneszánsz kedvelői élvezhetik leginkább – előfordulhat ugyanis, hogy a túldíszítettség elriasztja az oda látogatót. Az üzemeltetők egyébként minden korosztályra gondolnak: szerveznek iskolai táborokat és családi tárlatvezetést is.

Vincennes - börtönben egy hírességgel

Franciaország egyéb kastély-élményeket is tartogat még. Aki inkább a nagyvárosokat vagy magát a francia fővárost részesíti előnyben, de azért különleges várakat is szeretne látni, meglátogathatja Párizs Vincennes-i területét. Ez az építmény sokkal inkább hasonlít egy nagy börtöntorony-együtteshez, és ez a benyomás be is igazolódik, a várat ugyanis egy ideig híres történelmi személyiségek fogva tartására használták. Akit érdekel, milyen hangulatban raboskodott itt Diderot, merészkedjen be a sötét termek egyikébe. Az is kiderül, milyen körülmények között élt itt Mazarin bíboros a fiatal XIV. Lajossal (úgy tűnik, ebben az országban nincs olyan kastély vagy vár, amelyben a Napkirály ne élt volna egy ideig).

A kastélyudvar nagy alapterülete miatt alkalmas rendezvények szervezésére. Aki szerencsés, részt vehet egy-egy nagyobb futóversenyen a vár körül, de ellátogathat egy-egy itt rendezett retró autó kiállításra is.

Caserta - szökőkutak útvesztőjében

Franciaországból Olaszországba utazunk, ezen belül is délre, ahol egy apró városban rejtőzik egy igencsak jelentős méretű kastély és udvara. Fenti társaihoz képest a casertai építmény meglehetősen fiatal: a 18. században építették a nápolyi Bourbonok számára, ugyanakkor ez a legnagyobb királyi rezidencia Európában a maga 47 000 m2-es területével.

Ha a túra közben elfáradnánk, energiát adhat a gondolat, hogy a kastély egyes termeiben forgatták a Csillagok háborúja – Baljós árnyak néhány Naboo-i jelenetét, így a sorozat rajongói számára Caserta szinte kötelező állomást jelent. A parkok kedvelői sem csalódnak: a kastélyból kilépve szökőkutak, tavak és ligetek végtelen sorát látjuk, így aki inkább itt sétálna, készüljön elegendő ivóvízzel és étellel.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.