Utazási tanácsok

Így juthatsz ki Új-Zélandra dolgozni és utazni!

Van egy gyönyörű hely “a világ végén”, ami igazából egyre megközelíthetőbb egy bizonyos program, vízum segítségével. Ez a “világ vége” pedig nem más, mint a természeti csodákban ezerszám bővelkedő Új-Zéland, ami a Working Holiday Scheme segítségével idén harmadszorra nyitja meg kapuit 100 kalandvágyó világjárónak, akik lehetőséget kapnak arra, hogy egy éven keresztül élvezzék a kiwi kultúrát. Orsi, az egyik szerencsés 10 hónapig élt kinn és boldogan mesélt nekünk élményeiről de előadásokat is tart, ahova bárki jelentkezhet.

Új-Zéland vízum © Andrii Sloncak

A „ Working Holiday Scheme” (WHS) már számos más országból érkező fiatalnak rendelkezésére állt korábban, 2013-ban Magyarország is felkerült a listára és itthon is elképesztő népszerűségre tett szert. A kétoldalú egyezmény Magyarországról Új-Zélandra, illetve Új-Zélandról Magyarországra utazó fiatalok rövid távú munkavállalását, tanulását teszi lehetővé.

A program keretében évente 100-100, 18 és 35 év közötti fiatal juthat olyan lehetőséghez, amely révén a másik országban folytatott tanulmányaik során kedvezményesen vállalhatnak munkát.

Az idei Working Holiday április 22-én kerül megnyitásra és az online jelentkezők csak a gyorsaságban és a szerencsében bízhatnak hiszen, olyannyira népszerű lett ez a program, hogy 2014-ben a 28. percben beteltek a helyek. A vízum lényege, hogy tulajdonosa beléphet az országba, legálisan munkát vállalhat de egy munkahelyen csak is kizárólag 3 hónapot maradhat.

Nem az a vízum célja, hogy letelepedj Új-Zélandon, hanem az, hogy megismerd, és megszeresd az új-zélandi kultúrát, utazz, kalandozz az országban, amíg erre lehetőséged van. Bár a szerelem első látásra az garantált!

Új-Zéland vízum © Lim Ashley

A munka mellett tanfolyamon is részt lehet venni, de a 3 hónapos szabályt itt is be kell tartani. A kemény munka és tanulás után pedig következhet a jól megérdemelt pihenés. Szervezed, hogy merre, mikor, kivel utazol, és természetesen a környező szigeteket, országokat is bejárhatod, csak győzd pénzzel a kalandokat.

A vízum megszerzésének komoly feltételei is vannak

 • retúrjegy megléte valamint az országból kiutazáshoz elegendő pénz birtoklásának igazolása - minimum 4,200 (NZ) dollár felmutatása, illetve birtoklásának igazolása
 • egészségügyi és személyiségbeli feltételeknek való megfelelés
 • az itt tartózkodás teljes idejére szóló egészségügyi biztosítás (amely fedez kórházi tartózkodást is)
 • első alkalommal jelentkezés a vízumra
 • érvényes magyar útlevél
 • 18 és 35 év közti életkor
 • gyermek nem vihető
Orsi: “Életem legjobb döntése volt ez a kaland, és életem legnagyszerűbb éve is egyben.”

Mikor és miért döntöttél a Working Holiday vízum mellett?

10 éve már nagy álmom, vágyam, szerelmem volt Új-Zéland és ha az ember belekerül abba a bizonyos mókuskerékbe, ahonnan valóban nehéz kikerülni, akkor egy idő után eljön az a pont, hogy vagy most vagy soha. Ez a pont 2013-tól indult nálam. Akkor próbálkoztam megszerezni a vízumot de nem sikerült. A rákövetkező egy évben pedig hajthatatlanul csak erre készültem. Nagyon sokat dolgoztam, rengeteg pénzt félre tettem, kerestem a külföldi kontaktokat, mind munka lehetőségre, mind szállásra. Olvastam, néztem, hallgattam új-zélandi híreket, és pontosan tudtam, hogy merre szeretnék utazgatni illetve, hogy miket szeretnék megnézni. Azt, hogy mikor és kivel, az már külön szerencse és spontaneitás volt. Végül 2014. májusában landoltam a szigeten.

Mi a legszembetűnőbb különbség kiwi és magyar között?

Az új-zélandi vs magyar mentalitás és hozzáállás nagyon más.

Az új-zélandi kultúrában az emberek elképesztően nyugodtak. Akármennyire is hihetetlenül hangzik, de Ők nem stresszelnek semmin. Nem aggódnak azért, hogy ha valamit elterveztek akkor az nem úgy alakul. Azért, mert nem is terveznek.

Ezt, úgy lehet jól megérteni, hogy ha valaki nem megy tovább tanulni középiskola után egyből, akkor nincs “világ vége”. Nem kevesebb semmivel sem az illető. Sokan a rövid tanulmányaik után tesznek egy hosszabb világ körüli túrát, hogy más kultúrába is belekóstoljanak, majd visszatérnek a hazájukba, szakmákat tanulnak ki és annak megfelelően dolgoznak egy ideig. Majd kitanulnak egy új szakmát és munkahelyet váltanak.

Új-Zéland vízum

Nagyon jellemező a munkahely váltás és legyen szó akármilyenről, nem úgy élik meg, mint visszaesés vagy hátralépés az előző munkahelyhez képest, hanem egy olyan változás, aminek előbb vagy utóbb haszna lesz. Tényleg mindenben keresik a pozitívumokat, hiszen az, hogy egy új munkába állsz azáltal valami újat fogsz megtanulni. Beletanulni majd elsajátítani később hasznosítani.

A magyaroknál ez a stressz, ez mintha velünk született tulajdonság lenne. Előre eltervezzük a következő 5-10 évünket, ezen stresszelünk, agyalunk és saját magunkra teszünk hatalmas nyomást, hogy elérjük, ami által kialakul egy ördögi körforgás.

Ha nem sikerül, totális csőd, elkeseredettség, kilátástalanság. Ha meg sikerül, akkor meg az a baj, hogy a mókuskerékből nehéz kiszabadulni, nehéz váltani. Itthon jogászként dolgoztam évekig. Kedvet kaptam ahhoz, hogy OKJ-s tanfolyamon cukrásznak tanuljak. A környezetemben ezt nagyon sokan nem értették meg, hogy minek tanultam évekig jogásznak, ha most “csak” egy cukrász akarok lenni. Az a cukrász sem “csak” egy cukrász. A kint töltött hónapok alatt dolgoztam is vendéglátásban és nagyon élveztem. Mellesleg jogászként csak itthon tudok érvényesülni a szakmában, ezért szerettem volna belekóstolni valami teljesen eltérőbe, ami azonban a világ bármely pontján jó.

Milyen hatással volt rád ez a 10 hónap?

Lenyugodtam. Ez most így viccesnek hangzik nyílván, de tényleg átvettem ezt az új-zélandi, kiwi nyugalmat. Nem tervezek annyira, mint azelőtt. Emiatt nem stresszelek. Tudom, hogy minden meg fog oldódni. Valóban ez volt életem legjobb döntése és éve. Nagyon sok új embert ismertem meg, akik közül jó páran igaz barátok lettek. Egy barátságból pedig szerelem. Még jobban beleszerettem az országba is! Csodálatos tájak, gyönyörű helyek, kedves és barátságos emberek vannak mindenhol. Egyértelműen jó hatással volt rám a 10 hónap, persze voltak rosszabb napok, de összességében újra végig csinálnám az egészet mert nagyon megérte.

Mit tanácsolsz azoknak, akik érdeklődnek a Working Holiday vízum iránt?

Amit a leginkább szeretnék kihangsúlyozni az az, hogy ez a vízum nem gazdasági bevándorlók vízuma. Nem arra jó és nem is azért van, hogy most jól megszedd magad pénzzel Új-Zélandon, majd letelepedj. Kapsz lehetőséget arra, hogy egy éven keresztül kalandozz úgy, hogy az utazgatás közben legálisan dolgozz is 2-3 hónapot. Másrészt döntse el mindenki saját magában, hogy mit akar és ehhez legyen nagyon motivált, céltudatos és kreatív.

Ez nem az a fajta “kiruccanás”, ami hirtelen fölindulásból, teljesen spontán jön. Nem a stresszes tervezgetés kell hozzá, de egy rendes felkészülést illik tenni. Drága a repjegy, drága a szállás, és még drágább az étel és az ital. Olvass sokat az országról, a kultúráról, az emberekről. Ha pedig komolyan gondolod a Working Holiday vízumot, akkor a hivatalos bevándorlási honlapon kell informálódni.

Akkor sem kell kétségbe esni, ha valaki nem kapja meg elsőre a vízumot, mert ha nagyon motivált az illető akkor talál más módot arra, hogy kijusson illetve kinn maradjon.

Ne a kiskapukat keresd, hanem a megoldásokat!

Ha világgá mennél, vagy életed legjobb évére vágysz és erről szeretnél többet megtudni akkor gyere el Orsi előadásaira!

Lesz szó:

 • arról, hogy miként kapta meg a vízumot
 • merre járt, miket dolgozott
 • vetítés 10 hónap képeiből
 • utazó blogger társai (backpacker.hu, mindenkiutazhat) videós beszámolói
 • WHS-esek élménybeszámolói élőben
 • hasznos információk és tippek Új-Zélandról

….és egyéb érdekességek, mint például:

 • mit ne csinálj soha, ha egy marmite-ot adnak a kezedbe
 • hogyan készül a 'hongi'
 • mi a teendőd, ha nakedbus-ra szállsz
 • hogyan foghatsz oposszumot mogyoróvajjal
 • vagy miként érheted el, hogy helikopterrel jöjjenek érted reggel

Jelentkezni lehet még a http://www.hortobagyirantottvombat.hu/eloadas/ oldalon!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.