Utazási tanácsok

Couchsurfing vs. Airbnb - Utazz ingyen vagy inkább olcsón?

Nem csak egy átlagos turista akarsz lenni, hanem inkább egy helyi kalandor? Szeretnél a helyi lakosok kedvenc éttermében enni, a kedvenc kocsmájukban inni, és a kedvenc „titkos helyükre” eljutni, ahonnan a legcsodálatosabb a kilátás a városra?

Külföldre utazásaim előtti tervezgetéseknél általában beírom a keresőbe, hogy olcsó repülőjegy, majd szállás, tovább trükközök egyéb kulcsszavakkal, mint például akció... De ezeket az akciós ajánlatokat árban még nem nekem találták ki, így tehát elengedem magam mellett a kényelmet és a luxust. Repülőjegy vásárlásánál a fapados járatokat nézem, illetve már keresem a legkisebb bőröndömet, ami elég nagy ahhoz, hogy minden cuccom beleférjen, de elég kicsi is, hogy megfeleljen, mint ingyen felvihető kézipoggyász.

A kiszemelt város megvan, már a repjegy is zsebben, és emellé olcsó és különleges szállást szeretnél, akkor két opció jöhet képbe hátizsákos turistáknak, akik nagyon nem szeretik a hosteleket. A Couchsurfing és az Airbnb. De mi a különbség a kettő között és melyik kinek való?

Couchsurfing

Ahogy a nevében is benne van, “couch-” úgymint, “kanapé” már sejteti, hogy nem az ötcsillagos szekció, hanem egy jóval visszafogottabb lehetőség szállásra. Képzeljünk el egy nagyon közvetlen, barátságos helyi lakost, akinek a nappalijában van egy nagy kanapé, kényelmetlen díszpárnákkal és 1-2 fölösleges pokróccal. Na az a Te ingyen palotád, amely pár napra a külföldi otthonod lesz!

A “-surfing” pedig arra utal, hogy ne tervezz hosszú időre, csak 2-3 éjszakára. Ha már ingyen van, ne időzz túl sokáig, az már ugyanis nem illik.

couchsurfing, airbnb © Christine

Miért éri ez meg egy idegennek?

Mert, nagyon nyitott személyiség és imádja a külföldieket, mindegy, hogy honnan származunk. Ő meg akar minket ismerni, meg akarja ismerni a mi kultúránkat és ha tetszünk neki, akkor a későbbiekben meglátogat bennünket, amikor is mi viszonozzuk a kedvességét és szállást biztosítunk a számára. Ez a titka az ingyenességnek!

Miért bízzunk benne? Miért bízik bennünk?

Annyira kölcsönös bizalomra vagytok ítélve a couchsurf-nél, hogy igazából nincs más választásotok. Beenged a házába, beenged az életébe! Ennél nagyobb bizalmat sosem fogsz kapni egy vadidegentől. Ő ugyanúgy “fél” tőled, ahogy Te Őtőle, de az esetek nagy részében megismerkedtek, és lehet, hogy egy életre szóló barátságot fogtok kötni. Nem véletlenül működik ez a rendszer világszerte, a negatív tapasztalatok sokkal ritkábbal, mint a pozitívak.

Ám sajnos, mindig akad kivétel, amikor ez a kaland nem jól sül el, de az esetek 98%-ban életed legjobb élményében lesz részed.

Legfontosabb a regisztráció után a honlapon, hogy Te választod ki magadnak azt az embert, aki szimpatikus első ránézésre is. Ezután aprólékosan nézd át a profilját, hogy mit írnak róla. Érdemes, olyan emberhez menni, akiről csak pozitív vélemények vannak! Ha továbbra is szimpatikus a számodra, akkor jó pár levelezés után mehetsz hozzá nyugodt szívvel lakni.

Azoknak ajánljuk, akik ugyanilyen nyitottsággal állnak hozzá az új emberekhez, együtt tudnak élni velük és nem zavarja őket ha eltér a terv, a napi beosztástól.

Megnézheted az Eiffel-tornyot pontban este 6-tól, mint egy átlag turista, de ha meginvitálnak (nem illik visszautasítani) egy eldugott kis francia környékre, ahol a Szajna partjánál a helyi lakos a pincéjéből hozza fel a saját borát, amelyet iszogatsz és mellette a saját készítésű ropogós bagettjét csipegeted, camambert sajttal, akkor garantáltan ez az emlék sokkal kellemesebb lesz a számodra, mint bármi más, amit egy másik, “átlagos” turista csinálhat Párizsban.

A couchsurfingnek a lényege is kicsit, hogy bízd rá magad a vendégüllátódra, mert Ő nem csak a házigazdád lesz, hanem a személyre szabott idegenvezetőd is, aki elvisz téged különleges helyekre, elkísér a nevezetességekhez és sokat mesél róluk.

Általában nem azt, hogy ki-mikor-miért építette az adott épületet, hanem, hogy milyen gyermekkori emléke köti oda. Sokkal viccesebb városnézés lesz, mint amilyenre számítasz. Ki kell próbálni!

Airbnb

A nevének jelentése kicsit átfogóbb: a “-bnb” a bed’n breakfast, vagyis ágy és reggeli rövidítése, ami egy ismert szállástípus az angol nyelvterületeken, az “airbed” jelentése pedig a matrac, azaz a vendég-pótágy. Így “összemixelve” jött létre az airbnb.

Annyiban hasonlít a couchsurfinghez, hogy itt is hatalmas bizalommal fordulsz valakihez, egy idegenhez, aki bepillantást enged a lakásába, életébe, hiszen megkapod a lakáskulcsot első nap, majd visszaadod azt, utolsó nap. (Én nem lopok/rongálok a lakásban, Ő nem lopja el/rongálja meg a cuccaimat! Ez igaz a couchsurfingre is.)

Beköltözhetsz pár napra vagy akár több hétre is. Kialakíthatod saját lakásodnak, otthonodnak! Nagyon fontos: kényelmes ággyal! A legnagyobb különbség, viszont az a couchsurfing-hez képest, hogy itt fizetni kell! Hosszas keresés után itt nem csak a házigazdáról látsz képet a honlapon hanem minden helységről is van sok kép, lehet csak szobát bérelni, de akár egy teljes lakást is a világ bármely pontján! Viszont a “kivétel erősíti a szabályt” közhellyel itt is felhívnám a figyelmet az óvatosságra, hogy bőven lehetnek sajnos olyan képek, amik átverhetnek bennünket. A világ legfinomabb hamburgerét reklámozzák, pedig csak egy száraz zsömlében van egy romlott rántott hús és photoshop trükkök... Ezért mindenképpen, a regisztráció majd a hely kiválasztása után levelezzünk a házigazdánkkal, hogy ne legyen váratlan és kellemetlen meglepetés!

couchsurfing, airbnb © airbnb

Miért éri ez meg neki? Miért éri ez meg nekünk?

Kedves barátunknak van egy üres kis vendég szobája vagy lakása, amit nem használ, de hasznosítana. Így bizalommal kiadja azt, de pénzért. Ismerkedne is, meg nem is. Nyitott is, meg nem. Ezért megéri ez neki is, meg nekem is. Nekem azért, mert nem akarok máshoz alkalmazkodni, szeretném végignézni azt, amit elterveztem. Szívesen belekóstolnék egy másik kultúrába, és megismernék új embereket de három lépés távolságból!

Ezt azoknak ajánljuk, akik kedvező áron vágynak valami különlegesre, szívesen ismerkednek helyi lakosokkal de nem szeretnének függni tőlük.

Az airbnb-nek, valójában tényleg a szállás a lényege, nincsenek meg azok a plusszok, amit a couchsurfingnél megkaphatunk, de mégis jóval több, mint egy sima hotel, és olcsóbb is. Más kultúrában élő személynek a lakásában lakni, különleges érzés. Ki kell próbálni!

Szóval mi volt a különbség?

A legnagyobb különbség tehát a két program között az, hogy míg a couchsurfing-es szállásadód elvisz a kedvenc helyi éttermébe, kocsmájába, helyeire, addig az airbnb-s host csak szállást ad és ajánl pár helyet a városban, ami hiányzik a turistakönyvekből, esetleg párszor csináltok közös programot, de ez ritka. És persze a másik nagy különbség még a pénz, hisz míg a Couchsurfing jobbára ingyenes lehetőség, ám kevésbé komfortos, az Airbnb-n csak pénzért tudsz szálláshoz jutni. Az biztos, hogy mindkét lehetőséggel jobban fogod magadat érezni külföldön, mintha csak egy szállodába mennél horror árakért cserébe.

Couchsurfing Airbnb
ingyenes fizetős
ritkán kapsz lakáskulcsot, így függsz a szállásadódtól kapsz lakáskulcsot, önállóan használod a lakást
1-3 éjszakára 2-végtelen számú éjszakára
kanapé, matrac vagy pótágy kényelmes ágyak
18-35 éveseknek ajánljuk 18 éves kortól bárkinek ajánljuk
A host segít megismerni a várost, közös programokat szervez(het)tek és igazi helyinek érezheted magad az utazásod alatt. Magadnak kell a programokat szervezned, sokkal inkább turista maradsz, de nem is kell mindig a házigazdával lenni, ha nincs kedved hozzá.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.