Egy falat Amerika Kanadában!

Ha a világ legkülönlögesebb helyét keressük, nagyon nehéz helyzetben vagyunk, hiszen sok változó függvényében kell döntenünk. Ismerkedjünk meg egy olyan félszigettel, amit a USA és Kanada szel ketté, lakó imádják és egyszerre utálják. Következzen Point Roberts!

Point Roberts

Két fajta ember létezik, az egyik nem szeret bejárós lenni, a másik pedig a saját nyugalmát feládozza az utazás oltárán. A határmenti városok sok szempontból jobbak, mint társaik hiszen, akár pillanatok alatt átjuthatunk egy másik ország, más törvényeivel meghatározott terültére. Ilyen Point Roberts is, de mégis különlegesebb, mint a többi.

Az Egyesült Államok és Kanada határvonala majdnem tökéletes, tökéletlenségét egy 13 négyzetkilóméteres terület adja. A köznyelvben csak “The Point”-nak hívott félsziget Kanadához tartozik, viszont egy darabkája átlóg az amerikai területre. Geopolitikailag mégis az Egyesült Államokhoz csatolják, ám a félszigetet csak Kanadán keresztül lehet megközelíteni szárazföldön.

A terület amerikaiságát az 1846-os határmegállapításnak és a Brit Külügyminisztériumnak köszönheti, ami kiharcolta, hogy a határ déli feléhez tartozzon. Washington államból csak közvetlenül juthatunk el erre, a Vancouver-től délre eső helyre, ezt megtehetjük repülővel vagy hajóval, amelyek átszelik a Boundary öblöt. A félsziget őslakosai izlandi halászok, farmerek és gyári munkások voltak, akik imádták, hogy egy különleges, kívülálló helyen élhetnek. Mára a nyugdíjasok egyik célpontjává vált, hiszen gyönyörű helyen fekszik.


Ezen a képen jól látszik, milyen apró területről beszélünk

Point Roberts

“Ez egy darabka csodálatos mennyország, de nem tudsz melltartót venni. Nem tudsz cipőt venni sem. Fogorvos sincs.” - mondja Terrie LaPorte, egy helyi fogadó tulajdonosa.

A felsoroltak mellett elég nagy gondot okoz a helyieknek az, hogy 45 percet kell vezetniük egy receptkiváltás vagy az iskolába járás miatt. Ilyenkor kétszer kell átlépniük a határt, Port Roberts-nél és Blaine-nél. A lakosok viszont, már megszokták az állandó utazgatást, mint mondják: “Azért vagyunk itt mert itt akarunk lenni.”

A hely igazi paradicsom a letelepedni vágyó idősek számára, hiszen a párezres kivárosban szinte mindenki ismer mindenkit, a lakosok száma csak nyáron ugrik meg kis mértékben az ott nyaraló kanadaiak miatt, de az átlagéletkor ekkor sincs tartósan 50 év alatt.

A cikket az index, forrásul szolgáló bejegyzésével egészítettük ki.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.