Önkéntes

Burning Man - A világ legbetegebb fesztiválja

Mindig el akartál jutni a Burning Man fesztiválra, de sosem tudtad, hogy állj neki? Most mindent elárulunk a világ egyik legnépszerűbb és legkreatívabb bulijáról és még pár tippet is adunk mellé.

Kezdjük egy kis történeti betekintéssel, a fesztivál kialakulásáról. 1986-ban egy baráti társaság, a napforduló alkalmából elégetett egy két és fél méter magas figurát San Francisco partjainál. Innen indult hódító útjára a világ legextrémebb fesztiválja, amelyet minden év nyarán, a Nevadai Black Rock sivatagban rendeznek meg.

Burning Man © Cory Doctorow

Azért különleges ez a fesztivál a maga nemében, mert a város melletti kiszáradt tómederben egy egész város épül, betelepül, majd megszűnik. Akkora a terület, hogy saját utcái, gazdasága és közlekedési eszközei is vannak. A több napos eufória végül, “Az Ember” hatalmas szobrának elégetésével zárul. A városka kolóniáját többek közt hírességek, partiőrültek, üzletemberek, művészek és komoly mérnökök alkotják, akik kicsit kiszakadva a mindennapi életből, együtt élvezik a fesztivál nyújtotta szabadságot. A fesztivál befogadóképessége egyébként a sivatag miatt hatalmas és látogatói száma lassan eléri a 100.000 főt is.

A Burning Man meglehetősen szabad rendezvény, de 10 alapelve azért van
 • A Burning Man bárkinek lehetőség nyújt az önkifejezésre, és minden látogatót fogad, aki elfogadja a “túlélési útmutatóban” foglaltakat és rendelkezik belépővel.
 • Tilos az eladás, a vétel és a pénzhasználat! Maximum a cserekereskedelem megengedett. Ez alól kivételt képeznek a jótékonysági adományok, a benzin és higiéniai szolgáltatások, és még pár dolog, amik a következők: kávétermékek és frissítők a központi kávézóban, jég a helyi iskola jóvoltából, buszjegyek Gerlach-Empire városába, az ismételt belépés (lásd. tippjeink), az üzemanyag, valamint a privát és közös használatú illemhelyek.
 • A fesztivál ideje alatt, az ajándékozáson van a hangsúly, de mindezt úgy, hogy nem várunk érte semmit. Legyünk önzetlenek!
 • A zord körülmények miatt, mindenkinek felkészültnek és önellátónak kell lennie.
 • Mindenkinek tiszteletben kell tartania társaik jogait és szabadságát. Az önkifejezés (így akár a meztelenkedés is) elfogadott.
 • A fesztivál célja az együttműködés és az összetartás megteremtése, így lehetőség szerint mindenki dolgozzon össze a többi résztvevővel, legyen a közösség része.
 • A rendezvényért felelős szervezőknek felelősséget kell vállalniuk a közösségért, a közjó megteremtéséért és a törvények betartásáért.
 • Senki sem hagyhat maga után szemetet, vagy törmeléket! Mindent úgy kell hagyni, ahogy azt a természet megalkotta, sőt törekedni a terület jobb állapotáért.
 • Fontos a valódi cselekvés. Mindegy, hogy munkát végzel vagy játszol. Csak tedd amit tenned kell! Változtasd meg a társadalmat!
 • A közvetlen tapasztalás sok szempontból fontos a kultúrában. Törekedjünk arra, hogy megvívjuk belső harcainkat, hogy a társadalom értékes tagjaivá váljunk és, hogy kapcsolatba lépjünk a valódi világgal. Ez a tapasztalat nem cserélhető semmire.

Burning Man © TWITA2005

A fesztivál radikálisan eltér a profitorientált fesztiváloktól, hiszen itt a fellépők sem kapnak pénzt.

A fogyasztói társadalom tükreként létező fesztiválon számtalan kreatív találmány képviselteti magát, számos különös emberrel és eszközzel futhatunk össze és óriási installációban gyönyörködhetünk.

A brutális éghajlat rátesz egy lapáttal az extremitásra, hiszen a hőmérséklet az esti 4 fok és nappali 44 fok között mozog. Ez az oka annak, hogy a fesztivállal kapcsolatos képeken, van, aki meztelenül táncol a porban és van, aki kivilágítva, télikabátban teker, egy biciklire emlékeztető valamin.

A félkörben felépített városban, kisebb, tematikus táborok is kialakulnak, a közösségi versengés hatékonysága és a forrásaik megosztása érdekében. Ha egy ilyen összetartó kommunába táborozunk le, mindenképp vegyünk részt annak életében, hiszen így lesz teljes az élmény.

Burning Man © Floor

A fesztiválon önkéntesek látják el a napi teendőket és segédkeznek az installációk elkészítésében.

Lennél te is önkéntes a 2015ös Burning Man-en? Itt lehet tájékozódni.

A biztonságért egyébként képzett orvosi, rendőri és tűzoltói csapatok felelősek. Ha valaki bajba kerül, akkor a Sürgősségi Szolgálatok Osztályát (Emergency Services Department, ESD), kell keresnie, aminek három kihelyezett központja is van.

Amit a 2015-ös Burning Manról tudni érdemes

 • Az esemény időpontja: augusztus 30. - szeptember 7.
 • Az idei lesz a 29. alkalom, amelynek témája a “Tükrök karneválja”.
 • A belépő 390 dollár, de előzetes regisztrációhoz kötött, ami február 11.-től kezdődik és február 14-ig tart.
 • Jegyrendelés február 18-tól.
 • A jegyek és a járműbelépők hitelesítése március 11.
 • A jegyek küldésével és kiszállításaival kapcsolatos kérelmeinek utolsó napja május 27.
 • Csoportos jegyek február 4-től.
 • Maximum 2 jegyet és egy járműpasst lehet kiváltani fejenként.
 • Az készített képeket és videókat nem lehet kereskedelmi célra felhasználni, ugyanis az ott készült képek a fesztivál tulajdonát is jelentik.

A jegyeket innen lehet megrendelni.
A fesztivál témájával kapcsolatban és az installációkról, pedig itt olvashatsz.

Burning Man © Ed Johnson

Tippjeink a fesztiválra

 • A helyi repterek közül a Reno-Tahoe reptér van a legközelebb(2 óra autóval) a területhez. Nemzetközi járatok viszont, 6 órára a fesztiváltól, San Francisco-ban landolnak.
 • A nemzetközi retúrjegy a fesztivál időszakára kb. 230.000Ft körül alakul.
 • A közelben egy magánreptér is üzemel, de ide jellemzően magángéppel, helikopterrel, hőlégballonnal, vitorlázógéppel és ejtőernyővel érkeznek a bulizók.
 • A fesztiválon kívül lehet ugyan mozogni, de a kilépésnek és az újra belépésnek is van költsége.
 • Próbálhatunk stoppolni is, ami lényegesen olcsóbb odajutást jelent és arrafelé megszokott dolog, de bérelhetünk autót is így nem vagyunk semmihez sem kötve. A legkényelmesebb választás egy olyan lakókocsi bérlése, amin bicajtartó is van, illetve bent és kint is kényelmes szállást biztosít.
 • A kerékpár elengedhetetlen része a közlekedésnek, hiszen nagy távokat barangolhatunk be.
 • A félköríves városka központja az óra számlapjának 6. órájánál van, a legbelső utcáját Esplanade-nak hívják.
 • Feltétlenül szerezzünk be elegendő élelmet és vizet, emellett pedig védőszemüveget vagy napszemüveget a homok ellen, meleg ruhát, naptejet és egyéb fesztiválkellékeket.

Videó a 2014-es Burning man fesztiválról

Fun fact

A google alapítói és munkatársai 1999-ben kilátogattak a fesztiválra. Részvételüket úgy jelezték az otthon maradtaknak, illetve a felhasználóiknak, hogy a fesztivál ikonikus emberalakját elhelyezték a Google logón. Ez volt az első megváltoztatott logó a Google életében. Később, ugyancsak a fesztiválnak köszönhetően, megszületett egy halloween stílusú logó is, amelyet a mára már ismerté vált ünnepi arculatok követtek.

Akinek nem esik útba a fesztivál, annak adunk pár hasonló alternatív eseményt

Burning Flipside (Texas), SOAK (Oregon), Critical Massive (Seattle), InterFuse (Missouri), Lakes of Fire (Michigan), Element (Utah), Youtopia (San Diego), Apogaea (Colorado), Playa del Fuego (Delaware), Firefly (New England), AuraMan (Indiana), Kiwiburn (Új-Zéland), Burning Seed (Australia), MooseMan (Ontario), Rebirth(Hawaii), Serendipity (Tennessee), Transformus (North Carolina), Alchemy (Georgia), Saguaro Man (Arizona), Freezer Burn (Edmonton és Calgary), Korea Burn (Dél-Korea), Burning Japan (Japán), AfrikaBurn (Dél-Afrika), NoWhere (Zaragoza), Midburn (Izrael).

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.