Turista hóbortok - Te már csináltad?

Lassan itt az év vége, következzen hát egy kis turista évértékelő, melyben kivesézzük azt, hogy mi mindent csinálunk utazásaink során. Talán rád is igazak az alábbi dolgok, de az tuti, hogy találkoztál már hasonló helyzettel vagy embertípussal, akár hazai keretek között is.

Az érmedobálók társasága

A legalapabb. Előfordult ugye? Landolt már 1 forintos a szökőkútban? Kunyiztál gyermekként pár érmét, hogy váll fölött, háttal, túldobva a kutat egy nénit kosarába landoljon? Mert a cikk írójával megtörtént.

A pénzdobásnak komoly hagyományai vannak szerte a világban. Van aki a szerencse, az egészség, a szerelem jegyében teszi mindezt és van aki azért, hogy visszatérjen az adott városba. Ez utóbbi a római Trevi-kút hagyománya, miszerint: háttal, jobb kézzel a bal váll fölött kell dobni, hogy a jóslat szerint visszatérjünk az “örök városba”. Hazánkban szerencsehozóként tekintünk erre a rituáléra, melynek fő helyszíne a Bükki Nemzeti Parkban található Pénzes-tó vagy a WestEnd vízesése. Szerencsére hagyomány, hogy a vízbe dobált érméket összegyűjtik és jótékony célra használják fel.

turista© Glenn J. Mason

Selfiekirályok, lájkvadászok és képmágusok

Főleg az ázsiai népcsoportok sajátossága a magas kattintásszám. A világot járva szinte mindenhol felfedezhetőek, általában csoportban mozognak, mosolyognak és minden érdekli őket. Mindent megadnak egy képért, igazi képmágusok. A nagy memóriakártya gyártókra is hatással lehetnek, nem véletlenül jelennek meg a 128GB és feletti tárolókapacitású kártyák, hiszen kell a hely a képeknek.

Élményeink megosztása a közösségi oldalak velejárója. Sokan, sokféleképp teszik mindezt, viszont van két csoport, amelynek bizonyos dolgok fontosabbak a képnél. Az egyik minden képen ott akar lenni és nem igazán érdekli, hogy a lényeg lemarad róla. Ők selfiekben kommunikálnak és legfőbb előfordulásuk az Instagram. A másik csoport tagja csak azért keresnek fel bizonyos városokat és helyszíneket mert a divat úgy diktálja, vagy mert társadalmi helyzetüket erősítve, azt kell kommunikálniuk a világ felé, hogy mennyire menők. Nekik beszélhetsz világörökségről, meg művészetről, ők a legcoolabb olasz étteremben akarják lekapni a quattro formaggi-jukat. Sokan a legtipikusabb képek készítésétől sem riadnak vissza.

turista© Maëlick

Szuvenírhalmozók

Külföldről, üres kézzel, soha! Talán találkoztunk már azzal a turistával, aki milliónyi szatyorral vágtáz keresztül a Trafalgar Square-n, vagy aki poggyászfeladás közben jön rá, hogy túlvállalta magát. Nos, számukra nem a nevezetességek a fontosak, hanem az árak. Ami kint olcsóbb, azt azonnal hozni kell, alkalom meg majd csak lesz, amikor oda lehet adni az unokáknak a vasalót, vagy az aranyékszert. Bizonyos változatuk a megrögzött bóvlivevők. Ők az első számú célpontjaik az árusoknak és az ócskásoknak. Számukra ez nem csak hóbort, hanem igazi kihívás. Céljuk az örömszerzés és az, hogy elmondhassák magukról, hogy a kerámia hamutálat a nagy Amerikábó’ hoztam. Nagycsaládosok előnyben.

turista© Aurelijus Valeiša

Az örök elégedetlenkedők

Egy utazás során nem lehet mindenki elégedett, hiszen ahány hely, annyi élmény és ahány ember, annyi benyomás. Viszont van, akit mindez hidegen hagy és számára semmi sem jó. A legkritikusabb szemmel nézi a szolgáltatások színvonalát, a paplan minőségét vagy a szalvétahajtogatás technikáját. Szinte semmivel sem lehet a kedvére tenni, állandóan elégedetlen, még abban is hibát talál, amiben nincs is. Számára az okoz igazán örömöt, ha visszakérheti a pénzét, vagy ha ingyen kapja a kifogásolt ebédet. Legkedveltebb kérdése a “Miért?”.

turista© Jason Eppink

Unom az egészet, hol a pia?

Aki már járt jóárasított, csoportos kirándulásokon, ahol többségében az idősebb korosztály képviselteti magát, találkozhatott már olyan utazóval, aki csak unalmában vesz részt a kiránduláson, már százszor járt a célországokban, ugyanazokon az útvonalakon, ugyanazokat a nevezetességeket végigjárva. Ők veszélyes típusok, hiszen a fiatalabb vagy tapasztalatlanabb társaikat gyakran unalmas történetekkel traktálják egész úton, sokszor elégedetlenkednek és szinte mindig eltérnek a turistaútvonalaktól. Az idegenvezetőknek is fejtörést okozhatnak hiszen, többnyire kell rájuk várnia a csoportnak és egyénileg is sokat mozognak. Veszélyesebb változatuk az, aki már az út elején is egy kis alkohollal alapoz és az út során a kocsmákat többet látogatja, mint a látványosságokat.

turista© Terry Bone

Meztelenkedők

Egy társadalomban nem lehet mindenki normális, előfordulhatnak őrült, magamutogató csoportok is. Meztelen emberek számos nyilvános helyen előfordulnak, focimeccseken, tüntetők között, metróban. Napjainkban egy új szokás kezd elterjedni, ez pedig nem más mint a meztelen turizmus. Követői megbotránkoztatásnak, önkifejezésnek vagy egyszerűen csak poénnak tekintik. Szórakozásból keresik fel a világörökség tagjait és pózolnak, vagy épp futkároznak az építmények körül. Márciusban a Machu Picchu vált a banda áldozatává.

turista© Jason Hargrove

Katasztrófaturisták

Régi és elég ismert változata a turistáknak. Vannak olyan emberek, akiknek mániájukká vált olyan helyek felkeresése, amelyek potenciális katasztrófa célpontok vagy tragédia helyszínei voltak. A katasztrofaturizmus egyik fontos helyszíne Csernobil, de találkozhatunk velük földrengéseknél, szökőár sújtotta területeken vagy Fukusimában. A puszta kíváncsiság viszi előre őket, és az, hogy feltérképezzék, esetleg megmutassák a világnak a sorscsapás színtereit.

turista© Climate and Ecosystems Change Adaptation Research University Network

A rongálók csapata

Sajnos vannak olyan egyének, akiknek semmi sem szent, bárhol, bármit megcsinálnak, nem érdekli őket a közerkölcs vagy a törvény. Ők szobrokat rongálnak, falakra firkálnak, ellopják a Kínai Nagyfal köveit, felmásznak az emlékművekre, vagy épp tusfürdőt nyomnak a szökőkútba, mert az szerintük jó. Nagyobb csoportban veszélyesebbek, hiszen hajtja őket a megfelelni vágyás és a “na majd én megmutatom” stílus.

turista© Richard Heeks

Mindegy, csak ingyen legyen!

A világválság egyik következménye volt, hogy visszaszorultak a nyaralások és a külföldi utak száma. Megoldásként páran az ingyenesség és a költséghatékonyság kreatív eszközeit hívták segítségül és minimális pénzzel a zsebben próbálták meg átszelni a világot. Volt, akinek ez puszta hóbortot, de volt akinek igazi kihívást jelentett. Az emberi segítségnyújtás fontossága előtérbe került, az utazó társadalom egymásra volt utalva, és olyan megoldásokat produkált mint a couchsurfing. Ők utazásaik során az ingyenes lehetőségeket keresik, szívesen dolgoznak szállásért, számukra a grátisz aranyat ér és akár napi ezer forintból is megélnek.

turista© anna Hanks

Rád melyik hóbort jellemző a leginkább? Írd meg kommentben!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.