Gasztrokalauz

A világ legfurcsább ételei - első megálló: Európa

Tagadhatatlan tény, miszerint vannak olyan ételek világszerte, amiket csak egy adott nemzet képes megérteni és megenni mindenféle különösebb viszolygás nélkül. De még mielőtt kontinensekre utaznánk a gasztronómiában, hogy megnézzük mik is ezek, kicsit nézzünk szét Európában!

Külföldön étkezni… veszélyes és nem egyszerű. Sosem tudhatod pontosan, hogy mit is rendelsz, ha csak nem vagy jártas az adott náció gasztronómiájában. Persze számos olyan étel van, amit ki kell próbálni, sőt, ha már külföldön vagyunk, akkor a megszokott ételek helyett megéri és illik kipróbálni az adott ország érdekességeit és ízvilágát is.

Itt pedig összegzésre került az öt legfurcsább étek Európából; bár némelyik a képeket elnézve nem is annyira undorító és szerintem valamennyire hozzá is vagyunk már szokva az Európán belüli országok ételeihez, de ha kicsit jobban utána olvasunk néhány ételnek, akkor furcsa összetevőkre találhatunk.

Haggis, azaz töltött birka bendő - Skócia

Hagyományos skót húsétel, ami a Burns-vacsora fő fogása. Robert Burns skót nemzeti költő születésnapján szokás fogyasztani az Egyesült Királyság északi, skót részén. Az étel maga pedig nem más, mint hagymával, zabliszttel, árpával és faggyúval kevert, finomra vágott birka szívvel, -tüdővel és –májjal töltött birkabendő, amit megfőznek. Az ételt a már korábban említett költő, a haggis-hez írt ódájával tette népszerűvé és halhatatlanná.

Casu Marzu, azaz a rothadt sajt – Olaszország

A Casu Marzu nem más, mint egy sajt, méghozzá az olasz nevének a jelentését tekintve „rothadt a sajt”. Persze ez még semmi! A Casu Maru élő nyüvekkel van tele, sőt a szardíniaiak úgy tartják, hogy akkor kell ezt a sajtot fogyasztani, amíg élnek benne a kis élőlények. Azt is mondják, hogy ezek a kis lárvák adják a puhaságát a sajtnak.

Aki nem szeretné így kipróbálni, az tegye hűtőbe vagy egy légmentesen lezárható edénybe / csomagolásba. Bár ettől még nem tűnnek el az ételből a kis élősködők, de legalább már nem élő rovarokkal kell megküzdeni.

Surstömming, azaz erjesztett halivadék – Svédország

Ártatlan külső… látszólag semmi különös nincsen ebben a konzerv halban. Látszólag. És most örüljünk együtt annak, hogy (még) nem olyan az internet, hogy az a szagokat és illatokat is elhozza otthonunkba, ugyanis a surströmming kinézete kevésbé undorító, de a szaga… valószínűleg sokan ablakot nyitnának, nem törődve a kinti hőmérsékleti viszonyokkal sem! Ha valaki azt hiszi, hogy ez most vicc, annak ajánlom az itt található videót 9:10-től.

A skandinávok itt egy érdekes konzerválási módszert alkalmaznak; a konzervbe kerülő halivadékot lehalásszák, ezt követően 2 hónapon keresztül hordóban erjesztik. Ezek után kerülnek csak a konzervdobozokba, ahol tovább folytatódik az erjedés. Ennek következtében a konzervek felpúposodnak, ezért a robbanás veszélye is fenn áll. - A surströmming repülőgépen tehát nem szállítható! Ne próbálkozzunk meg egy ilyen konzerv haza hozatalával.

Kicsit vicces csak, hogy a biztonságra oly sokat adó svédeknek egy ilyen veszélyes étele van.

Salmiakki, azaz a fura ízű sós cukorka – Finnország

Ha már skandinávia, akkor nem árt elnézni a finnek felé sem, hiszen ott is találni érdekességet, amit Salmiakkinak hívnak. Látszólag ebben sincsen semmi olyan, ami elvenné az ember étvágyát, de kevés olyan emberről hallottam, aki az ízét el bírta volna viselni öt másodpercnél tovább. Ettől függetlenül azt lehet mondani, hogy ez a finnek nemzeti íze; sokan hasonlítják a bocskorszíjhoz, esetleg a medvecukorhoz. Sőt ebben az ízben található torta, gumicukor, csoki és alkoholos ital is.

De! Sok európai számára ez az íz borzalmas és a legjobb rész, amikor elfogy vagy valamilyen trükk folytán megszabadulhatunk a cukorkától anélkül, hogy megsértenénk a finn ismerőst, ha van... vagy amikor végignézed, egy olyan ember arcának vonásait, aki először próbálkozik ezzel a cukorkával - vagy magával az ízzel.

Az egyik fő összetevője a cukorkának az ammónium-klorid, képlete pedig, NH4Cl, amit szalmiáknak vagy szalmiáksónak is szoktak neveznek. Ebből kifolyólag az íze kicsit sós is.

Hákarl, azaz a rothasztott cápahús - Izland és Grönland

Izlandon is sok furcsaságot találni az étlapokon, de mégis ezt a cápa kaja kicsit érdekesebb. Igen, a helyiek a cápát is megeszik, de még mielőtt az óceánok egyik legveszedelmesebb állata a tányérra kerülne, még egy érdekes (rothasztási) folyamaton is átesik.

A lefejezett és kibelezett cápát ugyanis eltemetik egy sekély gödörbe egy kis időre, ami 6-12 hetet jelent(het). Persze a folyamat során nehéz köveket is pakolnak rá, hogy kinyomják a mérgező folyadékokat a húsból, hogy emberi fogyasztásra alkalmas legyen, ami amúgy mérgező. Ezt követően felakasztják száradni, még mielőtt csíkokra vágnák és fogyasztásra tálalnák fel. Sajnos nem sokat segít ez a ceremónia, hiszen erős ammónia szagot áraszt és az ízét sem nagyon dicsérik. Sőt, vannak akik szerint ártalmas mindenkire, persze ez alól furcsa kivételt képeznek az izlandiak!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.