Top10

10+1 karácsonyi vásár külföldön, amit érdemes megnézni

Továbbra is megéri utazni a téli hidegben, legfőképpen a karácsony előtti időszakban, ugyanis Európa szinte összes városában megjelennek a szebbnél szebb karácsonyi vásárok. A legelbűvölőbbekről, amik láttán eluralkodik rajtad a karácsonyi hangulat, itt olvashatsz!

Még csak november elején jártunk, amikor megpillanthattuk az első karácsonyi díszeket néhány bevásárlóközpontban. Mély levegő vétel, majd iszkiri tovább, habár könnyen meglehet, hogy szeretjük ezt a meghittséggel és nyugalommal járó ünnepet.

Reklámok, tömeg, sorban állás, Maria Carey-től az All I want for Christmas... sajnos az ilyen helyek, ahelyett, hogy a karácsonyra hangolnának rá, pont az ellenkezőjét teszik.

Viszont éppen ez szolgálhat jó érvként, hogy karácsony előtt egy kisebb, pár napos utazásra szánjuk el magunkat, ugyanis az ünnepek közeledtével egyre több városban – Európa szerte – hihetetlen vásárok nyitnak meg, ahol már egy rövid séta során is könnyen ránk ragadhat és átjárhat a karácsony szelleme, a hidegtől függetlenül.

Prága – Csehország

A cseh fővárost bármikor érdemes meglátogatni, de karácsony előtt még inkább, hiszen Prága ilyenkor kap egy kis pluszt! A kivilágítás, az illatok és a színek mindenképpen felkeltik az oda látogatókban az ünnepek pozitívumaival teli hangulatát. És mindez, a város régi részében található legszebb főtéren!

karácsonyi vásár © Boris Tylevich

Brugge – Beglium

Habár Belgium erőssége a csokoládéban rejlik, az nem jelenti azt, hogy az északon, flamand részen található Brugge karácsonyi vására nem jó. Sőt, kimondottan fantasztikus, hiszen a belgák e kettőt ötvözik. Csoki és karácsonyi bazár… „szörnyen” hangzik, ugye? Főleg a csokit szeretőknek. És akkor még nem is említettem, hogy ezen a városon ott vannak még a középkor kézjegyei is, amik fantasztikusan néznek ki az esti kivilágításban.

karácsonyi vásár © Jean-Etienne Minh-Duy Poirrier

Stockholm – Svédország

A svéd fővárosban egyből négy karácsonyi bazár fogadja a Stockholmba látogatókat; Skansen és a Djurgarden, majd Kungstradgarden és a Gamla Stan – ami az Óvárosban található. Ezeken a helyeken várják portékáikkal és sok helyi finomsággal a nézelődőket.

Bár a térképen két középen található helyszín közelinek tűnik egymáshoz, azért nem ajánlott gyalog megtenni a távolságot!

karácsonyi vásár © Michael Caven

Tallinn – Észtország

Az észtek kis fővárosában a karácsonyi vásárt az óváros szívében található régi városháza téren szokták minden évben megrendezni, a Raekoja Platson, középen egy hatalmas nagy karácsonyfával, körülötte pedig a kis bódékkal.

A város könnyűszerrel gyalog is bejárható, igazán nagy távolságok nincsenek, csak a csúszós utakra kell vigyázni.

karácsonyi vásár © Ari Helminen

Riga – Lettország

Rigában, akárcsak északi szomszédjánál, az óvárosban található meg a karácsonyi bazár, azaz a Dóm téren. A helyi ételek mellett sok fából készült játék is megtalálható, aminek az oka nem más, minthogy a lett vásárok története egészen a XVI. századra nyúlnak vissza. Korábban Észtország és Lettország között sokáig vita tárgya volt a karácsonyfa téma, ugyanis mind a két ország azt állítja, hogy ott lett felállítva az első karácsonyfa!

karácsonyi vásár © Guillaume Speurt

Braunschweig – Németország

A német város karácsonyi vásárát évente több százezren látogatják, a hely szépsége és a kulináris finomságok miatt.

Aki esetleg elgondolkodna azon, hogy hogyan fér össze a karácsonyi vásár az óriáskerékkel... nos, összefér és szép látványt is nyújt, arról nem is beszélve, hogy így a turistáknak lehetőségük nyílik felülről is megcsodálni a várost.

karácsonyi vásár © m.prinke

Köln – Németország

Köln, Németország negyedik legnagyobb városa, s a karácsonyi bazárokból szám szerint négy található meg, behálózva a várost. Ezeket évente kb. három millió ember látogatja meg. Mindről elmondható, hogy szép, de mégis, a város főterén helyet kapóról mondható el, hogy a legszebb! A kölni dómmal a háttérben ez teljességgel érthető.

Erfurt – Németország

A legszebb és legrégibb!

Németországban, a Thüringen tartományban található Erfurtban régebb óta tartanak karácsonyi vásárt, mint az ország bármelyik másik városában.

A vásárt itt az erfurti dóm környékén szokták megrendezni, aminek következtében a vásár igazán mesebelinek hat, legfőképpen az esti kivilágításban.

karácsonyi vásár © wikimedia

Colmar – Franciaország

Ebben a városban már a 16. század óta tartanak karácsony előtti vásárokat, s mint sok városban, ilyenkor ez a kis francia városka is ünnepi díszbe öltözik. A látvány fantasztikus, hát még a hangulat amit áraszt, illetve az illatok, amik magukkal ragadnak.

karácsonyi vásár © dynamosquito

Innsbruck – Ausztria

Innsbruck, az osztrák Tirol tartományban található, az Alpok hegyláncai között, s ez az egyik legerősebb indok, amiért ezt a várost látni kell karácsony előtt, ünnepi kivilágításban, s az utcákon szinte sétáló illatokkal. A vásár maga is pompásnak nevezhető, ami az óvárosban veszi kezdetét, a Maria-Theresia Straße-n található adventi bazárig tart.

A karácsony előtti Innsbruck látványa... felbecsülhetetlen.

Bécs – Ausztria

Az ország fővárosa és Magyarországhoz is közel van, valószínűleg sokan láttátok már a várost magát, és a karácsonyi vásárt is... de mindegyiket? Városszerte ugyanis több karácsonyi bazár található Bécsben, s nem mindegyiknek ugyanaz a szerepe. Van, ami inkább a szórakoztatásra specializálódott, míg ott vannak a hagyományokat megőrizni kívánók, illetve a gyermekek figyelmét is lekötő.

Ha a távoli úticélokat nem tudjuk megengedni magunknak, Bécs a tökéletes célállomás.

karácsonyi vásár © wikimedia

Ezekért a karácsonyi vásárokért mindenképpen megéri kiruccanni pár napra, arról nem is beszélve, hogy néhány karácsonyi ajándékot be is lehet szerezni szeretteinknek, s azok talán még nem is annyira unalmasak, mint a bevásárlóközpontokban kaphatók. Egy meleg pulcsi Svédországból, esetleg egy gyapjú zokni Észtországból, egy üveg karácsonyfadísz Ausztriából... nem is hangzik rosszul, ugye?

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.