Top10

10 szellemváros, ahol igazán egyedül érezheted magad!

Összeszedtük a világ azon pontjait, ahol nincsenek kígyózó turistasorok, nem vakuznak szemedbe centikről és nem kell attól tartanod, hogy az előtted álló langaléta miatt nem látsz semmi érdekeset. Következzen a Top 10 rovatunk újabb része a kihalt és elhagyatott helyekről.

Kolmanskop, Namíbia

szellemvárosok © Damien du Toit

Ha a Namíb sivatagban jársz feltétlenül keresd fel a szebb időket is megélt kis bányászvároskát. Gazdagságát mutatja, hogy a német gyémántbányászatnak köszönhetően iskolája, kórháza, kaszinója, jéggyárja, röntgenállomása, sőt villamosa(Afrika első villamosa) volt a városnak egykoron. A gyémánt viszont elfogyott és jött az 1. világháború is, így mára a sivatag veszi át az irányítást az épületek felett. Külön engedélyre van szükség, hogy felkeressük a területet, viszont a Namdeb cég szervez túrákat.

Bodie, Amerika

szellemvárosok © Justin Brown

Az egyik legjobb állapotban fennmaradt amerikai szellemváros, amelynek egykoron 10.000 lakosa és 2.000 épülete volt. Fénykorában pedig az egyik legveszélyesebb, törvény nélküli, aranyásó településnek számított. A csökkenő bányászatnak köszönheti elhagyatottságát, ami a 60-as évekre teljesen kiürítette a várost. Ma 170 épület között barangolhatunk, ha arra visz az utunk.

Pripjaty, Ukrajna

szellemvárosok © Jennifer Boyer

A csernobili atomkatasztrófa után evakuált várost nem kell senkinek sem bemutatni, hiszen rengeteg dokumentumfilm, kutatás és elemzés készült már róla az évek során. Mivel a terület még szennyezett és a hadsereg is őrzi, mindenképp legyünk körültekintőek az egyik leghíresebb szellemváros felkeresése során.

Okpo Land, Dél-Korea

szellemvárosok © Steven Chea

Egy elhagyatott vidámpark mindig kicsit szomorú látvány, viszont rendkívül érdekes. Ürességét a “Kacsa hullámvasútnak” köszönheti, miután két halálos baleset is kapcsolódott hozzá a 90-es években. Erre élménybeszámolót is találhatsz a parkról.

Craco, Olaszország

szellemvárosok © Martin de Lusenet

1963 és 1980 között a virágzó dél-olasz városkát földcsuszamlás, árvíz, és földrengés is súlytotta . Ennek eredménye, hogy a szellemváros már csak olyan filmek forgatási helyszíneként üzemel, mint a Passió vagy a James Bond-Quantum csendje.

Kayakoy, Törökország

szellemvárosok © Pavel Rybin

A Taurus-hegység egykori nyüzsgő városa, mára viharvert, kopottas látványával várja látogatóit. Az egykoron 20.000 görögnek otthont adó hely, az első világháború és a görög-török háború viszontagságai miatt, a 20-as évekre teljesen elhagyatottá vált. Aki még látni szeretné a romos épületeket, az siessen, hiszen Kayakoy hamarosan újjászületik a török kormány jóvoltából.

Varosha, Ciprus

szellemvárosok © Anil Berkin

Ciprus egyik legelegánsabb üdülőhelyének számított, mára azonban szigorúan őrzött terület, amit lassan visszafoglal a természet. Pusztulása a nemzetiségi összecsapásoknak, a katonai puccsnak és Kayakoyhoz hasonlóan, a görög-török konfliktusnak köszönhető. Bejutni szigorúan tilos és életveszélyes is, viszont kívülről is elképesztő látványt nyújt. Egyszer talán, majd ökováros épülhet a helyén, de addig is, aki jobban meg szeretné ismerni a város törénetét, az ezen a cikken keresztül megtudhat mindent.

Hashima, Japán

szellemvárosok © Stefan the Cameraman

A szellemsziget egykoron szénbányászok tömegeit vonzotta és emelte a világ egyik legsűrűbben lakott területévé. 1974-ben viszont a bánya bezárt és a szigetet is lezárták évtizedekre. 2009-től szervezett túra keretében, 220 méteren látogatható, kb. 30.000Ft-nak megfelelő összegért.

Centralia, Pennsylvania

szellemvárosok © Nox-Nyctores

A Silent Hill című horrorfilm megvan? Igen, ez a hely inspirálta az alkotókat. Az egykori bányászváros alatt 1962-ben felgyulladt a hatalmas szénkészlet, ami azóta is izzásban van. A veszélyes városkában már csak pár ember tartózkodik.

Ordos, Kína

szellemvárosok © Go Katayama

Elérkeztünk a világ legnagyobb szellemvárosához, Ordoshoz. Nem csak nagy, hanem hipermodern is a 2001-től épített város. Ingatlanárai viszont, egy átlagos kínai számára megfizethetetlenek. Bukását a kínai kormánynak köszönheti, ami nem viszi le az árakat és csak az éves GDP növekedést tartja szem előtt. Pár ember tartózkodik csak a városban, van pár bolt is az 50.000 üzletet befogadó plázában, de senkinek sem éri meg jelenleg ideköltözni. Egy biztos, ha van annyi pénzed, hogy Ordosba költözz, kizárt, hogy sorba keljen majd állnod!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.