Top10

10 tipp az Oktoberfesthez

Már csak néhány nap és kezdetét veszi a 182. Oktoberfest. Az O’zapft, vagyis az első hordó csapraverése Münchenben szeptember 19.-én szombaton lesz, amellyel kezdetét veszi a világ egyik legnagyobb népünnepélye. Az Oktoberfest ma már évente több mint 6 millió látogatót vonz, egyre nagyobb számban találhatók köztük külföldiek, főleg olaszok, amerikaiak, japánok, és ausztrálok. Adunk most nektek 10 tipp arra, hogyan hozhatjátok ki a maximumot a bajor mulatozásból a Theresienwiese-n.

Octoberfest
© 46137

1. A városnézést ütemezzük be az italozás előtti napra, különben nem lesz belőle semmi. Pedig ha már eljutottunk Münchenbe, érdemes kicsit körülnézni és legalább a Marienplatz környékét feltérképezni.

2. Foglaljunk előre asztalt egy sátorban! Az igazi életérzés és buli bent van, a kinti ácsorgás fele annyira sem izgalmas.

3. Az asztalt a legtöbb ravasz müncheni már egy évvel korábban lefoglalja a biztonság kedvéért. Érdemes tehát már most a jövő évi utazáson gondolkodni és jó előre szervezkedni.

Octoberfest
© 5chw4r7z

4. Ha valakinek lóg 1-2 bajor népviselet a szekrényében, akkor most végre hasznát veheti. Hogy ciki lenne? Kicsit sem! Egyrészt mindenki abban bulizik, másrészt a legszőrösebb szívű Jürgent is megszelídíti, ha valaki külföldiként „Dirndl”-t visel.

5. Nem árt tisztában lenni vele, hogy a több száz fős sátrakban - ahol mindenki ipari mennyiségű sört fogyaszt– fizikai képtelenség elég mellékhelyiséget elhelyezni. Induljunk el időben a mosdó felé!

6. Amikor felhangzik a jól ismert dal, akkor mindenkinek innia kell. Nincs mentség! Ha lehet, előre próbáljuk megtanulni a refrént, mert nincs is annál szebb, mint idegenekkel összeborulva artikulátlanul énekelni és koccintgatni.

7. Aki az Oktoberfesten egyszer sem táncol a sörpadok tetején, az szégyellje magát!

Octoberfest
© Bastian Stein

8. Az első két liter sör, más néven „Maß” előtt/közben - vagyis még mielőtt elszabadulnának az indulatok, nem árt enni valamit. A sátrakban fél csirke és jó kis szaftos csülök is kapható. Nem olcsó, de határozottan megéri.

9. Senki se lepődjön meg a padok alá hulló nőktől és férfiaktól! Csak idő kérdése, hogy mi is beálljuk -vagy essünk- a sorba.

10. Készüljön fel rá mindenki, hogy sokba fog kerülni a mulatozás (egy Maß ára nagyjából 10 euró). Ráadásul a pincérnőknek is muszáj borravalót adni, hiszen nem semmi, amit művelnek. Összességében tehát kicsit sem olcsó móka, de az biztos, hogy az a pár óra örök élmény marad – már ha maradnak emlékeink.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.