Gasztrokalauz

Magyar éttermek a nagyvilágban

Valószínűleg senkit nem lep meg, hogy vannak magyar éttermek külföldön is. Sőt! A világ legnagyobb városaiban rögtön több is. A Fókusz egyik augusztusi riportja azt firtatta, hogy New York-ba begyűrűztek a haza ízei, így már lángost is lehet vásárolni úgynevezett "food truck"-ból. Az utcán! Fényes nappal! A mi kérdésünk igazából, hol ehetjük a legjobb pörköltet és gulyást? Itthon, vagy Tokióban?

magyar éttermek
© alcuin lai

Minden nemzet odáig van a saját gasztronómiájáért, tradícióiért és országáért. Ez teljesen normális. És az is, hogyha valaki úgy dönt külföldön telepszik le, akkor hiányoznak azok az ízek, amelyeken feltehetően szocializálódott. Ezért nem olyan nagy felfedezés, hogy New Yorkban található magyar étterem, illetve bolt és bár is. Már csak azért sem, mert az ott élő magyarok egy része nem az elmúlt 10 évben költözött a tengerentúlra, hanem feltehetően jóval hamarabb, így volt ideje gyökeret verni kultúránknak. Az már inkább meglepő, hogy Clevelandben található egy Balaton Étterem, ami családi vállalkozásként aposztrofálja magát és a dine.com szerint - a szavazatok alapján - a legjobb magyar étterem Amerikában. Nyilván ez sem egy reprezentatív felmérés.

Azt előre le szeretném szögezni, a menüben senki nem tér el a hagyományoktól. Legtöbb esetben paprikás csirkével, gulyással, palacsintával és rétessel próbálják felkelteni az érdeklődést a magyar gasztronómia iránt, matyó mintába ágyazott környezetben. Természetesen Tokajival és pálinkával megspékelve. Ezzel egyébként nincsen baj, mi másra is vágyhatna mindenki, ha nem erre?!

magyar éttermek
© t-mizo

Gondoltad volna, hogy Tokióban ugyanúgy rajonganak a fentebb felsorolt ételekért? Hát mi sem! Pedig az Az Finom étterem Harjukuban található és a visszajelzések alapján nagy népszerűségnek örvend. Már amennyire megértettem a leírtakat. Ők hidegtálakkal is variálták az étlapot. Amennyire sikerült rájönni, ez egy étteremlánc és Japán mellett Franciaországban, Ausztriában és Olaszországban is terjesztik, hogy jók az ételeink és a boraink.

Egy 2012-es felmérés szerint, közel 46 ezer magyar él Ausztráliában. A Corner75 ezt lovagolja meg Sydneyben. A menüjük letisztult és egyszerű, náluk lehet kapni borjúból készült ételeket is. Az mondjuk vicces, hogy a lángost magyar fokhagymás kenyérként emlegetik. Jó, mi lenne? Persze arra még nem jöttem rá, hogy a tintahal mit keres az étlapon.

Szerintem a legtöbben a Londonban található Gay Hussar-t ismerik, már csak a neve miatt is. Egyszer a Masterchef US-ban Gordon Ramsey bevallotta, nagyon szereti a Soho-ban található helyet, mert isteni paprikás csirkét készítenek. Ez nyilván így igaz, ha ő mondja. Az árak nem a legalacsonyabbak, a magyarok valószínű nem itt fognak jóízűen Tokajit kortyolgatni, viszont az angoloknak teljesen reális az árképzésük. És gondolom a konyha is jó. Egyébként a The OX and GATE ugyanezt tudja, csak jobb áron.

magyar éttermek
© Ben Sutherland

Egy étterem maradt hátra, ez pedig nem más, mint a Barcelonában található Hungaryto Bar bemutatása. Talán ez a legszimpatikusabb mind közül. Leginkább azért, mert közel esik a Sagrada Familia-hoz és mert 100%-ig magyar. Nem kínálnak tapasokat. Hagyják, hogy az ízek önmagukért beszéljenek!

Abban remélem egyetérthetünk; ahol magyar van, ott étel is van! Te hol találkoztál külföldön a legváratlanabb helyen hazánk ízeivel?

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.