Így tanulj nyelveket!

Studium in Deutschland, avagy DAAD ösztöndíjak cserediákoknak, diplomásoknak és doktoranduszoknak!

Rengeteg lehetőség és akár havi 1.000€-s ösztöndíj vár rátok, ha Németországban szeretnétek tanulni. Az első hely, ahol érdemes ezzel kapcsolatban tájékozódni, az a DAAD, vagyis a Deutscher Akademischer Austauschdienst, ami szinte minden hallgatónak rendkívüli segítséget biztosít a tanulmányai során.

német ösztöndíj
© Till Westermayer

Mi az a DAAD?

A "Deutsche Akademische Austauschdienst" Németország legjelentősebb szervezete, ami az egyetemek közötti nemzetközi együttműködést koordinálja. Azért jött létre, hogy a kutatók és hallgatók cseréjét segítse, működését a német szövetségi kormány finanszírozza. Szinte az összes német egyetem és főiskola kapcsolódik a DAAD programjaiba. A németek külföldi tanulmányait, kutatásait ugyanúgy támogatja, mint az egész világból érkező külföldiek németországi tanulási vagy tudományos törekvéseit.

Nyári egyetemi ösztöndíjak

Bár éppen dübörög a nyár, annak, aki Németországba vágyik, ideje már most megterveznie a jövő évi szünidejét. Egy 3-4 hetes nyári egyetem ugyanis mindenképp jót tehet a német nyelvtudásnak, de az ország megismerése, új kapcsolatok kiépítése és a buli szempontjából sem rossz ötlet pályázni. Ráadásul a DAAD 850€ ösztöndíjat, valamint 200€ egyszeri utazási hozzájárulást nyújt azoknak, akik felvételt nyernek egy német nyelvű nyári tanfolyamra. Az ösztöndíj tudományterülettől függetlenül megpályázható, Bachelor második évétől, vagy a mesterképzés első évében.

Pályázati határidő: november 15.

német ösztöndíj
© Universität Salzburg (PR)

Ösztöndíj diplomásoknak

Azoknak is érdemes ránézni az oldalra, akik nem csak pár hetet szeretnének eltölteni egy jó kis Unin, hanem németországi mesterképzésen, vagy másoddiplomán gondolkodnak. A DAAD havonta 750€-al is támogathatja a kalandvágyó egyetemistákat, akár 24 hónapon keresztül, a képzés időtartamától függően. Emellett lehetőség van lakhatási támogatás és családi pótlék elnyerésére, vagy nyelvtanfolyam finanszírozására is.

Az építészeknek és művészeknek viszont külön kell pályázniuk. Ebben az esetben a DAAD azt a lehetőséget kínálja a magyar hallgatóknak, hogy egy német felsőoktatási intézményben egy egyéves végzettség nélküli szakirányú továbbképzésen illetve kiegészítő művészeti képzésen vegyenek részt, vagy graduális képzés során német végzettséget szerezzenek meg. Az ösztöndíj összege a többi tudományterülethez hasonlóan itt is 750€, 200€ egyszeri utazási hozzájárulással kiegészítve.

Pályázati határidő építészet, tájépítészet, várostervezés és vidéktervezés területekről: november 1.
Pályázati határidő képzőművészet, formatervezés, színjátszás, rendezés, tánc, koreográfia, film és zene területekről: november 15.
Pályázati határidő a további területek esetében: november 15.

német ösztöndíj
© U.S. Army RDECOM

Kutatási ösztöndíj

A felsorolásból természetesen a doktoranduszok sem maradhatnak ki! A kutatási terv függvényében maximum 10 hónapon keresztüli támogatást igényelhetnek azok, akik magyar képzésre járnak, de pár hónapot egy németországi felsőoktatási intézményben szeretnének eltölteni. Akik viszont a doktori címet Németországban szeretnék megszerezni, akár 3 éves ösztöndíjat is kaphatnak, amelynek összege elérheti a havi 1000 eurót.

Azokra a hallgatókra, akik művészeti területen tanulnak, a Phd esetén is más szabályok vonatkoznak. Így nekik érdemes külön érdeklődniük a Német Felsőoktatási Információs Központnál.

Pályázati határidő: október 1.

További ösztöndíjak és információk, itt találhatók!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.