Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

A pótfelvételik kivételével, nagyjából azt lehet mondani, hogy a felvételi időszak már lezárult; sőt, lassan már annak van itt az ideje, hogy mindenki megkapja a hivatalos és nem hivatalos levelét, sms-ét arról, hogy felvették az általa annyira vágyott felsőoktatási intézménybe.
Mindez persze nem jelenti azt, hogy az ember nem legeltetheti a szemét más országok városainak az egyetemein. Főleg, ha azokról az a hír terjeng, hogy ott jó diáknak lenni!

Milyen indexek alapján e kijelentés?

QS egy fontos és hasznos gócpontja a nemzetközi oktatásnak. Kutatásaikhoz és méréseikhez különböző mutatókat alkalmaznak és figyelnek, hogy listába szedhessék és rangsorolhassák a felsőoktatási intézményeket világszerte.
Ezen besorolás elkészítéséhez ugyancsak fontos szempontokat vettek alapul; megfizethetőséget, munkáltatói aktivitást, rangsort, a hallgatók összetételét majd véleményét, illetve, hogy mennyire szimpatikus az adott intézmény.
De nézzük is, hogy mely országok és városok kerültek fel a listára!

10. Vancouver, Kanada

Nos, e kanadai város oktatás szempontjából kecsegtetőbb, mint pl. Torontó. Ezt bizonyítja, hogy a korábbi listákhoz képest, a már említett város lejjebb került listán, míg Vancouver 3 helyet lépett előre.
A városban pezseg az éjszakai élet, a kulturális, illetve a sport programok rajongói egyaránt megtalálják a számukra legmegfelelőbbet. Itt kell megemlíteni azt is, hogy a környék hegyei alkalmasak túrázásra, illetve – a téli sportok kedvelői most figyeljenek!!!- a világ egyik legjobb sípályája is itt található!
A város legjobb egyeteme a University of British Columbia, mely a világranglistán a 45. helyet mondhatja a magáénak. A másik intézmény, amiről említést kell tenni, a Simon Fraser University, ami leginkább a különös és igen egyedi tanulmányi környezete miatt szimpatikus a tanulni vágyóknak; a főkampusz, a Burnaby hegyvidéki területen helyezkedik el, ami nem csak pazar, de megnyugtató látványt is biztosít.

Átlag tandíj: 18 000 USD

©Grego1402

9. München, Németország

Németország az utóbbi időkben igen kedvelt tanulmányi úti céljává vált a fiatalságnak.
München ugyancsak 3 hellyel jutott előrébb a listán, bekerülve a Top10-be, nem sokkal lemaradva egy másik német várostól!
München, Bajorországon belül is délen helyezkedik el, és Németország 3. legnépesebb városa. Gazdasága és a vibráló éjszakai élet vonzza a fiatalokat, akárcsak a SÖR! Igen! A várost, e malátás, alkoholos frissítő ital fővárosaként (is) tartják számon. – Ez persze nem új információ, a sört kedvelők körében, ahogy az sem, hogy a legnagyobb esemény, amit itt tartanak, az az Oktoberfest, mely évente tömegével vonzza a turistákat.
Láthatjuk, a sör fontos szerepet tölt be, ugyanakkor mégsem ez a legfőbb ok, amiért a fiatalok Németországba mennek tanulni. A legfőbb “motiváció”, hogy nem kell tandíjat fizetni ahhoz, hogy egyetemre járhassunk (alapképzésre jelentkezők esetében), függetlenül az állampolgárságtól!
Bár a tandíj hiánya sokaknak csábító, muszáj megemlíteni, hogy a megélhetés kicsit többe kerül, mint például abban a bizonyos másik német városban!
A legjobb egyetemek a városban a Technische Universität München és a Ludwig-Maximilian-Universität München, melyek közül az előbbi a világranglistán a 60., míg a az utóbbi a 68. helyet mondhatják a magáénak.

Átlag tandíj: -

©Grace Donaghue

8. Boston, Amerikai Egyesült Államok

Szinte magától értetődik, hogy legalább egy Amerikával kapcsolatos pontnak lennie kell. – Talán még fogadást sem késő kötni, azzal kapcsolatban, hogy mely intézmények nevei fognak megjelenni e pontban.
A világ talán legjelentősebb tudományos központjainak ad otthont e város, pozícióját pedig tovább erősítik a Boston környéki egyetemi városok is, lsd. Cambridge, ahol a Harward Egyetem található – ami a 3. legjobb -, vagy az MIT (Massachusettes Institute of Technology), ami viszont legjobb egyetem a világon!
Ezen intézmények miatt is érdemelte ki az „intellektuális törekvések központja”, valamint az „amerikai Athén” jelzőket.
A pörgő éjszakai élet, a politika, a megannyi kulturális program, illetve a gyönyörű őszi színek és a zöld területek egyaránt vonzzák az ifjúságot, az amúgy kimondottan barátságosnak is nevezett történelmi városba.
És akkor jöjjön az üröm az örömben; a tandíj összege meghaladhatja akár a 40 000 USD-t is, évente! Ugyan vannak programok, amik megmenekítik a tanulni vágyókat ettől a hatalmas összegtől, de azt általában az egyetemek ajánlják fel, ezért pedig kemény verseny megy a diákok között. A már említett programokra bárki jelentkezhet, tehát nem csak amerikai állampolgárok szállhatnak versenybe az ösztöndíjért. De ha meg is van, akkor is akadnak más költségek, pl.: szállás, élelmiszerek.

Átlag tandíj: 46 800 USD

©Walknboston

7. Japán, Tokió

Akik valóban rajonganak a nagyvárosi nyüzsgésért, sőt, szinte szükségük van rá, azoknak a japán főváros lesz a legkielégítőbb úticél.
Bár világszinten csak a 7. helyen áll a legjobb diákvárosok kategóriában, Ázsiai viszonylatban a 2. Ennek legfőbb oka, hogy bár sok jó egyetem van a városban – pontosan 13 -, „diákpopuláció” szempontjából kicsit hátrébb van.
Egy igazi kozmopolita város, mely a helyi kultúrába történő beilleszkedést támogatja és részesíti előnyben, nem pedig az úgy nevezett „hallgatói buborékban” történő életet.
Tokió, mely tagja a világ három vezető pénzügyi epicentrumának, számos szakmai és gyakornoki lehetőséget kínál. Magas a diplomával rendelkező munkáltatók száma, de ugyancsak pozitív a város általános életminősége / színvonala, illetve a kereslet a nemzetközi hallgatókra.

Átlag tandíj: 6000 USD

©Bálint Földesi

6. Németország, Berlin

Elérkeztünk, ahhoz a bizonyos másik német városhoz, mely korábbi helyezéséhez képest 3 helyet javított. Sokak szerint a világ egyik legmenőbb városa a központja miatt, ahol főszerepben van a dizájn, a divat és a művészetek egyaránt, versenyre kelve New Yorkkal és Londonnal.
Verhetetlen kultúrát, pörgős, szinte forró pénzügyi piacot kínál, a befektetőknek is.
Akárcsak korábban Münchennél, Berlinben sem kell tandíjat fizetni sok alap-, és néhány posztgraduális képzésért. Itt kell megemlíteni azt is, hogy pont a már említett tények miatt, egyre több szak tanulható angol nyelven, ami eséllyel eredményezheti a hallgatók számának növekedését a jövőben!
A magas életminőség, a megfizethető költségek, a szabadelvű atmoszféra, a tény, hogy folyamatosak a bulik és koncertek, egyaránt szimpatikus a német és külföldi fiataloknak.
A városból a két legjobb egyetem került fel a QS által készített ranglistára, melyek a Humboldt-Universität zu Berlin, illetve a Freie Universität Berlin.

Átlag tandíj: -

©Alexander Cahienstein

5. Ausztrália, Melbourne

Az ausztrál főváros korábban a 2. helyet birtokolta, de jelenleg csak a 5. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy megfizethetőség terén nem teljesített olyan jól, mint a korábbi évben. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy mindettől függetlenül továbbra is nagyon szimpatikus úti cél a fiatalok körében, melynek legfőbb oka, hogy diákság összetétele kulturális szempontból igen színes.
Melbourne, Ausztrália kulturális fővárosa is egyben, éppen ezért szinte mindig szerepel a legnépszerűbb városok listáján. Mindig tele van olyan eseményekkel és látnivalókkal, amik vonzóvá teszik az ausztrál életmódot a külsősök számára – gyönyörű tengerpartok, színes éjszakai élet, a napsütéses napok aránya...
Mindenki könnyen megtalálhatja a neki tetsző programot; a naptár szinte mindig tele van különböző kulturális programokkal – színdarabok, filmek, koncertek, divat, illetve valamilyen multikulturális ünnep...?
Bár a városban több jó egyetem is van, csak a két legjobbat emelném ki, melyek a University of Melbourne.

Átlag tandíj: 23 300 USD

©Jorge Láscar

4. Dél-Korea, Szöul

Dél-Korea fővárosa már egy ideje a listán van, és feltörekvőben! Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy az elmúlt évek során folyamatosan előrébb került a listán – korábban évekig a 10. Helyen állt.
Ez a főváros számos szempontból jól teljesített, ám ha szeretnénk egy indexet kiemelni, akkor az a munkáltatói aktivitás, ugyanis ha ezen szempontot vesszük, akkor világszinten a 2. hely Szöulé.
Az egyetemi ranglisták kategóriában a harmadik legmagasabb pontszámmal rendelkezik, így csak London és Párizs előzi meg.
A város legjobb egyeteme a Szöuli Nemzeti Egyetem, ami a világranglistán a 35.
Persze a mutatókon és helyezéseken kívül meg kell említeni, hogy a város folyamatosan mozgásban van, soha nem alszik, valamint, hogy az élet egyszerűen nem tud unalmas lenni Szöulban. Még éjszaka sem! Az éjszakai piacokon eladó kofák hangja, valamint a PC-s játékközpontokból kiszűrődő játékosok zajai is erről tesznek tanúbizonyságot. Tehát unatkozni szinte lehetetlen; rengeteg színes program közül válogathatnak a Szöulba látogatók, s ezen programok közt egyaránt találhatunk kulturális, történelmi és kreatív programokat.
Mi van akkor ha megelégeljük a nyüzsgést? Nos, legyen az ok bármi, könnyen találhatunk nyugodt és csöndes helyet magunknak anélkül, hogy el kellene hagyni a várost. A belső Zen megtalálására az egyik legalkalmasabb helyszín lehet egy buddhista templom vagy egy hagyományos fürdő. Ha pedig valóban szeretnénk megszabadulni egy kis időre a várostól, akkor érdemes egy órát utazni a környező kisebb történelmi városok és falvak valamelyikébe, vagy nekiveselkedni a hegyeknek.
Bár valahol egyáltalán nem meglepő, de a diákok és a már végzettek véleménye egyaránt pozitív a várost illetően.

Átlag tandíj: 6300 USD

©Harold Ding

Top 3
3. Egyesült Királyság, London

Mikor 2016-ban megtörtént a Brexit szavazás, aggodalom alakult ki azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Királyság veszíteni fog a nemzetközi diákok számából, illetve a népszerűségéből. Ezen feltételezéseket cáfolta meg a font értékének esése, ami miatt megfizethetőbb lett a városban tartózkodás a külföldiek számára – szerk. megj.: szerintünk ettől még igenis drága -, Londonnak pedig sikerült feljutnia a lista három legjobbja közé!
A tandíjak összege a legjobb egyetemeken megközelíti az amerikai tandíjak összegét, s ezt az angliai és más európai országokból érkező diákok is egyaránt érzik. Ugyancsak a város drágaságát támasztja alá az a tény is, miszerint Londonban egyaránt magas a lakásbérlés és a megélhetés, míg a fővárost elhagyva, azt tapasztalhatjuk, hogy „olcsóbb az élet”. Mindettől függetlenül tény, hogy a londoni felsőoktatási intézmények szintje világszinten színvonalasnak mondhatók és elismertek, már csak a szakmai, társadalmi lehetőségek miatt is, így kijelenthető az is, hogy minden pénzt megér Londonban tanulni.
A város legjobb egyetemei a University College London (UCL), illetve az Imperial College London lettek; az előbbi a világranglistán a 7. míg az utóbbi a 9. helyen áll.
Természetesen a brit főváros tudományos központ, illetve tagja a világ három vezető pénzügyi epicentrumának, akárcsak Tokió. Fontos szerep jut még a kultúrának és a kreativitásnak is, továbbá pörög az éjszakai élet, a különböző kultúrákból származó emberek miatt etnikailag igen színes a város. London tehát tele van lehetőségekkel!

Átlag tandíj: 21 400 USD

©Martin Hesketh

2. Franciaország, Párizs

Négy egymást követő éven keresztül a Franciaország főváros, mely vezette ezt a listát. 2017-ben viszont letaszították helyéről és már csak a második legjobb; helyezése az egyetemek nemzetközi rangsorolásának köszönhető – 18 igazán színvonalas egyeteme található meg a világ legjobb oktatási intézményei között.
Párizsban az élet kicsit sem olcsó – bizonyított -, főleg, ha valaki az Haute couture és más gasztronómiai ínyencségek kedvelője.
Mi a helyzet a tandíjakkal? Nos, megfizethető tandíjak vannak.
Az elit párizsi egyetemek és szakiskolák, mint pl.: az ENS Paris, Ecole Polytechnique ParisTech, Science Po Paris, Université Paris-Sorbonne (ParisIV) és a HEC Paris adták a világnak a legjelentősebb filozófusokat, teoristákat, tudósokat, politikusokat, üzleti vezetőket és matematikusokat az elmúlt 100 évben, továbbá néhány jelentős irodalmi, filmes és művészeti szemináriumot is.
A párizsi diplomásokat a világ minden pontján szívesen fogadják a munkáltatók, ugyanis nagy potenciált látnak bennük. Ezt támasztja alá, hogy a város kimondottan jól teljesített a munkáltatói aktivitást mérő index alapján.
Habár Párizs már nem legelső, mégis elég erős ahhoz, hogy a legjobb háromban bent maradjon.

Átlag tandíj: 2900 USD

©Mária Nemes

1. Kanada, Montreál

Multikulturális, többnyelvű, valamint 2016-ban az év intelligens közösségének találták, most pedig a világ legjobb diákvárosa a nemzetközi diákok számára. Az elmúlt egy év alatt hat helyezést lépett előre a listán, így kerülve az első helyre.
Montréál, Kanada kulturális központja, s ezt igazolják a mért adatok is; minden indexen megfelelően teljesített, még az új diákok véleménye alapján is.
Montréálban számos olyan intézmény található, melyek Kanada szerte a legjobbnak nevezhető, beleértve a McGill Egyetemet, ami jelenleg a világranglistán a 30. helyen áll, továbbá az ország első számú egyeteme.
Montréál tökéletessége mellett szól még, hogy olyan városnak tartják, ahol a legjobb élni, s ezzel a diákok is egyetértenek, mert igencsak barátságos hely.
Nagy szerep jut a művészeteknek és a kultúrának egyaránt, etnikailag összetett és nem mellesleg megfizethető költségekkel jár a montreáli élet.
A fentiek valahol egyáltalán nem meglepők; egy ország, ahol két beszélt nyelv van (angol és francia), továbbá nemcsak túlélte, de a maga javára fordította a tömeges bevándorlást is.
Kanada második legnagyobb városa híres a laza, mégis élénk életstílusáról, a vonzó körútjairól, a virágzó kreatív iparágairól, kávézóiról és kultúrájáról egyaránt, továbbá az eklektikus művészeti helyszíneiről és a pezsgő éjszakai életéről is.

Átlag tandíj: 12 200 USD

©Artur Staszewski

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.