Top10

Ezek lettek a világ és Európa legjobb egyetemei 2016-ban

Európa 2016 legjobb egyetemeinek listáján 22 európai ország legrangosabb 200 felsőfokú intézményét láthatjuk felsorolva. Az élen Oxford és Cambrigde vetélkedik.

A VILÁG legjobb egyetemei között 2016-ban top10-be juttott USA és UK mellett Svájc előkelő intézménye is. Első helyen a California Institute of Technology áll, ezzel beelőzte a szigetország fent említett győztesét. A dobogóra még egy USA székhelyű egyetem került, van tipped melyik?

Európa legjobb egyetemei

A Times Higher Education idén ismét kiadta Európa 200 legjobb egyetemének listáját. 22 európai ország legrangosabb 200 felsőfokú intézményét láthatjuk felsorolva.

A lista élén - természetesen - Oxford és Cambrigde vetélkedik. A top10-ben az első 10 helyen 7 angliai egyetemet találunk, de a további 69 helyen is csak Nyugat - és Észak Európa országaiból látunk egyetemeket. A spanyolországi Barcelonai Autonóm Egyetem az első dél európai a listán, míg keletről a moszkvai Lomonoszov Egyetem a 79. helyen van.

Országokra bontva az Egyesült Királyság (46) és Németország (36) gyakorlatilag elfoglalja a lista felét. Az északi, skandináv országok (Norvégia, Svédország, Finnország és Dánia) szintén nagyon büszkék lehetnek a felsőfokú oktatásukra, igen nagy számban vannak jelen a legjobb egyetemek listán!

A keleti blokkot 5 orosz és egy cseh egyetem képviseli, magyarok az első 200 helyen nem szerepelnek.

Érdekes kérdés, ami felmerül, mi alapján is tudja bárki összehasonlítani akár csak a pécsi tudományegyetem magyar alapszakát a pesti Közgáz gazdaságinformatikus alapképzési szakával? Nem is beszélve a tágabb, egész Európára kiterjedő (Oroszországot is beleértve) összehasonlításról.

A Times Higher Education az intézményeket többek között az alábbi szempontok alapján értékelte, majd rangsorolta:

 • tanítási körülmények,
 • kutatási lehetőségek,
 • bevétel
 • és nemzetközi környezet.

A világ legjobb egyetemei:

A lista a VILÁG legjobb egyetemeiről is elérhető már, a 2016-os eredményeket itt találod.

Ahogy a modern világban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az adatok, a mérhető eredmények, úgy változott meg a fenti két sorrend elkészítésének módszertana is. Ma már 13 gondosan kiválasztott paraméter határozza meg - eltérő súlyozással - azt, hogy valóban mely intézmények kerültek az élmezőnybe. 

Ha kíváncsi vagy arra, pontosan mennyi mindent vesznek figyelembe a sorrend felállításakor, itt egy gyors összefoglaló táblázat, itt pedig további részleteket találsz.

World University Rankings 2016 - methodology

Az élmezőny így néz ki:

Érdekes adatokat is találsz az intézmények nevei mellett, érdemes nézegetni! Jó böngészést!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.