Önkéntes

Külföldi tanulmányok és diploma ingyen? Létezik ilyen!

Gondolkoztál már azon, hogy az érettségi után egy külföldi egyetemen kéne folytatni? Bejött az Erasmus? A mestert csak külföldön kezdenéd el? Ha ezekhez hasonló kérdések foglalkoztatnak, de tartasz attól, hogy a pénztárcád nem bírná a külföldi egyetem költségeit, akkor van egy jó hírünk. Európában 9 országban tanulhattok tandíj nélkül! Kattints és megtudhatod melyek ezek, illetve adunk még pár érdekes infót bónuszban!

Évről évre egyre többen látogatnak el külföldre cserediákként, vagy ösztöndíjas program keretein belül, és jó páran veszik a bátorságot ara is, hogy egyből egy külföldi egyetemen kezdjék meg tanulmányaikat. Sokan meghátrálnak a tandíjak láttán és anyagi helyzetük miatt meg sem próbálják a jelentkezést. Talán nekik segítünk azzal a leginkább, ha

bemutatjuk azokat az országokat, ahol nem kell fizetni az oktatásért, viszont előre szólunk: a megélhetés kint sem lesz olcsó, sőt!

Dánia - a legolcsóbb

Dánia azon országok közé sorolható, amely biztosítja az ingyenes felsőoktatási jelentkezést és az uniós állampolgároknak ingyenes oktatást nyújt az alapdiplomától a doktorálásig. Tanulmányainkat 4-5 féléves szakképzésben, 6 féléves alapképzésben (vagy 6-9 féléves szakmai képzésben), 4 féléves mesterképzésben és 6 féléves doktori képzésben kezdhetjük meg.

külföldi tanulás© News Oresund

Nagyjából 500 szak indul angol nyelven, és az is örülhet, aki minimálisan beszéli a dán nyelvet, hiszen a külföldi diákoknak ingyenes nyelvi oktatást biztosítanak. A világ legboldogabb országában az alábbi szakterületeken indulnak angol képzések: gazdaság, társadalomtudomány, kommunikáció, műszaki területek, művészetek.

Mivel nincs tandíj, így 100 eurónak megfelelő regisztrációs díjat kell fizetni évente, de a diák megkapja cserébe a tartózkodási és a munkavállalási engedélyt, költségeit pedig diákmunkával tudja fedezni.

Munkavállalás esetén akár 5000 dán korona (kb. 200.000 Ft) állami támogatás járhat pluszban, viszont az országban a megélhetési költségek viszonylag magasak, így érdemes kollégiumot igényelni. Ennek viszont időben járjunk utána, mert a helyek gyorsan elfogynak.

Jelentkezni errefelé tudtok a képzésekre, illetve ez az oldal segít nektek, ha hazánkból pályáznátok. További hasznos információkat a StudyinDenmark oldalon találhattok.

Minden intézmény elfogadja a TOEFL-t, az IELTS-t és a Cambridge CAE (Certificate in Advanced English) vizsgáját, néhány intézmény pedig a TELC és az ELC-vizsgát is. Ha nincs bizonyítványod, ingyen leteheted a projekt vagy a kiválasztott egyetem által szervezett Oxford Placement Testet is.

Skócia - Nagy-Britannia olcsó oktatása

Kevesen tudják, de tanulás tekintetében Skócia az egyik legolcsóbb ország. Regisztráció után, az első alapképzés ingyenes és 8 félévet tesz ki, de választhatunk rugalmas, részidős beosztást is.

külföldi tanulás© Study in Scotland

Az oktatás ingyenessége mellett, persze a megélhetés felemészt egy kisebb vagyont. Ez nagyjából 350.000 - 400.000Ft lehet havonta, amit diákmunkával tudunk ellensúlyozni.

További hasznos információkat a StudyinScotland oldalon találhattok.

A felvételihez az angol nyelvtudásotok igazolására - a TOEFL- és az IELTS-vizsgákat, illetve a Cambridge nyelvvizsgáit is elfogadják -, motivációs levélre és egy ajánlásra is szükségetek lesz. Egyes szakokon követelmény lehet az emelt szintű érettségi is bizonyos tárgyakból.

Görögország - ingyen a paradicsomban

Az országban 49 állami egyetem működik és az alapképzések (6-8 félév) mellett, pár mesterképzés (2-4 félév) is ingyenes. Akár részidőben vagy távoktatásban is tanulhatunk, és sok az angol nyelvű képzés is.

külföldi tanulás© Andreas

A megélhetés költsége itt ingadozó, tekintve az ország jelenlegi helyzetét, de mindenképp olcsónak mondható az előző két országéhoz képest. A legismertebb görög egyetem a Technical University of Athens. További hasznos információkat a StudyinGreece oldalon találhattok.

A jelentkezés során itt is igazolnotok kell az angolnyelv-tudásotokat (általában TOEFL- vagy IELTS-vizsga), sok szakon pedig ajánlásokat is kérnek.

Svédország - ahol egy kurzus 7.5 kredit

Az ország oktatásának egyik különlegessége (az ingyenesség mellett), hogy akár úgy is megszerezhetjük a diplomát, ha csak különálló kurzusokat végzünk el. A másik, hogy a minimális 30 kreditet úgy kell megszereznünk, hogy egy kurzus átlagosan 7.5 kredit!

külföldi tanulás© Kim s

Svédországban jelenleg több, mint 900 angol program indul, 51 intézményben. A lakhatási feltételek változatosak: kollégiumba, diákszervezeti házba és családokhoz is költözhetünk. A megélhetés itt sem olcsó, viszont pályázhatunk teljesítmény alapú ösztöndíjakra és az előre kiváltott EU-s egészségügyi kártyával az alapellátás ingyenes.

További hasznos információkat a StudyinSweden oldalon találhattok.

Az angolnyelv-tudást igazolnotok kell: elfogadják többek között az IELTS, a TOEFL és a Cambridge ESOL vizsgákat is. Emellett több szakon és kurzuson feltétel az emelt szintű érettségi valamilyen tárgyból, a gazdasági képzéseken például matematikából.

Finnország - mert ott politechnikum is van

Az országban 14 egyetemre jelentkezhetünk, 6 féléves alap-, illetve 4 féléves mesterképzésekre. Emellett 25 politechnikum (alkalmazott tudományok egyeteme) működik, ahol erős gyakorlati képzés és nyelvoktatás mellett szerezhettek a helyi igényeket kielégítő, hiányszakmák szerinti diplomát.

külföldi tanulás© দেবর্ষি রায়

Ösztöndíjat csak a doktoranduszok kaphatnak, viszont a tanulás mellett szabadon vállalhatunk munkát. A megélhetés Svédországhoz hasonlóan, 2-300.000Ft körül alakul. Érdemes körültekintően szakot választanunk, hiszen az 500 angol program közül, csak némelyik elérhető BA/BSc szinten.

További hasznos információkat a Studyinfo.fi oldalon találhattok.

Az alapszakokon általában felvételi tesztet íratnak a jelentkezőkkel, a mesterszakokon viszont ez nem jellemző. Igazolnotok kell az angolnyelv-tudásotokat is: a legtöbb intézményben az IELTS- vagy a TOEFL-vizsgát fogadják el. A pontos felvételi követelményeket az adott egyetem vagy politechnikum honlapján találhatjátok meg.

Norvégia - kölcsönből tandíj

Norvégiában 2 művészeti egyetem, 7 állami egyetem, 9 szakegyetem és 22 főiskola képzése közül válogathatnak a jelentkezők. Sajnos az alapszakok nagy része norvég nyelvű, de a mesterszakok már bővelkednek az angol nyelvű oktatásban. Az egyetemeken a tanulásért nem, de a szórakozási, kulturális és sportlétesítmények, illetve bizonyos szolgáltatások használatáért, félévente nagyjából 10-20 ezer forintot kérnek el.

külföldi tanulás© Martin

A megélhetés itt sem olcsó, nagyjából 300.000Ft havonta, viszont az állam 3.5 millió forintnak megfelelő kölcsönt adhat évente, amire az iskolai eredmények és az egyéb bevételek is hatással vannak, így a kölcsön harmada ösztöndíjjá alakítható, nem kell visszafizetni!

További hasznos információkat a StudyinNorway oldalon találhattok.

Ha alapszakra jelentkeztek, a szakterülethez kapcsolódó tárgyakból kérhetnek emelt szintű érettségit. Általános követelmény az angol, illetve norvégnyelv-tudás: előbbi igazolására a TOEFL- és IELTS-vizsgákat, illetve a Cambridge nyelvvizsgáit is elfogadják.

Ausztria - csak a STEOP legyen meg

Az ország németajkúsága miatt leginkább a német képzések ingyenesek, az angol szakokon többnyire fizetnünk kell. Alapképzésben 8 felév, mesteren 6 félév ingyenes, így akár 1-1 évet csúszhatunk is, utána 360 eurót kell fizetnünk félévente.

külföldi tanulás© Steve

Az osztrák oktatási rendszerben lehetőség van kutatóegyetemen vagy főiskolán tanulni. Előbbi elméleti képzést ad, utóbbi a gyakorlatra helyezi a hangsúlyt. Bár a képzések ingyenesek, a regisztrációs díjat nekünk kell fizetnünk, ami kb. 18 euró. Az egyetem ebből fedezi a szolgáltatások költségeit.

Alapszakosként, a STEOP (Studieneingangs- und Orientierungsphase) vizsgát kell először abszolválni, ami 3-4 tantárgyból és 15 kreditből áll. Amíg ez nincs meg, addig más vizsgára sem jelentkezhettek és ha az egyszeri pótvizsgát is elbukjátok, akkor búcsút inthettek az egyetemnek.

Szociális támogatás csak osztrák érettségi után jár, illetve ha az egyik szülő Ausztriában dolgozik. Eredményeitek után kaphattok ösztöndíjat, ha megvan a min. 30 kredit és az átlagotok is megfelelő. A legolcsóbban kisebb városokban lehet kijönni, Bécsben úgy 600-800 euróval számoljunk havonta. Diákmunkát természetesen vállalhattok, az órabérek 5-10 euró között mozognak. Európai biztosítási kártyával pedig 3 évig ingyenes a biztosítás.

Legalább középfokú nyelvvizsgára (vagy egyenértékű érettségire) van szükségetek, ha Ausztriában szeretnétek továbbtanulni. Felvételi vizsga a legtöbb egyetemen van: ez állhat egyszerű szóbeli elbeszélgetésből, az orvosi egyetemeken viszont például komolyabb követelményeket támasztanak, és több szakon emelt szintű érettségit is kérnek. A középiskolai tanulmányi eredményeket általában nem veszik figyelembe.

Németország - majdnem mint nálunk

Tavaly október óta nincs tandíj egyetlen tartományban sem, ezért egyre több diák kezdi meg tanulmányait az országban. Tanulmányi hozzájárulást ugyan kell fizetnünk (60.000 forint/félév), de ez fedezi a könyvtár és a sportközpontok ingyenes használatát, továbbá sok helyen féléves tömegközlekedési bérletet is adnak.

külföldi tanulás© Tilemahos

Az oktatási rendszer nagyon hasonlít a magyarra, így a német felsőoktatás is egyetemi és főiskolai képzésekből áll (gyakorlatorientáltabb képzés), ahol alap- , osztatlan- és mesterképzések, illetve doktori képzések közül lehet válogatni.

Alapképzésen az itthoni maior-minor rendszerhez hasonlóan specializálódhattok egy tárgyra (Monobachelor), vagy kombinálhatjátok ezeket (Kombinationsbachelor/2-Fach-Bachelor). Osztatlan képzési rendszerben ugyanúgy, mint nálunk, az orvosi és jogi szakokat indítják, a művészeti képzéseket pedig specializált intézményekben. Az országban nincs egységes felvételi rendszer, így érdemes az egyetemi honlapokon informálódni a jelentkezésről.

A felvételi feltétele a C1-C2-es szintű nyelvvizsga: mindenhol elfogadják a TestDaF (Test Deutsch als Fremdsprache) nyelvvizsgát, amelyet Budapesten a Goethe Intézetben tehettek le. Ehelyett választhatjátok a Goethe C2-es szintű Grosses Deutsches Sprachdiplom (GDS) vizsgáját is. Van olyan intézmény, amely saját vizsgát (DSH - Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang) írat azokkal a diákokkal, akiknek nincs nyelvvizsga-bizonyítványuk, de egyébként megfelelnek a felvételi követelményeknek. Angol képzéseknél nem feltétel a németnyelv-tudás.

Írország - a legdrágább ingyenes oktatás

Az országban 3 állami főiskola, 7 magánegyetem és főiskola, 9 állami egyetem és 14 műszaki egyetem működik. Három képzéstípusra lehet jelentkezni: 4 féléves szakképzés (általában üzleti, természettudományi, műszaki és mérnöki), 6 illetve 8 féléves alapképzés (utóbbi a mesterszakhoz szükséges).

külföldi tanulás© Philip Milne

Az alapképzések ingyenesek, de 2.750 eurót kell fizetnünk a hallgatói szolgáltatások és képviseletek működésére, erre jön rá a megélhetésünk, ami nagyjából olyan 2-300.000 forint havonta. Az ország bizonyos részei drágábbak, de kollégiumban vagy akár családoknál is lakhatunk, így csökkentve a költségeinket.

A felvételin, alapképzés esetében általában az érettségi eredményét veszik figyelembe, de az intézmények egyedi követelményeket is megszabhatnak, például az orvosi képzéseken. Az angolnyelv-tudásotokat igazolnotok kell: elfogadják az IELTS-t és a Cambridge nyelvvizsgáit is. Az egyetemeken, főiskolákon angol nyelvtanfolyamra is jelentkezhettek még a felvételi éve előtt.

Forrásként az eduline.hu és a pénzcentrum.hu szolgált.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.