Top10

A világ legfurcsább egyetemi kurzusai

Aki azt hiszi, hogy az egyetem unalmas, az téved. És most nem az alkoholmámoros gólyatáborokra, őrült bulikra és a tanórák közti pletykálkodásra gondolok, hanem azokra az órákra, amik kicsit mások, amik elgondolkodtatnak és teljesen új fényben világítanak rá a világ összefüggéseire. Ha azt mondom zombi, Beyoncé, vagy kosárfonás, elsőre talán nem a felsőoktatás jut eszünkbe, pedig ma már ezek is képezhetik a tantervünk részét.

egyetemi képzés
© Martin SoulStealer

1. Zombik és vallás

A Central Michigan University egyik óráján apokaliptikus témákat dolgozhatnak fel a diákok bibliai szövegeken keresztül. Deborah Christel professzor célja a Zombi kurzussal, hogy új látásmódot mutasson be a diákoknak és megkedveltesse velük a teológiát. Véleménye szerint az ősi bibliai szövegek elemzése nem a legizgalmasabb dolog a világon, viszont ha az elméletet megfűszerezzük pár zombival, akkor már egészen más a helyzet.

egyetemi képzés

2. Víz alatti kosárfonás

Nincsen búvárengedélyed? Sebaj, szerencsére nem is szükséges azzal rendelkezned, hogy feljelentkezz a víz alatti kosárfonásra San Diegoban. Bár merülésről nincsen szó, azért nem lehet rossz a tanórát egy Spa-ban tölteni. Ettől függetlenül a tantárgy konkrét hasznával kapcsolatban kicsit szkeptikusak vagyunk.

egyetemi képzés
© SLO County Bicycle Coalition

3. Biciklizés

Az előző példákhoz képest kevésbé hajmeresztő ötlet a biciklioktatás, de egyetemi környezetben mégis csak kicsit szürreálisnak hat a kerékpározás. Tőlünk nem is olyan messze, a németországi Göttingenben döntött úgy az egyik professzor, Patrick Lajoie, hogy a külföldi diákokat megtanítja bringázni. Az ok nagyon egyszerű: egyes kultúrákból érkező hallgatóknak korábban nem volt alkalmuk vagy lehetőségük biciklizni, emiatt pedig rengeteg közösségi élményből maradnak ki, ráadásul a tömegközlekedés is elég drága a városban. A kurzus eddig hatalmas sikernek tűnik, az előző szemeszterben 10 helyre 16-an jelentkeztek.

egyetemi képzés
© William F. Yurasko

4. A Simpsons és a filozófia

„A Simpsons és a filozófia” nevű tárgyat valószínűleg a világ bármely pontján szívesen tanulnák az egyetemisták. A University of California — Berkeley tantermeiben már több ezren vettek részt a kurzuson, ahol a Simpsons család történetein keresztül értelmezték Plato, Immanuel Kant, Karl Marx és Friedrich Nietzsche gondolatait. Sajnos 2008-ban tartották az utolsó Simpsons órát, de még nincs veszve semmi. Ha szeretnétek utánajárni, hogy Nietzsche hogyan vélekedik Bart erkölcstelen viselkedéséről, akkor a szakirodalomhoz itt még hozzá tudtok jutni.

egyetemi képzés
© Jiposhy .com

5. Beyoncé és a politika

Igen, arról a Beyoncéról van szó, akire gondolsz. És igen, egy egész egyetemi félév épül a dalaira és a munkásságára. A Rutgers University hallgatói olyan kérdéseket próbálnak megválaszolni a szemeszter során, hogy Beyoncé mennyire számít feministának, mit szimbolizálnak a becenevei és milyen üzenetet közvetít a dalszövegeivel a nőknek. Az óra célja tehát, hogy rávilágítson a popkultúrán keresztül a politikával, szexualitással és a nemiséggel kapcsolatos problémákra a mai modern Amerikában. Az érdeklődőknek kezdetnek a fenti idézetet ajánljuk a sztártól.

egyetemi képzés
© Roland Molnár

+1 Pálinkafőzés

Mit nekünk Beyoncé, ha pálinkafőzést is tanulhatunk? A Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kara úgy építette fel pálinkamester-képzését, hogy a hallgatók felfedezhessék a pálinka és a gasztronómia, illetve a pálinka és a turizmus házasításában rejlő lehetőségeket. Bár majdnem biztosak vagyunk benne, hogy a legtöbb magyar főiskolás és egyetemista a kurzus nélkül is belekóstol a pálinkakultúra rejtelmeibe, azért nem árt tudományos szempontból is foglalkozni a témával.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.