Így legyél milliomos az egyetemen! A legjobb külföldi ösztöndíjak nyomában

Gondoltál már arra, hogy milyen király lenne a világ legjobb egyetemein tanulni úgy, hogy neked közben semmire sincs gondod? Megmutatjuk mennyit ér a tudás és miért érdemes tanulni, szorgalmasnak lenni. Merj nagyot álmodni, hiszen a világ legjobb ösztöndíjai csak rád várnak!

Sokunk már azt is kitörő örömmel fogadta az egyetemi évek alatt, ha az átlagának köszönhetően tanulmányi ösztöndíjban részesült. Náluk kicsit kevesebben köztársaságiban és Erasmusban, vagy a szerencsésebbek a Bridge ösztöndíjat kaparintották meg (nem iskolai keretek között), de a csúcsot talán a Kellner ösztöndíj jelentette, mint ahogy arról olvasónk is beszámolt.

A világ legjobb egyetemi ösztöndíjai viszont ennél jóval nagyobb lehetőséget nyújtanak az igazán kiváló és szorgalmas diákoknak. Kicsit sem túlzás, ha azt mondom: ha jól tanulsz, milliomos leszel. Listába rendeztük a legnagyobb lehetőségeket és a legtöbbet fizető ösztöndíjakat, amelyekre akár te is pályázhatsz!

külföldi ösztöndíj © BK

Gettysburg College Financial Aid for International Students

Az Egyesült Államok legjobb bölcsész képzését nyújtó pennsylvaniai egyetem, szívesen fogadja és támogatja a nemzetközi diákokat. Az ösztöndíj elbírálása több pont szerint történik: figyelembe veszik a szociális helyzetet, a tanulmányi és kutatási eredményeket, az aktív hallgatói életet, illetve, hogy a hallgató mennyire igyekezett megteremteni az egyetemek közötti jó kapcsolatot.

 • A juttatás mértéke: 48 ezer dollár (10 millió forint) évente.
 • Ösztöndíjasok száma: kb. 32 fő (a 43 nemzetközi hallgatóból).

DAAD graduális tanulmányi ösztöndíj

Németesek, figyelem! Aki szeretne német egyetemen tanulni és később MA vagy más posztgraduális végzettséget szerezni ott, annak nem kell mást tennie, mint megpályázni a DAAD ösztöndíjat, amiről már korábban is írtunk. A program leginkább művészeti, zenei és építész szakos hallgatóknak ajánlott, de minden tudományterületet érint.

 • A juttatás mértéke: havi 750€ (kb. 2.8 millió forint évente) + utazási hozzájárulás havi 200-260€, tanulmányi-kutatási támogatás, lakhatási támogatás és családi pótlék (+ a tandíj teljes összege 500€ értékhatárig).
 • Pályázati határidő: október 31. illetve november 15.

Endeavour Postgraduate Awards

A csodás Ausztráliába nem csak turistaként érdemes ellátogatni, hanem tanulás céljából is. Az Endeavour ösztöndíj 2-3.5 éves mester- és PhD-képzésekre ad lehetőséget, az ausztrál egyetemek közül pedig már mi választhatunk. MA képzésen teljes a pénzügyi támogatás, ha a részvétel mellett kutatunk is és a nemzetközi kapcsolatokat is fejlesztjük.

 • A juttatás mértéke: 3000 ausztrál dollár utazási támogatás, 4000 ausztrál dollár intézményi juttatás és havi 3000 ausztrál dollár ösztöndíj (7.660.000 forint évente), továbbá egészségügyi- és utasbiztosítás.
 • Pályázati határidő: június 30.

külföldi ösztöndíj © COD Newsroom

Eiffel Scholarships France

Az elsősorban mérnököket váró Eiffel-program jelentkezési határideje már lezárult, de érdemes felkészülni a jövő évire. A 30 évnél fiatalabb közgazdasági, jogi és politikai képzésben résztvevő mesterszakos és PhD-s hallgatóknak sem kell búslakodniuk, hiszen az ország számos egyeteme fogadja őket, az ösztöndíj 1 éves keretén belül.

 • A juttatás mértéke: havi 1181€ (több, mint 3 millió forint évente) + a visszautazás költsége, egészségbiztosítás, lakhatási támogatás és kulturális kiadások. Nem fedezi viszont a tandíjat.

University of Essex

Az egyetem programja 17 tudományterületet fed le és 130 ország jelentkezőit várja. Három szint közül lehet választani a kvalitások tekintetében: egyetemi, posztgraduális és kutatói. A felvételi bírálat alapja az előző évi teljesítmény, így érdemes kiemelkedően tanulni legalább a pályázatot megelőző évben.

 • A juttatás mértéke: a kutatók évi 10.000 fontot (4.320.000 forint), míg a képzésben résztvevők évi 5000 fonttal (2.160.000 forint) és 2000 fonttal (864.000 forint) gazdagodhatnak.

Swiss Government Excellence Scholarships

A svájciak semmit sem komplikálnak túl, így az ösztöndíjrendszerüket is külön ügynökség látja el. A szervezet Swiss Excellence ösztöndíjprogramjának két csomagja van: egyetemi és művészi. Anyagilag nem különböznek egymástól, csak a szabadidős tevékenységekben van eltérés.

 • A juttatás mértéke: gyakorlatilag mindent fedez a program, kivéve a költőpénzt, viszont arra félretehetünk a havi 300 svájci frank (évi 1 millió forint) lakhatási támogatásból.
 • Pályázati határidő: augusztus.

külföldi ösztöndíj © Alan Levine

Fulbright Scholarship

Az itthon is szigorú feltételekhez kötött ösztöndíj, PhD-s és MA-s hallgatóknak nyújt tanulási lehetőséget az amerikai egyetemeken. A program az orvosi képzéseket nem, de az összes többi tudományterületet támogatja. 5 kontinens, 8000 hallgatójának biztosítanak tanulási lehetőséget. A jelentkezés feltétele hazánkban többek közt 3 ajánlólevélből, minden megszerzett diploma és leckekönyv angol fordításából, angol nyelvi tesztből (TOEFL) és a felvételhez szükséges vizsgákból áll.

A juttatás mértéke: havi 1100 - 2100 dollár (kb. 7 millió forint évente), ami ösztöndíjból, kezdeti támogatásból, szakkönyv és kutatási támogatásból, egészségügyi- és balesetbiztosításból, a kiutazó családnak adható hozzájárulásból, egy féláras retúr repülőjegy árából és a tandíjtámogatásból (15.000 dollár/év) áll.

Gates Scholarship

Aki a Cambridge egyetemen szeretne ösztöndíjasként tanulni, annak itt a lehetőség. A 210 millió dolláros alaptőkével induló Gates Alapítvány nem csak a tandíjat, hanem a hazautazást is állja, illetve további összegekhez juthatunk hozzá, ha részt veszünk a kutatásokban és jó tanulmányi eredménnyel zárjuk a kurzusokat.

 • A juttatás mértéke: évente 13.300 font (5.746.000 forint) + útiköltség.

Rhodes Scholarship

A világ legelismertebb ösztöndíjaként szokás jellemezni az Oxford Egyetem Rhodes ösztöndíját, ami nem véletlen, hiszen a legnagyobb világcégek is innen toborozzák a legtehetségesebb munkatársaikat. A részvétel feltételei: kimagasló irodalmi vagy tudományos eredmény, erkölcsi bizonyítvány és garancia arra, hogy tehetségével a “lehető legteljesebben” fog élni a jelentkező. Az évi 82 hallgató bölcsészképzésben vehet részt alap- és felsőfokon. Az országokhoz tartozó kvótákat minden évben, egy külön erre a célra létrehozott bizottság dönti el.

 • A juttatás mértéke: évi 16.000 font (6.9 millió forint) + tandíj és utazási hozzájárulás.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.