Így tanulj nyelveket!

Tíz nagyszerű tipp, amivel egyszerűbbé válik a nyelvtanulás!

Ma már alapvető legalább egy idegennyelv ismerete, de minél többet sajátítunk el, annál egyszerűbb boldogulni az egyetemen, és könnyebb munkát is találni, főleg külföldön. Matthew Youlden kilenc nyelven beszél folyékonyan, képes akár egy pillanat alatt egyik nyelvről a másikra váltani. Hogy mi a titka? A következő tíz tippből kiderül!

Először is ismerjétek meg Matthew-t, aki a következő videóban 9 nyelven beszél hibátlan kiejtéssel és magabiztossággal. Elképesztő nyelvzseni! Az ő tippjeit olvashatjátok a következőkben:

1. Tudd, miért is csinálod!

Elsőre talán egyértelműnek tűnik, de ha nincs igazi célod azzal, hogy elsajátítsd az adott nyelvet, nehezebb hosszútávon motiváltnak maradni. Nem igazán jó ötlet csak azért nekikezdeni megtanulni egy nyelvet, hogy elkáprázasd a körülötted lévőket csillogó nyelvtudásoddal. Ha megszületett az elhatározás, fontos hogy a következőket mindig észben tartsd: “Rendben, ezentúl mindent meg fogok tenni azért, hogy minél jobban megértsem és elsajátítsam ezt a nyelvet”.

2. Merülj el benne!

Rendben, meghoztad a döntést, de hogyan tovább? Miként kezdj hozzá? Mi a legjobb tanulási módszer?

A legfontosabb, hogy minden egyes napon gyakorold az új nyelvet!

Matthew a következőket ajánlja:

“Arra törekszem, hogy kezdetektől fogva a legtöbbet gyakoroljak. Ha tanulok valamit, igyekszem kihasználni az összes lehetőséget a gyakorlásra a nap folyamán. Ahogy fejlődöm, megpróbálok azon a nyelven gondolkozni, írni és beszélni, minél több módon belehelyezkedni a nyelvbe. Nekem ez igazából azt jelenti, hogy amit megtanulok, azt a gyakorlatban is használom. Legyen az egy email megírása, egy dal amit meghallgatok a rádióban, bármi. Körbevenni magad a nyelvvel - ez a legfontosabb.”

Ne feledd, hogy az is nagy eredmény, ha sikerül összehoznod akár a legegyszerűbb beszélgetést. A kisebb sikerélmények segítenek, hogy továbbra is motivált maradj.

Matthew hozzáteszi:

“Próbálom mindig a saját gondolkodásomhoz igazítani az adott nyelv gondolkodását. Ez a legjobb módja, hogy felépítsd a saját nyelv-birodalmadat.”

3. Keress partnert!

A legjobb motiváció, ha valakivel együtt tanulsz egy nyelvet. Bátorítjátok és segítitek egymást, sőt versenyeztek is. Ha a másik jobban teljesít, az téged is arra sarkall, hogy minél többet adj bele. Ez oda-vissza hat, így mindenki nyer. Ráadásul gyakorolhatod a beszédet, és pontosan ez a lényege annak, hogy megismerj egy nyelvet - képes légy kommunikálni vele.

4. Légy kreatív!

Ha a kezdetektől fogva keresed azokat a szituációkat mikor használhatod a nyelvet, később a nyelvtankönyvek se hozhatnak zavarba. A beszélgetések közelebb hozzák a nyelvet hozzád és értelmet ad a tanulási folyamatnak.

Matthew szavaival:

“Azért tanulsz egy nyelvet hogy használd, nem magadban fogsz beszélni. A kreatív része a dolognak az, hogy keresd meg azokat a szituációkat, ahol a tanulást minél általánosabb, hasznosabb, mindennapi formában használhatod. Nem kell külföldre utaznod ahhoz, hogy görögül beszélj, elég ha elsétálsz a legközelebbi görög étterembe és görögül rendelsz.”

5. Szórakozz!

Ahogy már említettük, nagyon fontos a kreativitás. Igyekezz kitalálni olyan módszereket, melyekkel miközben szórakoztatod magad, a nyelvet is gyakorlod. Próbálkozhatsz dalszövegírással, versírással…esetleg egy szerelmes levéllel. Meglátod minden sokkal izgalmasabb egy másik nyelven!

6. Gyerekeskedj!

Na nem úgy, ahogy elsőre gondolnád, ne kend az ebédedet a hajadba! Inkább próbálj meg úgy tanulni ahogy a gyerekek. Úgy tűnik, az, hogy a gyerekek könnyebben tanulnak csak egy legenda. Legújabb kutatások nem találtak kapcsolatot a kor és a tanulási készségek között. Sokkal lényegesebb az, ahogy hozzáállnak a tanuláshoz: nagyobb önbizalommal, kíváncsisággal, játékossággal fordulnak az új kihívások felé, és nem félnek attól, hogy esetleg hibáznak.

Hibáinkon keresztül a legkönnyebb tanulni, ám míg gyerekkorban teljesen elfogadott, hogy elrontunk valamit, felnőttkorban ez már tabunak számít és kínosan érezhetjük magunkat.

Jellemzőbb a felnőttek hozzáállására :”- Nem tudom megcsinálni”, mint az, hogy “Még nem tanultam meg”. Ha belátjuk és elfogadjuk, hogy nem tudhatunk mindent, az elképesztően felszabadító érzés, és egyenes út a fejlődéshez. Szabadulj meg a gátlásaidtól!

7. Lépj ki a komfortzónádból!

Azzal, hogy belátod te is hibázhatsz, elfogadod a lehetőségét annak, hogy bármikor kínos helyzetekbe kerülhetsz. Lehet, ez elsőre ijesztően hangzik, de ez az egyetlen módja a fejlődésnek. Mindegy mennyi időt fordítasz a nyelv elsajátítására, soha nem fogod igazán megtanulni, ha nem kényszeríted bele magad olyan helyzetekbe, amikor használnod is kell. Tedd oda magad! Beszélgess idegenekkel, kérj útbaigazítást, rendelj egy italt, vagy mesélj el egy viccet. Minél többször próbálkozol, annál könnyebb lesz, és nehezebben jössz zavarba egy-egy új szituációban.

8. Fülelj!

Ahogyan meg kell tanulnod látni mielőtt rajzolsz, ugyanúgy hallgatnod is tudni kell mielőtt megszólalsz az adott nyelven. Próbálj meg minél több beszélgetést meghallgatni, hogy megszokd a kiejtést, a hangzást.

“Bármit képesek vagyunk kiejteni, csak nem vagyunk hozzászokva.”

“Nekem az vált be a legjobban, ha minél többet hallgatok valamit és elképzelem, hol és hogyan is kellene kiejteni.”

9. Figyeld, hogyan beszélnek mások!

Az előző tippel szorosan összefügg a most következő: minden nyelvben vannak különbségek, a hangképzésben, ezért hasznos, ha megfigyeled hogyan ejtenek ki egy hangot és a lehető legjobban megpróbálod utánozni. Akár csak az eddigiek, ennek is a gyakorlás a kulcsa. Ha nincs lehetőséged az adott nyelvterületről érkezővel beszélgetni, akkor nézz sorozatokat, filmeket, vagy akár a híradót.

10. Te magadban beszélsz? Így tovább!

Nincs ezzel semmi baj: ha nincs épp senki akivel beszélgethetnél, hát “beszélgess” magaddal! Ez is remek alkalom arra, hogy az újonnan elsajátított szavakat, kifejezéseket gyakorold. Legközelebb magabiztosabban használhatod egy beszélgetésben a korábban magad elé motyogott mondatot.

+1. Nyugi!

Ne aggódj, nem idegesítő, ha nem beszéled mások nyelvét tökéletesen. Kezdd a beszélgetéseidet azzal, hogy leszögezed: még csak most kezdted tanulni a nyelvet és gyakorolni szeretnél. Meglátod a legtöbben türelmesek és megértőek lesznek. Bár millióan beszélik az angolt, a legtöbben szívesebben beszélnek az anyanyelvükön, ha lehetőség van rá.

Végül pár gondolat Matthew-tól, szerinte miért is érdemes elsajáítani egy új nyelvet:

“Szerintem minden nyelvnek megvan a sajátos módja, ahogy a világot látja: új megközelítési módokat és gondolatokat ad egy témával kapcsolatban. Ez a nagyon hasonló nyelvekre is igaz, mint a spanyol vagy a portugál: ha az egyiket beszéled, sokkal könnyebb megérteni a másikat, de akkor is egy teljesen új lehetőség, hogy megértsd a körülötted lévőket, kultúrájukat, motivációikat, értékrendjüket. Miután ennyi nyelvet megtanultam, nem tudnám csak egy használatával elképzelni az életemet. Ezzel lemondanék arról, hogy színesebben lássam a világot. Számomra az egynyelvűség a legszomorúbb, magányosabb és unalmasabb módja a létezésnek. Rengeteg előnye van a nyelvtanulásnak, egyetlen indokot se tudnék felsorolni, miért ne vágj bele.”

Forrás: babbel.com

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.