Így tanulj nyelveket!

Tanulj nyelveket online! Ülj be a virtuális világ iskolapadjába ingyen

Ha a böngészőben rákeresünk a különböző online segédanyagokra és virtuális kurzusokra, a bőség zavarával találkozunk. Olyan ez, mint egy nagy piac: rendkívüli mértékben megnőtt a kereslet az online tudásbázisokat illetően, így az élelmes tanárok, ismertebb oktatási intézmények és vállalkozók ezt ki is használták. Ennek megfelelően már a kínálati oldal sem árválkodik üresen, bár természetesen nem minden oldal felel meg a várakozásoknak.

A következőkben bemutatjuk, melyek azok az oldalak, melyek fejlesztői és felhasználói valóban a minőségi tanulásért tevékenykednek.

Tesztek, feladatlapok, videók

Számos oka lehet annak, hogy valaki úgy dönt, nem iratkozik be nyelviskolába, és magántanárt sem keres. Ennek a tanulási formának azonban nagy veszélye lehet, hogy önszorgalom és motiváció hiányában a tanuló egy-két feladatlap letöltése és kitöltése után inkább másfajta elfoglaltságot keres magának. Mindezt kisebb-nagyobb veszteség nélkül megteheti, hiszen ezek a weboldalak szolgáltatásaikért általában nem kérdnek pénzt, és a tanár sem tehet szemrehányást. Egyedül a diák lelkiismerete szólhat közbe és térítheti vissza a feladatokhoz.

Duolingo

Ennél egy fokkal továbblépett a Duolingo nevű program, amelyet akár már mobiltelefonról is elérhetünk. Bár a rendszer és a design eleinte gyerekesnek tűnik, ez ne vezessen félre, ugyanis bármely szinthez találunk feladatot. Beállítható, hogy egy nap hány pontot szeretnénk telejsíteni, azaz milyen nehézségi fokozaton szeretnénk használni a programot. Ha teljesítettük a szintfelmérő tesztet, egyre előrébb ugorhatunk, és már összetettebb témák is felbukkannak.

5 perc angol

Az egyik legismertebb magyar üzemeltetésű angol nyelvet gyakorló oldalt már közel százötvenezrem használják rendszeresen. Naponta jelennek meg ingyenes nyelvleckék, amelyekre külön kell feljelentkezni. A felhasználók mindegyike ugyanazokat a feladatokat kapja meg, - ez hátrányos lehet olyan szempontból, hogy nincs szintbéli különbség a feladványok között. Ennek ellenére előnyt jelent, hogy a legkülönbözőbb feladattípusokkal és témakörökkel találkozik az érdeklődő, így minden nap más készségét feljesztheti.

A fejlesztők gondoltak a gyerekekre és a nyelvvizsgázókra is, illetve az általuk összeállított videóanyagok is különlegesek; akár még karaokézhatunk is, ha éppen ahhoz van kedvünk! Ez azt is jelenti, hogy az 5 perc angollal történő tanulás egészen játékos formát ölthet - ez a nyelvtanulás egyik leghatékonyabb eleme, mert a szinte észtrevétlen tudáselraktározás lehet a legmaradandóbb.

BBC

A Sulinetnél interaktívabb és mozgalmasabb tanulási lehetőséget biztosít néhány brit érdekeltségű honlap. Egyes helyi sajtóorgánumok nemcsak híradással foglalkoznak; rendelkeznek történelmi, gasztronómiai és nyelvi „szekcióval” is, így teljesen betöltik kultúraátadó és a multikulturális elfogadásra nevelő célkitűzéseiket.

Az egyik legizgalmasabb programot a BBC tudhatja magáénak. Idegennyelv-oktatással foglalkozó oldala nagyjából 40 idegen nyelv gyakoroltatásával foglalkozik, köztük olyan különleges és alig ismert nyelvekkel, mint az urdu vagy az izlandi. Fő profilja mégis az angol. A brit akcentussal beszélt angol nyelvet többek között BBC angolnak is nevezik a BBC-nél dolgozók követendő nyelvváltozatára utalva, így nagy elvárásokkal tekinthetünk a kizárólag angol nyelvtanításra specializálódott oldalra.

Itt már speciális „videókurzusokba” is bepillantást nyerhetünk, természetesen tudásszinttől függően. Fontos azonban, hogy ezek a kurzusok csupán alapot jelenthetnek a később tanuláshoz. Ennek ellenére rendkívül értékesnek bizonyulhatnak, mert két menüpontban külön ki is gyűjtik a diákoknak a fontosabb szavakat és nyelvtani elemeket, amelyekhez később mindig visszatérhetnek. További tudáselemeket tartalmaz a „Features” menüpont, melyekkel akár a kiejtés is fejleszthető, de akit inkább a valódi beszélt nyelv érdekel, az is találkozik néhány meglepő nyelvszerkezettel. „Lepd meg ismerőseidet” – hirdeti magát ez az almenüpont. Nos, nem mindennap találkozunk olyan szavakkal, mint a wow-factor, úgyhogy ha megtanuljuk ezeket a szavakat, valóban lesz egy erős ütőlap a kezünkben. A BBC mindenre gondol.

Sulinet

A Sulinet idegen nyelvekkel foglalkozó oldalán számos feladatlapot és érdekes, a tanulmányokat kiegészítő anyagot találhat az érdeklődő. Az adatbázis – vagy a Sulinet kifejezésével élve, a digitális tananyagbank – még csupán négy idegen nyelvhez kapcsolódóan gyűjt feladatokat. Ennek ellenére nincs nagy hiányérzetünk, a tesztek ugyanis a magyarok által a négy leggyakrabban tanult idegen nyelvhez (angol, német, francia, spanyol) kapcsolódnak.

Az egyes nyelvekhez tartozó főoldalak felfedezésével el kell töltenünk egy kis időt, mert felépítése első ránézésre nem teljesen szisztematikus. Található itt szókincsfejlesztő, nyelvtani, irodalmi menüpont, de megfér mellettük a vonzattár és számos interaktív feladatsor is. Ha már megtaláltuk az érdeklődésünknek megfelelő kategóriát, kezdődhet a tényleges munka. Ez az oldal tehát leginkább azok számára használható, akik iskolai vagy nyelviskolai tanulmányaikat szeretnék kiegészíteni.

Online közösségek és virtuális kurzusok

Segítheti a szorgalom és kitartás fenntartását, ha élő vagy legalábbis jóval interaktívabb módszerekkel fejlesztjük képességeinket. Ezekben segíthetnek az online közösségek illetve kurzusok, melyekre fel kell iratkozni, azaz a tanulónak már valamilyen formális érdeke fűződik ahhoz, hogy végignézze- és hallgassa a tananyagot. A felsőoktatási intézmények által üzemeltetett ilyen oldalak már oklevelet vagy igazolást is kiállítanak arról, ha valaki elvégzett egy-egy ilyen kurzust, így ezekkel a dokumentumokkal akár az önéletrajz is bővíthető. Ráadásul az online kurzusokkal összeköthető a nyelvtanulás és a szakmai fejlődés is, hiszen nem minden virtuális tanóra szól kizárólag a nyelvek elsajátításáról. Így a diák fokozatosan érezheti, nyelvismerete mennyit fejlődött az elmúlt időszakban – ha ugyanis megérti idegen nyelven például egy híres előadó építészetről szóló előadást, már jó úton halad egy erős nyelvvizsga felé.

Livemocha és Busuu

Jó kezdet lehet a Livemocha, ahol még nem az iskolai kurzusokhoz hasonló órákkal találkozhatunk, hanem egy közösségen belül oszthatjuk meg saját anyagainkat, és cserébe a többiek elképzeléseit is felhasználhatjuk. Az általunk beküldött anyagot hozzáértők ellenőrzik, ráadásul szintenként haladhatunk előre a tanulásban. Gyűjthetünk ún. nyelvpartnereket is, akik segítenek az előmenetelben, így gyakorlatilag valós találkozó nélkül, észrevétlenül dolgozhatunk. Egyetlen hátránya, hogy a prémium szolgáltatások fizetősek, de mások segítésével kreditpontok gyűjthetőek, így újabb extra szolgáltatások válnak elérhetővé. Hasonló szisztéma alapján működik a Busuu nevű honlap is, amely a Livemocha-hoz hasonlóan a kezdő szintnél kezdi el a gyakorlást.

iverstiy

Az iversity – ahogy már a neve is mutatja – már sokkal közelebb áll az egyetemek világához. A virtuális „hallgató „ eldöntheti, mely téma érdekli, és megadhatja, milyen nyelven szeretné hallgatni az adott előadást. A keresőrendszerben megtekinthető, milyen kurzusokra lehet jelentkezni a közeljövőben, de a jelenleg futó előadásokról is lekérhető egy lista, így előre tájékozódhatunk, milyen jellegű programokat ajánl az oldal. A valódi nyelvórák mellett találunk itt nemzetközi kapcsolatokkal, designnal, kritikus gondolkodással foglalkozó órát is, melyekhez videók, tesztek és házi feladatok is tartoznak. Felmerülhet azonban kérdés, hogy ha a diákok nem látják az előadót és társaikat, hogyan tudják feltenni a kérdéseiket. A fejlesztők létrehoztak ennek megoldására egy funkciót, melynek segítségével a diákok feltehetik kérdéseiket, és akár meg is válaszolhatják vagy értékelhetik azokat. Ilyen módon akár nyelvi problémákban is segíthetik egymást az egy csoportba tartozók.

Coursera

Az iversity-hez hasonló rendszer a Coursera, mely azonban több tudományterületet fed le, így a nyelvtanulók szélesebb palettáról választhatják ki az őket érdeklő témát. A keresőrendszerben a nyelv is megadható, illetve arról is tájékozódhatunk, mely intézmények szerveznek online kurzusokat. Aki mindig is a Yale-re, az Edinburgh-i Egyetemre vagy akár London híres egyetemére vágyott, most megteheti.

InterPals és Tandem Exchange

Aki inkább írásban szeretne gyakorolni idegen nyelvet, választhat ún. penfriend (levelezőtárs-kereső) oldalakat is. Néhány portált a világ minden pontjáról látogatnak, így 100%-os eséllyel találunk olyan személyt, aki szívesen levelezne velünk vagy valós vagy virtuális formában. Az InterPals-nál például működik külön „nyelvcserére” használható funkció, ahol azok gyűlnek össze, akik kimondottan a gyakorlás érdekében regisztráltak.

A Tandem Exchange inkább egy közösségi hálózatként működik, azzal a különbséggel, hogy a nyelvtanulók nemcsak online találkoznak egymással. Aki szeretne “cserediákká” válni, megadja az elérhetőségét, ír egy rövid bemutatkozást, megjelöli, mely nyelveket beszéli és szeretné beszélni, a rendszer pedig összekapcsolja a lehetséges összeillő partnereket. Persze akik két különböző országból “találnak egymásra”, kevésbé tudnak egy megbeszélt helyen találkozni és ott beszélgetni, de itt ez is lehetséges, ha a partnerek véletlenül ugyanabban az országban élnek. Aki esetleg attól tart, hogy adatai és elérhetőségei a nyilvánosságra kerülnek, élhet az adatok elrejtésével, ráadásul nem minden információt láthatja az összes felhasználó, így nem válhatunk csalók áldozatává sem.

Nyelvtanulást segítő módszertani oldalak

Olykor megeshet, hogy a legérdekesebb virtuális kurzusból sem jegyzünk meg mindent, vagy ismétlés közben szeretnénk találni egy munkaformát, mellyel könnyebben megjegyzünk adatokat. Ekkor léphetnek életbe a különböző interaktívan szerkeszthető, színes-mutatós tanulássegítő programok.

A fejünkben élő számtalan információt segítenek elrendezni a gondolattérképek vagy mindmapek. A webfejlesztők ráéreztek a mindmap-eket övező érdeklődésre, így mára már számtalan lehetőség közül választhatunk. Egyszeű de átlátható felületet kínál a Mindomo, amelyben többféle séma alapján rajzolhatjuk fel gondolatainkat. Ha díszesebb, dekoratív motivációra vágyunk, megoldást kínálhat a Thinkbuzan.

Ha inkább valamilyen formához, alakzathoz kötnénk a tanulandó anyagot, használjunk szófelhőket. A szófelhőbe begépelhetjük a legfontosabb kulcsszavakat, megadhatjuk, milyen alakban formázza azokat a program, s a szoba falára kifüggesztve tanulhatjuk az új kifejezéseket. Az egyik legismertebb szófelhő készítő program a Tagul, melybe még saját fotóinkat is feltölthetjük, így személyesebbé téve a tanulást.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.