Interjúk

“Edinbubble” - avagy miért is olyan jó Edinburgh-ban egyetemistának lenni?

Bálint tavaly fejezte be tanulmányait a University of Edinburgh informatika szakán. Korábban itthon is járt egyetemre, végül mégis úgy döntött, Skóciában folytatja a tanulmányait. Elmondás alapján egyáltalán nem bánta meg.

Hol kezdted el a tanulmányaidat a középiskola után? Milyen tapasztalataid vannak?

Másfél évig jártam itthon a BME-re Informatika-mérnök szakra. Nagyon elméleti volt a képzés, ezért az első félév után elkezdtem dolgozni mellette egy informatikai cégnél. Rájöttem, hogy a gyakorlatban sokkal több hasznos tudást tudok elsajátítani, és ezért elég keveset jártam be az egyetemre. A tanulást fontosnak tartottam, de úgy éreztem amit az egyetemen tanítanak az nagyon tömény és száraz anyag, nem erre vágytam. Harmadik félév végén otthagytam az iskolát és csak a munkámra koncentráltam.

Edinburgh tanulás © Vekerdy Panni

Végül mégis újra jelentkeztél egyetemre. Hogyan alakult így, és miért éppen Skócia?

Attól még, hogy a BME nem bizonyult jó választásnak nem szerettem volna feladni azt, hogy tanuljak, csak egy kicsit pihentettem a dolgot. Egy idő után úgy éreztem, hogy a munkám se visz előrébb, nagyon repetitív. Elkezdtem újra azon gondolkozni, hogy fontos lenne elvégezni egy egyetemet.

Egy barátom akkor jött haza Edinburghból, és nagyon tetszett neki. Akkor tudtam meg azt is, hogy Skóciában nem kell tandíjat fizetni. Három nagyobb egyetem van Skóciában, mindegyiket meglátogattam, hogy könnyebb legyen dönteni. Abeerden nagyon kicsi város, az egyetem pedig messze van a központtól, Dundee ugyan a legmodernebb volt a három közül de az edinburghi egyetemnek a legjobb a híre. Az se volt utolsó szempont, hogy a legegyszerűbben Edinburghból lehet hazajutni.

Jó választásnak bizonyult végül Edinburgh?

Abszolút! Már az első pillanatban megtetszett a város ékszerdoboz-jellege. Pici, minden nagyon könnyen megközelíthető és a természet is közel. Van egy varázsa a városnak, minden működik, rendezett és egyszerű. Odakinn „Edinbubble”-nek hívtuk ezt az érzést, a légkör nagyon könnyen beszippantja az embert, így engem is, hosszú idő után viszont nagyon belterjes lesz és könnyen meg lehet unni. Nem találkozol az átlagember problémáival, és elkezdesz problémákat gyártani. Öt év nekem pont elég volt, akkorra lett egy kicsit bezártság érzésem is.

Edinburgh tanulás © Vekerdy Panni

Mi a felvételi eljárás menete? Milyen szakon folytattad Edinburghban?

A mesterséges intelligencia és számítástechnika (Artificial Intelligence & Computer Science) BSc szakon kezdtem el tanulni. Az itthoni informatikai szak mérnöki volt, míg odakint az alkalmazott részét tanulhattam. Ez egy négy éves képzés lett volna, de a harmadik évben átjelentkeztem egy öt éves informatika MSc-re, ami az osztatlan képzésnek felel meg itthon.

Nekem olyan szempontból könnyebb dolgom volt, hogy már jártam itthon egyetemre, és ha ez nem is hivatalos, de ez előnynek számít. Mindenképpen szükséges egy IELTS vagy TOEFL nyelvvizsga és írni kell egy motivációs levelet is. Aki még érettségi előtt áll, annak megajánlott helyet ajánlanak fel. Megadják milyen jegyeket várnak el, ha sikerül teljesíteni, bekerülsz.

Miért döntöttél úgy, hogy szakot váltasz? Nehéz volt elintézni az átjelentkezést?

Ha az eredeti terv szerint végigjárom a négy évet az alapképzésen, akkor a mesterképzésért már fizetnem kellett volna, mert csak egy diplomát támogatnak. Úgy gondoltam, hogy az MSc diplomával könnyebben tudok majd állást találni. Az itthoni tapasztalataimból kiindulva azt hittem nem, vagy csak nagyon nehezen megoldható ez az ötletem. Meglepetésemre az egész egy emailembe került. Megkérdeztem, hogy lehetséges-e, visszaküldtek egy űrlapot amit ki kellett töltenem és már egy másik szak hallgatója voltam. Azért se jelentett problémát a dolog, mert ugyanazok a felvételi követelmények voltak az MSc-re, sok közös óránk volt.

Ezek szerint, bárki úgy érzi, nem azon a szakon van, ami számára a legmegfelelőbb, könnyedén válthat?

A rendszer úgy van kitalálva, hogy az első két évben sokkal lazább a tanmenet, mindenki kitapasztalhatja, hogy neki való-e a választott szak. Éppen ellentétes azzal, ami itthon történik, ahol az első években igyekeznek kiszórni az embereket. Ha belegondolunk ez egy nagyon emberséges dolog. Épphogy kikerült a legtöbb gyerek a gimnáziumból, sokan teljesen új országban, először élnek egyedül. Ez mind rengeteg új impulzus, ami már eleve megterhelő. Ebben próbál meg segíteni az egyetem azzal, hogy az első években nem olyan nehezek a követelmények. Szép lassan mindenki belerázódik ebbe a teljesen új helyzetbe és elgondolkozhat azon, hogy mit szeretne pontosan csinálni. Az én szakomon százötvenen kezdtünk el tanulni, körübelül ötven ember döntött úgy, hogy máshol folytatja.

Edinburgh tanulás © Vekerdy Panni

Említetted, hogy az első két év könnyen teljesíthető volt. Hogy telt a harmadik év?

Az első két évben nagyon keveset jártam be, mert nem éreztem szükségesnek, simán vettem az akadályokat. Ez visszacsapott a harmadik évben, sokkal több otthoni feladatot kaptunk. Míg az első két évben heti egy nagy házi feladatunk volt, addig a harmadik évben négy hét alatt tizenöt, sokkal fajsúlyosabb feladatot kellett megcsinálni. A BME-n heti harmincöt órám volt, de ez azt jelentette, hogy reggeltől estig benn voltunk. Edinburghban csak tizenhat, de ezt bőven kompenzálta a sok otthoni feladat.

Bár nehezebbek az utolsó évek, ha aktív vagy, minden bátorítást és segítséget megkapsz, ami sokkal könnyebbé teszi ezt az időszakot. Itthon ez sajnos nem volt jellemző.

Azért is nagyobb a nyomás az előző két évhez képest, mert míg az első két év nem, az utolsó évek már beleszámítanak a diplomajegybe.

Mennyire megviselő odakint a vizsgaidőszak?

Csak írásbeli vizsgáim voltak, ami már eleve könnyebbség. A tanárok bármilyen kérdésed van könnyen elérhetőek, ha többen nem értenek valamit, szerveznek egy plusz órát, ami mindenkinek egyszerűbb. Ha bejársz az órákra, akkor már biztos, hogy átmész. Nem az a cél, hogy megbuktassanak, ha már felvettek, akkor teljesíthetőek a követelmények. A harmadik évtől azért nehezebb, ott már előfordul, hogy megbukik valaki, de nem jellemző.

Az egyetem célja, hogy megtanítsanak dolgokra, és a tanárok nem élnek vissza a helyzetükkel.

Az egész vizsgaidőszak is ebben a hangulatban telik, nem egy iszonyú stresszes időszak. Minden eszköz rendelkezésre áll, hogy sikerüljenek a vizsgáid, a többi már csak rajtad múlik. Sokkal személyesebb a rendszer, mindenkinek van egy personal tutora, akihez bármikor, bármilyen kérdéssel/kéréssel fordulhat, biztos, hogy segíteni fog.

Mivel foglalkozol most?

Mire elvégeztem az egyetemet, sikerült találnom munkát egy kis programozó cégnél. Ketten vagyunk alkalmazottak, diákoknak is adunk ki munkákat. Terjeszkedni szeretnénk, és akkor valószínű, hogy Londonban folytatom a munkát, de a cégnek egyelőre jobban megéri, ha Magyarországon maradok. Nekem is jobb, mert így többet tudok félretenni és itthon lehetek a családommal, barátaimmal. Öt év hosszú idő volt, jó kiszabadulni az „Edinbubble”-ből.

Edinburgh tanulás © Vekerdy Panni

Mennyire drága kint élni?

Londonnál ugyan olcsóbb, de az egyik legdrágább város lakásbérlés szempontból. Az első évben lehetőség van egyetemi lakásokban lakni, ezek színvonalasabbak mint az itthoni kollégiumok. Egy három-négy férőhelyes lakásban szobát bérelni körübelül háromszáz-háromszázötven font, ehhez jön még a rezsi ami ötven és száz font közott mozog. Az étkezés és egyéb kiadások még plusz ötven-száz font hetente. Ez így öszesen körülbelül 250.000 ft-ot jelent havonta, ami nem kevés, sokan dolgoznak az egyetem mellett.

Kinek ajánlod Edinburghot?

Aki megengedheti magának, annak mindenképp. Sokkal nyugodtabb az élet és sokkal jobb a hangulat. Biztos vagyok benne, hogy az „Edinbubble” érzés mindenkit elkap.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.