Önkéntes

Mi az Erasmus+? És miért jó külföldön tanulni?

Itt az Erasmus+! Egy meglévő kapu, ami most szélesebbre tárja szárnyait, így engedve, hogy a hallgatók több tapasztalatot szerezhessenek! Hogy hogyan?

Pár hónapja az oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúsági politikáért felelős EU-biztos, Andrula Vasziliu és Balog Zoltán, az emberi erőforrások magyar minisztere bejelentették Brüsszelben, hogy több pénzt invesztálnak az Erasmus programba, ezzel létrehozva az új uniós támogatási programot az Erasmus+-t.

Persze az, hogy a támogatás összegét növelték csupán egy dolog, aminek örülhetünk, hiszen korábban még olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy megszűnik majd az Erasmus. Szerencsére nem így lett.

A nagyobb összeggel történő támogatás önmagában is elég, hogy örülhessünk, de azt is bejelentették, hogy több partnerintézmény is csatlakozik a programhoz; bővül a felsőoktatási intézmények és a gyakorlati helyek száma és a sportban jeleskedőkről, vagy azon a téren tanulókról sem feledkeztek el.

Meglehet ez mind szép és jó, de kicsit azért merüljünk el jobban a témában, hogy megtudjuk, hogy és mint lesznek a dolgok.

Magyarország is több támogatást kap ezentúl

14,7 milliárd eurós költségvetésből gazdálkodhat a program az elkövetkező hét évben, ami 40%-al nagyobb, mint amit eddig kapott. Magyarország ebből az összegből az idén 31 millió eurót kap, s ez az összeg tizenegy százalékkal nagyobb, mint amit eddig a korábbi programhoz, az Erasmushoz kapott. Azt is meg kell említeni, hogy a kicsiny hazánk részére elkülönített összeg előreláthatólag majd minden évben emelkedni fog, egészen 2020-ig!

Miért Jó?

Erasmus program eddig is rengeteg magyar diáknak, és rengeteg európai hallgatónak adott lehetőséget arra, hogy egy másik ország városában tanulhassanak, ezzel gyakorolva az általuk tanult idegen nyelvet és segítve őket, hogy külföldön szerezhessenek tapasztalatot, beleláthassanak egy másik ország oktatási rendszerébe és módszereibe.

Hogy pontosan milyen és mennyi lehetőség is rejlik a külföldön tanulásban, arról itt és itt is olvashattok.

Hány diák ment eddig Erasmussal külföldre?

Az Erasmusban eddig részt vevők száma 2007 és 2013 között, csaknem 65 ezerre tehető az Erasmus+ program pedig ennél is több felsőoktatásban tanuló diáknak ad lehetőséget mostantól. A lenti diagrammon azt láthatjuk, hogy az elmúlt 14 év alatt hogyan növekedett Magyarországon azoknak a hallgatóknak a száma, akik részt vettek az Erasmus programban; évről évre egyre többen!

Erasmus

 • 450 ezer gyakornoki hely
 • 650 ezer külföldi oktatási, képzési vagy munkalehetőség szakipari tanulóknak
 • 800 ezer hely oktatóknak (oktatási mobilitásnak)
 • 200 ezer hely MA hallgatóknak – itt meg kell említeni, hogy ez a 200 ezer hallgató részesülhet hitelgaranciában és az egész oktatási ciklust külföldön tölthetik
 • 500 ezer hely fiataloknak, önkéntes munkára

Eközben

Nem szabad elhanyagolni azt a tényt sem, miszerint évről évre csökken az érettségizők, illetve a felvételizők száma. A lenti diagramokról leolvasható, hogy az utóbbi három évben, mennyire változtak meg az érettségizőkkel és felvételizőkkel kapcsolatos számadatok Magyarországon.

Középiskola után egyből külföld

Vannak iskolák, példának okáért az Alternatív Közgazdasági Gimnázium, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola, a Karinthy Frigyes Gimnázium és a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnázium, ahonnan érettségi után nagy százalékban egyből külföldre mennek tovább a diákok. A diagrammon látható, hogy a négy iskola diákjai közül igen nagy százalékben már nem is próbálkoznak meg itthon a felvételivel.

Erasmus

Közkedvelt célállomások

 • Anglia
  Mert a magyar hallgatók is felvehetnek diákhitelt, a UCL a világ egyik legjobb egyeteme és mert Skóciában ingyenes az oktatás.
 • Németország
  Berlinben és számos más tartományban ingyenes az oktatás és jó ösztöndíj lehetőségek vannak!
 • Dánia
  híres az ingyenes oktatásáról, de ezen kívül a gyakorlat- és probléma-orientáltsága miatt is igen jelentős a szerepe ezeknek az egyetemeknek. Persze vannak főiskolák, ahol tandíj is van, de ez leginkább a mesterképzéseknél fordulhat elő.
 • Ausztria
  Ingyenes a képzés és ezen felül nincs hallgatói szerződés!
 • Franciaország
  Bár itt kell tandíjat fizetni, ez mégis aránylag megfizethető, az oktatás színvonala nagyon magas, s igen sok megpályázható ösztöndíj van a magyar jelentkezőknek is.
 • Svájc
  A külföldi hallgatók paradicsoma, hiszen egyes szakterületekre szinte importálják a hallgatókat, s bár tandíj itt is van, lehet találni igazán olcsó oktatási intézményt is. Az itthon ismert bolognai rendszer pedig kint változatosabb.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.