Külföldön tanulnál? Hatalmas előnyöd lesz a munkaerőpiacon!

Már egy fél éves külföldi tanulmányi idő is óriási előnyt jelent a munkaerőpiacon, derült ki az Európai Bizottság hatástanulmányából.

A kutatás (angol nyelven itt találod) 80.000 hallgató és vállalkozás közreműködésével készült, a válaszok alapján pedig az derült ki, hogy a korábban Erasmus programban részt vevő fiatalok között 50 százalékkal alacsonyabb a tartósan munkanélküliek aránya, mint a sima hazai képzésben részt vevő diákok esetében.

A nyelv gyakorlása mellett a diákok olyan készségeket és ismereteket sajátítanak el az idegen országban folytatott tanulmányi idő alatt, amik a munkáltatók számára rendkívüli értéket képviselnek.

Tolerancia, problémamegoldó készség, önbizalom, kíváncsiság…., csak pár személyiségjegy, melynek fejlődésére hatalmas hatással van egy ilyen kaland. Ezeknek többségét pedig a munkáltatók figyelembe szokták venni egy új alkalmazott felvételénél, főleg nemzetközi cégnél.

külföldi tanulmányok © Jirka Matousek

A külföldön eltöltött szakmai gyakorlat = gyorsabb előremenetel

A külföldi tanulmányoknál már csak a külföldön eltöltött szakmai gyakorlat ad nagyobb előnyt a frissdiplomás álláskeresőknek, ráadásul a cégen belüli előremenetelük sokkal valószínűbb, mint másoknak. A munkáltatók 64 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a nemzetközi gyakorlattal rendelkező munkatársak nagyobb felelősséggel járó feladatokat kapnak.

A kutatás arra is rámutat, hogy külföldi szakmai gyakorlatot végzett fiatalok vállalkozói készségeket tekintve sokkal előrébb járnak kortársaiknál. Tízből egy gyakornoknak már saját vállalkozása van, négyből több mint három pedig tervezi, vagy nem tartja elképzelhetetlennek, hogy önálló vállalkozás indításába kezdjen.

Legkedveltebb úticélok

A legtöbb ERASMUS-os diákot (15%) Spanyolország csábítja magához, a második kedvenc desztináció Németország (11%), majd jön a többi élmezőnyben szereplő: Franciaország (9%), Egyesült Királyság (8%), Olaszország (8%) és Hollandia (4%).

Magyarország a középmezőnyben, 18. helyen szerepel a külföldi diákok fogadásában, megelőzve Norvégiát, Törökországot vagy épp Görögországot.

külföldi tanulmányok © europa.eu

Erasmus és a szerelem

Persze külföldön tanulni nem csak azért jó, mert azzal az ember majd jobb munkát találhat magának a jövőben. A kutatás arra is rávilágít, hogy egy ilyen időszak életre szóló kapcsolatok kialakítására is remek lehetőség. Az Erasmus programban részt vevő diákok 27 százaléka a kint töltött idő alatt találta meg élete szerelmét, ráadásul a párkapcsolatok 33 százalékában más nemzetiségű partnerrel hozta össze a sors a szerelmes fiatalokat.

külföldi tanulmányok © europa.eu

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.