Első lépések, ha Amerikában szeretnél tanulni

Mi kell ahhoz, hogy valaki az USA valamely felsőoktatási intézményébe bekerüljön érettségi, esetleg itthon megszerzett diploma után? Több dolog: legelőször is kitartás, hihetetlen szorgalom, kiemelkedő eredmények, egyetemi szintű angol nyelvtudás és persze sokmillió forint.

A magas elvárások és horribilisan csengő összegek miatt sokan az innen-onnan felszedett információk birtokában már neki sem vágnak ennek a projektnek. Pedig egy jól csengő amerikai egyetemen a diplomaszerzés tényleg egy életre szóló befektetés, akárhonnan is nézzük. Mit tehet hát az, akinek nincs kéznél 10-15 millió forintja, s mégis az amerikai felsőoktatás felé kacsintgat? Először is tájékozódik az oda vezető útról, majd a szükséges vizsgák letétele után ösztöndíjra pályázik.

tanulás amerikában
© InSapphoWeTrust

Általános információk az iskolarendszerről

Amerikában a négy évfolyamos középiskola elvégzése után úgynevezett high school diploma tehető le. A középiskolai fokozatot GED, azaz General Education Development teszt letételével is meg lehet szerezni. Ez után mehet tovább a tanuló valamilyen felsőoktatási intézmény felé, amelyek több félék lehetnek:

 1. Community College
  Ez a (legtöbbször állami finanszírozású) intézmény főként arra van, hogy valamilyen gyakorlati szakmába, ismeretanyagba vezesse be a tanulókat. Két évig tartó képzés, mely végén Associate Degree-t kapnak az ide járók (Associate of Arts vagy Associate of Science attól függően, hogy humán-, vagy természettudományos képzésről van-e szó).
 2. Four year College / University
  A négy éves képzések közt egyaránt találni főiskolát és egyetemet. E programok BA vagy BSc diplomát adnak. A bekerülés nem egyszerű, a magyar felsőoktatástól eltérően itt már a tanévkezdés előtt jó egy évvel lezárul a felvételi eljárás. Ez utóbbi számos követelményt tartalmaz, melyek intézményenként változóak: számít a tanulmányi előmenetel, középiskolai aktivitás szakkörökben, versenyeken, közösségi életben, különböző tesztek (SAT, ACT) pontszámai és egy esszé.
  E képzés elsősorban kompetencia-orientált, ennek megfelelően sokféle ismeretanyagba vezet be. Fel lehet venni humán- és természettudományos tárgyakat is, majd érdeklődés szerint lehet később specializálódni, azaz meghatározni, mely terület lesz a hallgató „major”-e, amiből diplomázik.
 3. Graduate School
  Az előző, undergraduate képzés elvégzésével mehet tovább a tanuló a mesterképzést nyújtó intézmények (grad school) felé. Itt már specializált oktatást nyújt az egyetem. Bár hivatalosan nem grad schoolként emlegetik, ilyen (vagyis undergrad után végezhető el) az orvosi és a jogi képzés is. E speciális esetekben a belépéskor szakmai tudást is számon kérnek a felvételi tesztekben (Law School Admissions Test, Medical College Admissions Test). A többi esetben általában a GRE (Graduate Record Examination) teszt eredményét veszik figyelembe. Ez a teszt a Bachelor tanulmányok eredményességét a gondolkodás rugalmasságával igyekszik megragadni.
  A képzés kétéves, elvégzésével a tanulók általában MA vagy MSc minősítést kapnak. (A jogi, orvosi és egyéb, speciális programokban máshogy hívják e diplomákat. Ez utóbbi kapcsán érdemes említést tenni az MBA – Master of Business Administrination –diplomákról, melyek üzleti területen nyújtanak professzionális mesterképzést a jövő menedzsereinek, vállalatvezetőinek.)
 4. Doctoral Program
  A doktori iskolák minimum három évig tartanak (a maximum általában hét év), és PhD minősítéssel zárulnak. Belépéskor itt is általában a GRE teszt eredményét veszik alapul. Ez a képzés szolgál egy-egy kutatási témában mélyebben való elmélyülésre, s emelt szintű órákon, szemináriumokon való részvételre. Az itt tanulókból a program végén kutatók, tudósok válnak, s egyetemen is taníthatják a megszerzett, kutatott ismereteket.

tanulás amerikában
© First Daffodils

Külföldiként az USA-ba

Az amerikai egyetemek a külföldi diákoktól elvárják a magas szintű angol nyelvtudást, ennek mérésére a TOEFL nyelvvizsga (Test of English as a Foreign Language) szolgál. A nyelvvizsga négy órás, és a „Standard American English”-t méri, az olvasás, írás, beszédértés, és élőbeszéd területeit magába foglalva. Ha Amerikában szeretnél tanulni, fontos lépés efelé egy TOEFL nyelvvizsga, amelyet célzottan a felvételi előtt kell megcsinálnod, ugyanis két év elteltével elévül az itt szerzett pontszám.

Ösztöndíjak

Számos ösztöndíj létezik, melyre pályázhatsz, ezekről itt találhatsz egy gyűjtést. A legismertebb ezek közül kétségtelenül a Fulbright Program. Ezzel posztgraduális (tehát az amerikai oktatásban MA vagy MSc képzést nyújtó), illetve oktatói és kutatói ösztöndíjak pályázhatók meg, de léteznek diplomát nem adó, speciális programok is. Márciusban országszerte zajlanak a Fulbright Program tájékoztatói, melyek a 2015/16-os tanévre való májusi határidejű pályázásra készítenek elő a legfontosabb információkkal.

Ha érdekel a külföldön tanulás lehetősége, mindenképp érdemes részt venned egy ilyen tájékoztatón. A legközelebbi időpontok és helyszínek:

Debrecen – Debreceni Egyetem
2014. március 25., kedd 10:00
Rektori Tanácsterem, Főépület (II./221.)
4010 Debrecen, Egyetem tér 1.

Szeged – Szegedi Tudományegyetem
2014. március 26., szerda 11:00
SZTE Rektori Hivatal, Fszt. 5-ös számú terme
6720 Szeged, Dugonics tér 13.

Budapest – Pázmány Péter Katolikus Egyetem
2014. március 27., csütörtök 14:00
Információs Technológiai és Bionikai Kar 239-esterem
1083 Budapest, Práter u. 50/A.

További hasznos információkat itt találsz a Fulbrightról.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.