Erasmus Expo, ott kell lenned!

Az Erasmus programmal tavaly több, mint 4000 magyar diák tanulhatott külföldön 3-12 hónapot. Ha te is szeretnél külföldön tanulni, akkor november 18-án mindenképp látogass el a Corvinus Egyetemen megrendezésre kerülő Erasmus Expo-ra!

Az Erasmusról

Tempus Közalapítvány adatai alapján 1997 óta már 45 000 magyar hallgató számára tette lehetővé a külföldi tapasztalatszerzést az Erasmus. Amellett, hogy az egyébként többségében fizetős egyetemeken ingyen tanulhatsz, az ösztöndíjnak része egy havi állandó támogatást is. A kulturális, szakmai, baráti kapcsolatok szerzésének egyik legjobb módja az egyetemi éveid alatt.

Az Európai Unió által támogatott Erasmus programmal tavaly már 4400 magyar hallgató folytatott külföldön tanulmányokat. A külföldi egyetemekre pályázó hallgatókat a tapasztalatszerzés, a kapcsolatépítés, és a nyelvgyakorolás motiválja a leginkább, de sokan említik a szórakozásokban gazdag kikapcsolódást is. Emellett megismerkednek egy másik országgal, kultúrával. A külföldön tartózkodás önállóságra is nevel, fejleszti az alkalmazkodóképességet, segít abban, hogy a későbbiekben jobban be tudjanak illeszkedni a munkahelyükön.

Erasmus © Universität Salzburg (PR)

Magyarországra Németországból és Törökországból érkezik a legtöbb Erasmus-ösztöndíjas, míg a magyar kiutazók főként német, francia és spanyol egyetemekre mennek. A csereprogramban legaktívabb európai intézmények 100-as listáján két magyar felsőoktatási intézmény is található, az Eötvös Loránd Tudományegyetem a fogadó, míg a Budapesti Corvinus Egyetem a küldő intézmények között.

Az ösztöndíjnak részét képezi továbbá egy állandó, havi támogatás is. A támogatás mértéke igazodik az adott ország áraihoz, így 300, 400 és 500 Eurós támogatást nyerhetünk el, a célországtól függően. Gyakran felmerülő probléma, hogy a támogatást a tanulóknak rendszeresen ki kell egészíteni a saját pénztárcájukból. Így ha arra törekszünk, hogy minél kevesebb pénzt kelljen áldozni majd a megélhetésre, célszerű alaposan átgondolni az egyetemi város választást. Például míg Párizsban legtöbbször lehetetlen, addig egy kisebb francia városban már könnyen kijöhetünk a program által nyújtott 500 Euróból.

Erasmus © ralmonline alm

A kiutazóknak érdemes előre tájékozódni az adott ország által nyújtott kedvezményekről. Németországban például tartományon belül ingyen utazhatnak a diákok. A kollégium gyakran drágább, mint a több hallgató által bérelt albérlet, az egyetemek segítenek az ösztöndíjjal érkező diákoknak olcsó albérletet találni.

Ha szívesen töltenél el pár hónapot külföldön, barátokat, tapasztalatokat szereznél, akkor irány az Erasmus Expo november 18-án a Corvinus Egyetem aulájában!

Az Erasmus Expo-ról

“Szeretnéd jobban megismerni Európát? Minden vágyad egy spanyolországi félév? Vagy talán olasz vér pezseg az ereidben? Ha hidegebb tájakra vágysz, az sem baj! Németország, vagy éppen Belgium? November 18-án közelebb kerülhetsz az álmodhoz, hiszen Európa eljön Hozzád!”

Színes programok, babzsákok, nemzetközi ételek és táncok várnak az eseményre kilátogatókra, és persze hatalmas lehetőségek!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.