Pro és kontra

Külföldi tanulmányok: pro és kontra

Sokan az egyetemi élet egyik nagy lehetőségének tartják azt, hogy külföldön is tanulhat az ember, akár az egész képzést, akár annak csak egy részét ott végezve. Ez azonban nem ennyire egyszerű, sok érv szól mellette és ellene is – de akkor mi alapján döntsünk?

külföldi tanulás

Mellette

1. Rengeteg külföldi barátot szerezhetsz

Mivel (nagy eséllyel) egyedül kerülsz egy idegen országba, kénytelen vagy vegyülni a többi külföldi diákkal, illetve a helyiekkel, ha igazán jól akarod érezni magad. A tanulmányaid során ők jelentik a biztos segítséget (avagy: „ne, azt az órát ne nála vedd fel!”, valamint: „ott adják a legjobb kávét”), a buli társakat, azonban utána is csak profitálhatsz az itteni barátságokból. Kinyílik előtted a világ, meglátogathatod őket a szülőországukban, és még a kanapéjukat is ingyen ajánlják fel!

2. Megismerhetsz egy idegen kultúrát

Igaz, hogy például a német és a magyar kultúra között nincs iszonyatosan nagy különbség, de azért alapvetően minden nemzet mentalitása más. Ha pedig egy másik kontinenst célzol meg, szó szerint egy idegen kultúrába csöppensz, amely tele van érdekességekkel és észrevétlenül is sok újat taníthat neked.

3. Önállóságra nevel

Az életbiztosítástól kezdve, az egyetemi igazolásokon át, a bevásárlásig mindent magadnak kell intézned, és a telefonszámla miatt kétszer is meggondolod, felhívd-e anyukádat, hogy megkérdezd, melyik mosószert is vedd meg. Igen, kénytelen leszel felnőni.

4. Egy nyelvből teljesen profi leszel

Magad köré gyűjtheted az összes magyar hallgatót, akkor is használnod kell vagy a helyiek nyelvét, vagy az angolt, attól függően, milyen órákat veszel fel. Ez a külső kényszer már fél év alatt is bőven kifejti hatását: külföldről nem egy ismerősöm úgy jött vissza, hogy automatikusan az idegen nyelvet használta, mikor álmából felkeltették. Ahogy azt a tanárok elvárják...

5. Jól mutat a CV-dben

Magyarországon az emberek többségének külföld-fétise van és ez alól a munkáltatók sem kivételek. Amerikában tanultál egy évig? Máris van valami, amit felmutathatsz, ami felkelti az érdeklődésüket. Pláne, ha egy multicégről van szó.

+1. A külföldi álláslehetőségek is nyitottabbak

Ha alapból egy olyan országba mész tanulni, ahol szívesen dolgoznál a későbbiekben, két legyet üthetsz egy csapásra. Mivel helyben vagy, jobban válogathatsz az álláshirdetések közül, ráadásul egy olyan ismerősi kört is kialakíthatsz, amely segítségedre lehet ebben.

Ellene

1. Elkerülsz a szeretteidtől

Az internet minden csodája ellenére sem tudja helyettesíteni a személyes együttlétet, ráadásul, ha az ember igazán szeret valakit, a mindennapjainak is a része akar lenni, és nem csak virtuálisan. Ha nem vagy az a típus, aki könnyen elszakad másoktól, és akár több hónap vagy év kiesés után is pont ott tudja folytatni a kapcsolatait ahol abbahagyta, akkor érdemes mérlegelned.

2. A magyar nyelvet csak néhány emberrel használhatod

Lehet, hogy ez csak az (újság)íróknak fontos tényező, de külföldön a magyar nyelvet is hanyagolnod kell, hiszen az emberek többsége nem érti. Ez alól törvényszerűen kivétel, ha az orra előtt szidsz valakit abban a biztos tudatban, hogy úgysem érti, mit mondasz. Erről a személyről ugyanis végül mindig kiderül, hogy magyar.

3. Drága

A magyar fizetésekhez képest a legtöbb ország igencsak költséges, és hiába kapsz valamilyen támogatást vagy ösztöndíjat, az nem minden esetben fedi a havi költségeket. Vagy akár csak a lakbért, ha már itt tartunk. Így végső soron vagy a szüleid pénztárcájának tartalmát kell fokozottan lejmolnod, vagy valamilyen mellékállást vállalnod, hogy kifizesd a magyar-külföld különbözetet.

4. Sok az adminisztratív macera

Tantárgy akkreditálás, hivatalos papírok, egészségügyi kártya… Ilyen és ezekhez hasonló rémálmok előzik meg a kiköltözést. És persze a hazajövetel után is hasonló szépségek várnak az emberre...

5. Kieshet egy-egy félév a haza tanulmányaidból

Ha csak egy szemeszterre váltasz egyetemet, el kell fogadtatnod a tárgyaid egy részét, a maradékot pedig vizsgakurzusként kell letenned. Azonban bármikor hiba kerülhet a rendszerbe (például egy kekeckedő gyakorlatvezető képében), és így csúszhatsz egy félévet az egésszel...

Az egyik oldalon tehát ott vannak az élmények és a tapasztalat, a másikon pedig a nyűg és a honvágy. De azt hiszem, végül nem az érvek számítanak, hanem az, hogy milyen a jellemed. Vannak olyan emberek, akik idegen környezetben találnak igazán magukra, megint másoknak azonban egyszerűen nem megy az elszakadás. Egyik sem előny vagy hátrány, egy dolog számít: tudd, hogy milyen vagy, és akkor azt is tudod, hol leszel igazán boldog.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.